Verslininkų planus įrengti plovyklą pasitinka atsargiai

plovykla centre
Nuotr. Taip turėtų atrodyti naujasis statinys – savitarnos bekontaktė plovykla H2AUTO V. Kudirkos ir Aušros gatvių sankirtoje Šakių mieste. Tiesa, kad statybos prasidėtų, reikės daugybės suderinimų.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Rugsėjo 5 d. savivaldybės administracijoje antrą kartą lankėsi UAB „Delca Invest“ atstovai, šalyje vystantys bekontakčių plovyklų H2AUTO verslą. Jie pateikė plovyklos vizualizacijas numatytame sklype V. Kudirkos ir Aušros gatvių sankirtoje, o rajono vadovai išsakė savo pastabas. Plovyklos statytojams dar reikės suderinti projektą su atitinkamomis institucijomis, tik tuomet rajono savivaldybė uždegs žalią šviesą tokio objekto statybai Šakių mieste.

Prieš kelis mėnesius akylūs gyventojai ties sklypu V. Kudirkos ir Aušros gatvių sankirtoje pastebėjo lentą su užrašu, skelbiančiu, kad čia greitai bus atidaryta savitarnos bekontaktė plovykla H2AUTO. Jau tuomet savivaldybės administracija sulaukė visuomenės klausimų dėl minėto objekto. Liepos pradžioje savivaldybės administracija visuomenei paaiškino, kad dar jokių leidimų statyboms neišdavė. O pateikė verslininkams pasiūlymus plovyklą įrengti Šakių mieste Šaulių gatvėje ar gretimai Zanavykų turgaus.

Rugsėjo 5 d. įvyko antras UAB „Delca Invest“ atstovų susitikimas su rajono vadovais. Šio susitikimo metu UAB „Delca Invest“ atstovas plėtrai Aurimas Astramskas išsakė savo argumentus, kodėl siūlomi žemės sklypai automobilių plovyklai statyti netinka. Vienas argumentų – Šaulių gatvėje siūlomas sklypas ribojasi su gyvenamaisiais namais, o reikia išlaikyti norminius atstumus nuo kitų žemės sklypų ribų, todėl reikėtų statyti garso užtvaro sieneles, dėl to žymiai išaugtų viso objekto vertė. Kad greta Zanavykų turgaus įrengti plovyklą nėra jokių galimybių, verslininkai nurodė svarią priežastį – nėra dujotiekio. Kaip pasakojo „Delca Invest“ direktorė Agnė Janušonytė, jie sulaukė siūlymų įsigyti žemės sklypus ir iš gyventojų, tačiau šie pasiūlymai taip pat buvo atmesti, nes komerciškai yra nenaudingi.

V. Kudirkos ir Aušros gatvių sankirtoje esančius du žemės sklypus verslininkai įsigijo šiais metais. Čia jie ir numatę statyti savitarnos H2AUTO bekontaktę plovyklą.

Susitikime dalyvavusio rajono savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vedėjo Arvydo Šlėderio nuomone, minėtoje vietoje įrengtoje plovykloje greičiausiai pravažiuojantys žmonės automobilių nesiplaus. Anot jo, Šaulių gatvėje yra garažų bendrija, daugiabučių namų kvartalas, kurio gyventojai ir būtų potencialūs plovyklos klientai.

A. Šlėderis priminė, kad vienam iš įsigytų V. Kudirkos ir Aušros gatvėse žemės sklypų reikės pakeisti paskirtį, todėl reikės suderinti su savivaldybe. Rajono vadovai verslininkų teiravosi, ar šie jau suderinę su gretimai įsikūrusio viešbučio savininkais ir gyventojais bei Lietuvos automobilių kelių direkcija (Kelių direkcija) dėl įvažų į plovyklą ir kitus klausimus.

„Laikysimės visų numatytų procedūrų. Dabar deriname su jumis. Šis pokalbis  – tai tik pačios plovyklos koncepcijos aptarimas, o išsakytas jūsų pastabas aptarsime kituose projekto derinimo etapuose. Galbūt kaimyniškai gretimai įsikūrusiam viešbučiui padėsime išspręsti automobilių parkingo problemą“, – tikino A. Astramskas.

Administracijos direktorius Dainius Grincevičius išsakė tokį pastebėjimą: ar verslininkai, iš anksto pastatę informacinį ženklą apie numatomą statyti plovyklą, bet nesuderinę su atitinkamomis institucijomis, nepažeidė verslo etikos? Į tai „Delca Invest“ direktorė A. Janušonytė atsakė, jog toks jų verslo žingsnis buvo skirtas labiau konkurentams.

Vicemeras Bernardinas Petras Vainius išsakė rajono vadovų nuomonę, kad arti reprezentacinės aikštės (miesto skvero) neturi būti gamybinių ir triukšmą keliančių objektų. Į tai A. Astramskas atsakė, kad jie kurs paslaugų objektą, teiravosi, kodėl tuomet problemų nekelia gretimai įsikūręs automobilių servisas. Anot „Delca Invest“ atstovų, jei kas nors plauna automobilį plovykloje H2AUTO, skleidžiamas garsas nėra didesnis nei pravažiuojančio automobilio.

„Mes esame už verslą. Bet norime, kad būtų įsiklausyta į mūsų ir visuomenės pageidavimus. Jei veršitės per jėgą, tai tikrai pelno neturėsite, eikite į kompromisą. Mano nuomone, geriausia vieta yra prie Zanavykų turgaus, o ne miesto centre“, – laikėsi savo vicemeras.

„Delca Invest“ atstovas akcentavo, kad jų atėjimas Šakiams yra tik naudingas: numatoma į minėtą objektą investuoti apie 300 tūkstančių eurų, įdarbinti plovykloje du darbuotojus, statyboms bus samdomi vietiniai rangovai.

 „Ir dar. Manau, kad mūsų projektas ir numatomas statinys tą vietą papuoš labiau nei esantis ten šiandieninis vaizdas, kuris nesikeičia jau dešimt ar penkiolika metų. Ar tokie esate naivūs, jog galvojate, kad kažkas ateis ir statys čia verslo centrą. Mes atsižvelgsime į visų interesus. Paprastai kituose miestuose žmonės, pamatę stendą su informacija apie planuojamą įrengti plovyklą, apsidžiaugia. Išskirtinis mūsų bruožas, kad mes nebijome investuoti į regionus“, – tikino A. Astramskas ir pridūrė, kad šalyje yra įrengta aštuoniolika tokių plovyklų, šiais metais planuojama atidaryti tris, kitais metais – dar aštuonias, tarp jų ir Šakiuose.

Su tuo, kad minėta miesto dalis nesutvarkyta, sutiko ir rajono vadovai. Čia yra privati teritorija.

D. Grincevičius sako, kad jei tik verslininkų planai nesikirs su galiojančiais teisės aktais – bus suderinta su viešbučio savininkais, Kelių direkcija bei gyventojais, savivaldybė jokių kliūčių verslininkams įrengti automobilių plovyklą nedarys.

Rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis svarstė, kad dėl šio numatomo projekto – miesto centre įrengti automobilių plovyklą – savivaldybės administracija galimai sulauks nevienareikšmiškų bendruomenės ir verslininkų vertinimų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.