Dėmesys pienininkų problemoms spręsti

Ketvirtadienį Žemės ūkio rūmuose, dalyvaujant Šakių rajono atstovams, aptartos dabartinės pieno sektoriaus problemos. Nuspręsta pienininkus kamuojančias problemas garsinti kitą penktadienį Kaune vyksiančiame visuotiniame žemdirbių suvažiavime bei apie jas aukščiausiąją šalies valdžią informuoti pasirašyta rezoliucija.
 
Šalies pieno gamintojus jaudina 2015 metais planuojamas kvotų panaikinimas ir galimos  pasekmės. Žemės ūkio rūmų pirmininko Andriejaus Stančiko nuomone, Lietuvos pieno ūkis gali neatlaikyti visiškai liberalios ir laisvos rinkos sąlygų. Mat panaikinus kvotas, bus reikalingi tam tikri rinkos reguliavimo mechanizmai, kad pieno gamintojai būtų apsaugoti nuo bankroto. Pienininkai reikalauja, kad tiesioginės išmokos už pieną išliktų ir 2014 - 2020 metais, jos turi būti susietos su gamyba ir didėti pagal bendrųjų išmokų didėjimo lygį.

Daugelis pieno gamintojų reikalavimų išdėstyta priimtoje rezoliucijoje. Joje reikalaujama, kad LR Vyriausybė skubiai kreiptųsi į Europos Komisiją, kad po 2015 metų nebūtų panaikintos pieno kvotos, nes dėl gaunamų gerokai mažesnių tiesioginių išmokų, Lietuvos pieno gamintojams nebus užtikrinta veiksminga konkurencija pieno rinkoje ir tinkamas vidaus rinkos veikimas. Reikalaujama, kad Vyriausybė imtųsi teisėtų priemonių ir apgintų pagrįstus pieno gamintojų lūkesčius ES institucijose. Vien per praėjusius metus pieno gamintojai gavo 87 mln. litų pajamų mažiau. Taip pat prašoma ES investicinėse programose likusias lėšas, ne mažiau kaip 100 mln. litų, 2013-2014 metais skirti pieno gamybos ūkių modernizavimui.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px