Saugiam žemės ūkio produkcijos sandėliavimui – padidintas inspektorių dėmesys

Pačiame rudens darbų įkarštyje, kuomet didžiausia nelaimingų atsitikimų darbe tikimybė, Valstybinės darbo inspekcijos darbuotojai pradeda patikrinimus, ar saugiai ūkiuose sandėliuojama žemės ūkio produkcija. Tokios planinės saugos ir sveikatos akcijos ūkiuose vykdomos kasmet.
 
Per šiuos metus žemės ūkio įmonėse įvyko 42 nelaimingi atsitikimai darbe, iš šio skaičiaus 39 žmonės susižalojo lengvai, 3 – sunkiai. Šiemet pavyko išvengti žmonių žūčių. Pernai per tą patį laikotarpį žuvo 1 darbuotojas, 2 susižalojo sunkiai, o 46 – lengvai. Darbuotojai nuskęsta grūdų aruoduose, patiria traumas nukritę nuo neaptvertų estakadų, transporto priemonių priekabų, juos sužaloja veikiantys įrenginiai, krentantys sandėliuojami šiaudų ryšuliai. Šakių rajone nelaimingų atsitikimų ūkiuose šiemet nebuvo užfiksuota.

Kaimyniniame Jurbarko rajono Vadžgirio kaime šių metų rugpjūčio 7-ąją grūdų aruode nuskendo 13-metis paauglys. Jis įkrito į išbetonuotą duobę, į kurią pilami atvežti grūdai. Iš duobės berniukas pats išlipti negalėjo, nes krentančių grūdų srovė jį įtraukė gilyn. Jurbarko rajono policijos komisariato duomenimis, nelaimė įvyko vaikams žaidžiant. Atlikto inspektavimo metu nustatyta, kad grūdų priėmimo duobė buvo neapsaugota kolektyvinės saugos priemonėmis, todėl darbo aplinka tapo pavojinga sveikatai ir ūkininko darbuotojams, ir pašaliniams asmenimis.

Kaip įspėja darbo inspektoriai, darbdaviai ypač atidžiai turėtų parengti darbui jaunus asmenis – neturėdami patirties bei darbų saugos žinių, gerai nesusipažinę su savo darbu, dar neišmokę tinkamai įvertinti jo keliamos rizikos, jie nukenčia dažniausiai. Todėl gyvybiškai svarbu prižiūrėti jaunų asmenų darbą, užtikrinant, kad būtų taikomi saugaus darbo metodai, aiškinant jų svarbą, patiems rodant gerą pavyzdį. Ypač tai taikytina praktiką atliekantiems studentams, mokiniams, talkinantiems ūkiuose, naujai priimtiems darbuotojams. Valstybinės darbo inspekcijos duomenimis, tiriant nelaimingus atsitikimus darbe nustatyta, kad kartais ir patys ūkininkai nežino nei mechanizmų veikimo principų, nei saugių darbo metodų, neturi įrenginio naudojimo techninės dokumentacijos valstybine kalba, taigi, negali deramai apmokyti saugiai dirbti ir savo darbuotojų.

Žemės ūkis – vienas iš rizikingiausių ekonominės veiklos sektorių ir nelegaliems darbuotojams, todėl čia traumų tikimybė yra gana didelė. Nelaimingo atsitikimo atveju „nelegalai“ negali pasinaudoti valstybės teikiamomis socialinėmis garantijomis, visos su gydymu ir nedarbingumu susijusios išlaidos gula ant jų ir jų artimųjų pečių. Inspektoriai įspėja, jog tikrinimų metu bus kreipiamas dėmesys ne tik į darbuotojų saugą ir sveikatą, bet ir į tai, ar visi ūkyje dirbantys asmenys yra tinkamai įdarbinti (pasirašytos darbo sutartys ir apie tai laiku pranešta „Sodrai“ arba naudojami paslaugų kvitai).
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.