Vargai su rangovais - savivaldybė eina iki teismų

sesupeSima KAZARIAN

Kiekvieną mokesčių mokėtoją piktina nepasisekę viešieji pirkimai. Spauda jau ne kartą rašė, apie vėluojančius UAB „Kamesta“ darbus. Bėdų savivaldybei netrūksta ir su kitais rangovais.

Nuotr. Šešupė valoma nebus: pigaus projektuotojo nekokybišką projektą rangovai vykdyti atsisakė, motyvuodami, kad tai sukompromituotų jų firmą.

Rangovas perkamas pats pigiausias ir tokiu atveju darbų kokybę dažniausiai lemia visiškas atsitiktinumas. Savivaldybės tarnautojai jau pavargo nuo pigių pažadų, o greitai ir kokybiškai darbus atliekančias firmas skaičiuoja vienetais.

Šešupę valyti atsisakė

Nors spaudoje labiausiai pagarsėjo UAB „Kamesta“, nereikia manyti, kad tai vienintelė firma, kuri kelia savivaldybei bėdų. Daug laiko, nervų ir pastangų kainavo ir Šešupės valymo projektas. Viešųjų pirkimų metu nupirktas projektuotojas suprojektavo 40 cm gylio grunto valymą, nors užaugusių augalų šaknys siekia ir 110 cm.
 
Rangovo generalinis direktorius atsisakė dirbti pagal tokį projektą motyvuodamas tuo, kad nenori kompromituoti savo firmos. „Po dvejų metų mane keiktumėte“, - paaiškino jis.

Kaip teigia administracijos direktoriaus pavaduotojas Algimantas Damijonaitis, pigus projektuotojas ir suprojektuoja pigiai: „Teko sustabdyti darbus, dėl to net važiavau į Aplinkos ministeriją, teko įtikinti viceministrą, kad atkeltų terminą. Šiuo metu Šešupės valymo projektas vėl „užsuktas“ iš naujo: vėl daromas naujas projektas, vėl bus perkami rangovai.“

Savivaldybė tikisi, kad pavyks nupirkti tuos pačius rangovus, kurie, kaip anksčiau minėta, neapsiėmė vykdyti darbų dėl nekokybiško projekto. Jie turėtų užsiimti ir Šešupės užtvankos darbais. „Tai būtų tas pats kompleksas ir mes būtume iš tiesų labai patenkinti“, -kalbėjo administracijos direktoriaus pavaduotojas.

Nenori likti „ant ledo“

Grįžkime prie liūdnai pagarsėjusios UAB „Kamestos“ pažadų. Paskutinis jų – atvažiuoti į Šakius spalio 25 dieną. Ar atvažiavo?

„Nieko jie neatvažiavo. Parašė raštą, kad jei leis orai, tai per lapkritį ištaisys sugadintus kelius. O tie orai tikrai neleis. Mes juos duosime į teismą“,- sakė administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis.

Nemažai nervų ištampiusi UAB „Kamesta“ prisižadėjo daug, o įgyvendinta tik maža dalis. Vis dar problemiškos V. Grybo, J. Basanavičiaus, P. Vaičaičio gatvės Šakiuose.

Lukšiuose smulkų broką UAB „Kamesta“ lyg ir aptaisė. Turbūt ne vieno mašinos vairuotojo širdis sudrebėjo išgirdus nemalonų ausiai trenksmą, kai važiuodamas tamsoje pataikė į paliktas duobes - taisant kelius nebuvo padėta jokių įspėjamųjų ženklų.

Kaip žinoma, pretenzijų reiškimo laikas yra ribotas – po metų tai daryti jau bus per vėlu, nes paskutinis terminas yra 2013 metų rugsėjo 1 diena. „Nenorime likti „ant ledo“ – praeis garantija ir liks problema neišspręsta“,- susirūpinęs A. Damijonaitis.

Šiuo metu yra ruošiami dokumentai teismui, į kurį bus kviečiama UAB „Kamesta“. Jau išsiųstas įspėjimas. Savivaldybė, ilgai bandžiusi apeliuoti į firmos vadovų sąžinę ir laukusi teigiamų poslinkių iš jų pusės, nuo šiol kreiptis į firmą atsisako bet kokiu klausimu ir bendraus tik per advokatus.

Suvaldyti sudėtinga

A. Damijonaičio tvirtinimu, tokių rangovų, kurie nori apimti kuo daugiau, bet trūksta „pajėgų“, yra nemažai: „Jie apsiima padaryti pigiai ir daug, o žmonių trūksta, pinigų taip pat. Tada turime problemų.“

Kartais būna ir pasiseka, tuomet darbai eina greitai ir sklandžiai. „Tos, kurios turtingesnės, netgi dirba į priekį, nors pinigai nesumokėti. Jos investuoja, nes turi iš ko. Būna net mes patys nespėjam atsiskaityti, nes agentūrose pinigai sukasi lėčiau. Taip buvo Gelgaudiškio dvaro statybose. Gerai dirbo UAB „Rūdupis“, kuris statė sporto salę Sintautuose“. Tačiau jei firma pinigų pati ne kažką turi, visi darbai stoja“,- pasakojo A. Damijonaitis. Jo teigimu, suvaldyti tokias pigias firmas iš tiesų yra sudėtinga, jų darbus reikia nuolat stebėti: dažnai naudojamos prastos medžiagos, netenkina darbo kokybė.

Patirtis byloja, kad tas, kuris nežiūri į kokybę, o tik į kainą, visą laiką moka dukart, šiuo atveju moka mokesčių mokėtojai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.