Šilgalių kaime ilgai lauktas įvykis – jaunimo namų įkurtuvės

silgaliai jaunimas
Buvusioje Šilgalių mokykloje įsikūręs vietinis jaunimas, pasinaudodamas projektinėmis lėšomis, neatpažįstamai pakeitė patalpą, kurioje leidžia laiką. (Šakių r. savivaldybės nuotr.)


Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Praėjusį penktadienį buvusioje Šilgalių mokykloje oficialiai atidaryta jaunimui skirta erdvė, kuri buvo suremontuota sėkmingai įgyvendinus projektą „Gera augti kartu 2023“. Jauni žmonės ir  svečiai pasidžiaugė neatpažįstamai išgražėjusia patalpa ir bendravimą pratęsė išėję į lauką, kur vaišinosi čia pat kieme ant laužo išvirta kopūstiene.

Prieš patenkant į dar dažais kvepiančią patalpą, savivaldybės vicemeras Darius Jakavičius ir Slavikų seniūnas Redas Juškaitis perkirpo simbolinę atidarymo juostelę. Projektą įgyvendinusios buvusios Šakių atviro jaunimo centro darbuotojos Sandra Pavalkė ir Aušra Petraitienė džiaugėsi, kad maždaug po pusmečio patalpa, skirta vietinio jaunimo veikloms ir susibūrimams, pasikeitė neatpažįstamai, dingo „tos iki pusės žalios sienos, į kurias buvo bloga žiūrėti.“

Pasak S. Pavalkės, į patalpos sutvarkymą buvo įdėta daug darbo ir pastangų – kartu su jaunimu jos sienas ir tinkavo, ir glaistė, ir dažė. A. Petraitienės manymu, atnaujintos jaunimo patalpos – tai pavyzdys, ką galima padaryti turint minimalias lėšas. Projektui įgyvendinti rajono savivaldybė skyrė 1 tūkst. eurų.

Tvarkant patalpą, buvo rasta nuostabi raudonų plytų siena, kuri tapo savotišku akcentu, ant jos bus galima sukabinti jaunimo paveikslus ir idėjas, mat iniciatyvų netrūko ir pernai – buvo atnaujinta tinklinio aikštelė, skėčiais išgražinta pastato siena, organizuoti šokiai.

Neatsitiktinai viena patalpos siena palikta balta. Ant jos iš anksto planuota žiūrėti filmus. Tam įsigyta ir keletas sėdmaišių. Beje, čia labai gerai įsikomponavo ir nuolatinio Slavikų krašto rėmėjo, Amerikoje gyvenančio Albino Markevičiaus dovanotas lauko baldų komplektas, kurį perdavė jo draugas ir padėjėjas Šarūnas Konkulevičius.

Reikia paminėti, kad jauni žmonės remonto metu rado laiko ir atokvėpiui, buvo išvykę paplaukioti su baidarėmis. S. Pavalkė džiaugėsi, kad jie visi augo kartu, mokėsi vieni iš kitų – jaunimas iš jų, jos iš jaunimo, kartu svajojo apie šias atidarymo akimirkas, kurios išsipildė ne be gerų žmonių paramos ir pagalbos.

„Galime pasidžiaugti, kad buvome pastebėti ir matomi“, – kalbėjo S. Pavalkė, dėkodama rajono savivaldybei, Slavikų seniūnijai, abiem Slavikų krašto bendruomenėms ir krašto geradariui.

Dėkodamas už puikią iniciatyvą prikelti jaunimui skirtas erdves, vicemeras juokavo, kad nereikėtų tuo apsiriboti, nes patalpų už sienos yra ir daugiau. Pasak jo, labai smagu matyti tiek daug jaunų žmonių, susirinkusių vienoje vietoje, ir spindinčias jų akis, todėl linkėjo daugiau ir naujų idėjų, ir veiklų.

R. Juškaitis neslėpė, kad jam ne tik kaip seniūnui, bet ir kaip šilgaliečiui nepaprastai smagu matyti tokį iniciatyvų jaunimą ir jį subūrusias vadoves, kurių dėka niekam nereikalingos buvusios mokyklos patalpos prikeltos naujam gyvenimui. Jo teigimu, nors Šilgalių kaimas, lyginant su kitomis rajono vietovėmis, yra labai nedidelis ir čia gyvena tik 150 žmonių, tačiau vietinis jaunimas aktyvesnis negu kur kitur.

Savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Darius Aštrauskas gyrė jaunus žmones už tai, kad jie ne tik svajoja, bet ir tas svajones įgyvendina, o vietą, kurioje renkasi, daro vis gražesnę. Paantrindamas seniūnui, jis patvirtino, kad „garsas apie Šilgalių jaunimą per rajoną iš tiesų eina“.

Slavikų bendruomenės centro pirmininkė Renata Baltrušaitienė taip pat pritarė, kad mažesnio Šilgalių kaimo jaunimas yra aktyvesnis už slavikiečius ir jau treti metai jungiasi į bendras veiklas ir iniciatyvas, todėl norėdama jį paskatinti ne tik nupirko naujus šviestuvus, bet ir padovanojo dar vieną sėdmaišį, pažadėjusi ir spintelę.

Prisidėdama prie sveikinimų, Atviro jaunimo centro darbuotoja Judita Ambrasienė linkėjo jaunimui neužgesti ir įgyvendinti dar daugiau idėjų, kurias galima čia pamatyti, ir džiaugėsi, kad po darbų ar studijų jiems visada smagu sugrįžti į šiuos jaunimo namus.

Jaunimo namuose viešėjo ir Šakių vaikų globos namų Sutrikusio intelekto žmonių dienos užimtumo centro lankytojai, kuriems buvo įdomu sužinoti ir pamatyti, ką čia vakarais veikia jų draugas šilgalietis Tomas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.