Prasidėjusios pjūties darbus pristabdė lietus

javapjute kombainai
Praėjusią savaitę ūkininkai į laukus išvairavo kombainus. Vieni suko į žieminių miežių, o kiti į rapsų laukus. Kalbinti ūkininkai tvirtino, kad derlius neblogas, tačiau savaitgalį pliūptelėjęs lietus šiek tiek pakoregavo javapjūtės eigą.

Javapjūtė rajone prasidėjo nuo žieminių rapsų kūlimo. Kaip informavo savivaldybės Žemės ūkio ir kaimo reikalų skyriaus specialistė Asta Laurinaitienė, šios kultūros rajono žemdirbiai augina per 16 tūkst. hektarų.

Šiųmetį derlių priimti pasirengę ir elevatoriai. AB „Linas Agro“ regiono vadovas Giedrius Bakas pasakojo, kad Lukšių elevatorių pirmas rapsų derlius pasiekė liepos 15d., o jau kitą dieną derlių pristatė ir daugiau ūkininkų.

„Jei anksčiau Šakių rajone ūkininkai vieni iš pirmųjų pradėdavo javapjūtę, tai šiais metais vėliausiai. Manau, vėlyvesnė javapjūtė – gero derliaus ženklas. Rapsai kol kas sausi, drėgnis 8–11 proc., aliejaus rapsuose – 45 proc.“, – apie prasidėjusios javapjūtės derlių kalbėjo G. Bakas.

UAB „Auga Grūduva“ ekologiškus rapsus augina 200 ha plote, bendrovės vadovas Remigijus Kromelis pasakojo, kad žieminius rapsus kulti pradėjo liepos 15 d.

„Rapsų derlių pradėjom doroti panašiai kaip ir pernai. Į laukus išvažiavo keturi kombainai, kulia ties Rociškiais, rapsų drėgnumas 8 proc., kol kas derlių prognozuoti tikrai anksti“, – trumpai komentavo bendrovės vadovas.

Žieminių miežių rajone auginama 236 ha. Liepos 16 d. į minėtą Lukšių elevatorių pirmąjį žieminių miežių derlių atvežė iš lukšietės Ritos Vosylienės ūkio. Moteris sakė, kad užsėta daugiau kaip šeši hektarai šios kultūros, taip pat 15 ha žieminių rapsų bei per 30 ha kviečių.

„Miežiai byra neblogai, kai kuriose vietose – iki šešių tonų iš hektaro. Džiaugiamės – kol kas javų plotai neišguldyti, tačiau sunku prognozuoti derlių“, – kalbėjo lukšietė.

Tiesa, liepos pradžioje praūžusi liūtis ir vėjas išguldė nemažai Lukšių žemės ūkio bendrovės javų, ypač kviečių. Tačiau bendrovės agronomas Jonas Bakas tvirtino, kad su gamta nepakovosi ir planuoja javapjūtę pradėti šią savaitę, kaip ir Griškabūdžio žemės ūkio bendrovė bei daugelis rajono ūkininkų. Aišku, jeigu orai leis.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.