Auksinės burbuolės auga Slavikų krašte

kukuruzai romikaitis
Anot slavikiečių Antano ir Zinos Romikaičių, kad užaugtų tokie skanūs cukriniai kukurūzai, reikia ne tik patirties, bet ir geriausių veislių bei tinkamos dirvos. (L. Poškevičiūtės nuotr.)


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Kukurūzais užsėjami vis platesni Zanavykijos laukai, juose ūkininkai daugiausiai augina pašarinius kukurūzus, o štai Slavikų krašte Antanas ir Zina Romikaičiai augina tikrus auksinius gražuolius – saldžiuosius kukurūzus, ištveriančius mūsų krašto vasaras. Šiuo metu ūkyje pats darbymetis – rankomis skinamos ir fasuojamos burbuolės keliauja į didžiuosius Lietuvos prekybos centrus.

Netoli Slavikų, Juškakaimio kaime plytinčiuose kone 15 hektarų cukrinių kukurūzų laukuose – pats darbymetis.

Ūkininko A. Romikaičio žmona Zina vos randa minutę pokalbiui, mat kaip ir kiti talkininkai skina kukurūzų burbuoles. Anot moters, prekybai jas reikia paruošti itin kruopščiai. Kasdien čia darbuojasi iki 20 žmonių.

„Eini kukurūzų eile ir iš abiejų pusių skini tik didžiausias ir kokybiškas burbuoles. Prieš skinant būtina pačiupinėti burbuolės galą, nes šis gali būti tuščias“, – pasakoja Zina ir priduria, kad skynikai jau patyrę ir atskiria, ar burbuolė subrendusi ir tinkama pardavimui.

Netrukus realizavęs auksines burbuoles sugrįžta ir A. Romikaitis. Ketvirtadienio popietę laukuose stiprus vėjas verčia iš kojų, tad randame užuovėją aukštaūgių kukurūzų lauke. Teiraujamės, kodėl ūkininkas ėmėsi auginti šią kultūrą? Pašnekovas sako, kad maždaug prieš 25-erius metus augino burokėlius, runkelius, krapus.

„Gal kokiais 1995 m. buvau pasisėjęs salstelėjusių vokiškų kukurūzų, pasiūliau vienai Vilniaus parduotuvei, atvežiau dėžę, padėjo ant prekystalio, greit visus išpirko. Tuomet pirkom saldžiųjų kukurūzų veislių, vis daugiau ir daugiau auginom“, – prisimena A. Romikaitis.

Šiuo metu iš keleto saldžiųjų kukurūzų veislių Romikaičiai atsirinko dvi. Sėja etapais, ankstyvąją pasėjo balandžio viduryje. A. Romikaitis pasakoja: kukurūzams reikia erdvės, todėl tarp augalų svarbu išlaikyti tinkamą atstumą. Pasak pašnekovo, kukurūzų sėklos nepigios, apsėti hektarą kainuoja apie 300 eurų. Ūkininkauja ir Romikaičių sūnus Deividas, jis augina javus, rapsą, o tėvai pasirinko auginti tik kukurūzus.

Šįmet ankstyvesnę veislę skinti pradėjo rugpjūčio 10-ąją. Ūkininkai doros derlių apie du mėnesius, darbo užteks ir rugsėjį bei spalį.

Važiuojame į kitą lauko galą, kur skinamos kukurūzų burbuolės. Vieni talkininkai kukurūzų tankmėje burbuoles deda į kibirus, kiti jas neša į tarpueilyje stovinčią priekabą, kurioje derlių ruošia pardavimui: burbuolės skynimo vietą nupjausto, pašalina lapus, purkas, patikrina, ar burbuolė pilna, ar nepažeisti grūdeliai, ir tik tuomet deda į dėžes.

„Džiaugiamės žmonėmis, padedančiais doroti derlių. Gerai juos visus pažįstam. Manau, iš darbuotojo reikia ne tik reikalauti, bet jį gerbti ir mylėti“, – stebėdamas plušančius žmones sako ūkininkas.

„Maistui kukurūzų burbuolės renkamos, kai yra pieninės brandos – tuo metu jos skaniausios ir maistingiausios“, –pasakoja pašnekovas.

Teiraujamės, ar gausus šiemet ankstyvosios veislės derlius? Anot Z. Romikaitienės, sunoko mažiau burbuolių, kai kurios mažos, nepilnos, nes trūko drėgmės. Ūkininkai tikisi kokybiškesnio derliaus iš vėlyvesnės augalo veislės. Pavyzdžiui, pernai iš 10 hektarų išvežė maždaug 60 tonų produkcijos.

A. Romikaitis dar priduria, kad saldieji kukurūzai ypač bijo šalnų, vienais metais rugsėjo pradžioje jie nušalo, o šiemet vieną lauką lietus užplakė, po to uždžiovino.

Romikaičiai saldžiuosius kukurūzus realizuoja tik didiesiems prekybos tinklams priklausančiose parduotuvėse, į kurias iš vakaro nuskintas kukurūzų burbuoles veža pats ūkininkas. Sako, ryte penktą valandą išbilda.

„Vieniems prekybos centrams vežu burbuoles vienetais, į kitus – pagal svorį. Pardavimui paruoštas burbuoles kraunam į dėžes po 5, 18 kg. Jei fasuojam, tai perkam popierines dėžutes ir dedam po 12 vienetų. Už vienetines burbuoles gaunam apie 25 cnt., už kilogramą iki 80 cnt.“, – pasakoja A. Romikaitis.

Nuskynus burbuoles, kukurūzai nupjaunami specialiu smulkintuvu, kuris susmulkina stiebus kartu su likusiomis burbuolėmis. Ūkininkas Antanas pabrėžia, kad cukriniams kukurūzams sėjomaina nebūtina. Be to, Romikaičiai žemę, kur jie auga, gerai įtręšė karvių mėšlu, mat anksčiau augino galvijus.

„Saldžiųjų burbuolių užsuka paskanauti ne tik šernai – sustoja automobilis, iššokę žmonės prisiskina... Negailim“, – šypsodamasis atsisveikina A. Romikaitis.

Cukriniai kukurūzai – vertinga daržovė, burbuolės labai skanios ir maistingos. Maistui vartojami pieninės brandos grūdai: švieži, šaldyti, konservuoti ir džiovinti. Kukurūzai turi ir gydomųjų savybių. Jų aliejus rekomenduojamas aterosklerozės ir hipertenzijos profilaktikai. Liaudies medicinoje pakepinti grūdai būdavo rekomenduojami virškinimo sutrikimams gydyti, purkos – apetitui mažinti, nuo nutukimo. Kukurūzai reguliuoja virškinimą, padeda geriau pasisavinti kitus produktus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.