Viščiukus skaičiuos rudenį

lauko diena bakas
Praėjusį antradienį Lukšiuose vyko pirmoji bendrovių „Linas Agro“, „Dotnuva Seeds“ ir „Dotnuva Baltic“ organizuojama Lauko diena Lukšiuose. Daugiau nei 100 ūkininkų buvo pristatytos šiuo metu naujausios bei populiariausios augalų veislės, kurias ūkininkai galėjo apžiūrėti Lukšių ŽŪB laukuose esančiuose bandymų laukeliuose.

Prie Lukšių ŽŪB biuro susirinkusius ūkininkus pasitiko Lauko dienų organizatoriai ir Lukšių ŽŪB agronomas Jonas Bakas. Jis pasidalino informacija, kaip sekasi darbuotis šį gana nenuspėjamą pavasarį. Pasak J. Bako, Lukšių ŽŪB dirbamos žemės plotas išlieka stabilus – 3300 ha. Užsėta 1100 ha žieminių kviečių, apie 100 ha žieminių kvietrugių, beveik 600 ha žieminių rapsų, 420 ha salyklinių miežių, 250 ha pupų, 230 ha kultūrinių ganyklų.
 
„Naujovė, kad pradėjome auginti valgomuosius raudonuosius burokėlius. Štai matot, už kelio užsėtas 57 ha laukas. Iš viso turim 100 ha burokėlių pasėlių. Kaip pavyks, bus matyti rudenį. Esam užsibrėžę iš hektaro gauti 60 tonų derlių. Esam sudarę sutartį su Žemės ūkio kooperatyvu „Suvalkijos daržovės“. Kol kas daugiau nieko nenoriu prognozuoti, bet kad reikalų su šia daržove yra, tai jau tikrai. Bet viščiukus skaičiuosim rudenį“, – kalbėjo J. Bakas.

Kas susėdę į autobusą, kas savo transportu Lauko dienų dalyviai patraukė Plynių link, į Lukšių ŽŪB laukus.

Pirmas sustojimas – bendrovės lauke, kur auginami salykliniai miežiai `Amidala`. J. Bakas akcentavo, jog kol kas tik pusė darbų nudirbta, kad pasimatytų visi veislės privalumai, dar reikia derlių į aruodą supilti.

„Šiuo metu pasėliai atrodo neblogai. Gal todėl, kad ir priešsėlis geras, sėta po kukurūzų, kurie buvo tręšti skystu mėšlu. Galbūt svarbu, kad miežiai buvo pasėti anksti – balandžio 12 d.“, – pasakojo J. Bakas.

Anot jo, bendrovė salyklinius miežius augina jau beveik 20 metų ir derliai šiose žemėse būna išties neblogi.

Iš čia Lauko dienų dalyviai pajudėjo į kitą bendrovės laukų kraštą, kur apžiūrėti žieminių kviečių, žieminių rapsų veislių demonstraciniai bandymų laukeliai.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Miškasodis: kiek tai prasminga ir reikalinga?

klausimelis 04 23Rimas iš Gelgaudiškio:

Nemažai esu medžių per gyvenimą pasodinęs, nors ne miškininkystėje dirbu. Esu gelgaudiškietis, todėl rūpi Gelgaudiškio miško likimas. Mačiau, kaip žūsta miškas. Bet toks gyvenimas. Mums gal ir atrodė, kad reikėjo anksčiau sergančius medžius pjauti. Faktas, kad yra išnykę didžiuliai miško plotai, bet tam yra specialistai. Nuomonės gelgaudiškiečių išsiskyrė: vieni šaukia, kodėl mišką išpjovė, bet jau miškas buvo miręs. 

klausimelis 04 23 2

Danutė iš Gelgaudiškio:

Džiaugiuosi, kad vyko miškasodžio akcija. Nesu anksčiau dalyvavusi ir medžių ne itin daug pasodinusi. Dėl miškų kirtimo išties daug nuomonių, yra prieštaraujančių plyniems miško kirtimams. Manau, jeigu jau medžius kokios kirvarpos graužia, būtina šalinti, bet po to reikia ir atsodinti. Dalyvavau, nes man rūpi, kad vaikai ir proanūkiai turėtų kur žemuogių ar grybų pasirinkti, augtų kuo sveikesnėje aplinkoje.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.