Dešimtmečio proga - padėkos vaikų globėjams

globejos2Asta GVILDIENĖ

Praėjusį ketvirtadienį Zyplių dvare vyko gražus ir prasmingas renginys, skirtas rajono šeimynų, globojančių be tėvų likusius vaikus, pagerbimui.  Globėjų klubas šventė pirmąjį savo veiklos dešimtmetį ir pasidžiaugė, kad mūsų krašte yra daug gerų žmonių, neabejingų gyvenimo nuskriaustų vaikų likimui.

Nuotr. R.Grincevičienė ir O.Bastienė sveikino jau antrą kartą Globėjų klubo pirmininke išrinktą I.Leleivienę.

Šventėje dalyvavo savivaldybės meras Juozas Bertašius, jo pavaduotoja Rima Rauktienė, Sveikatos ir socialinės politikos komiteto nariai Darius Mikelionis ir Violeta Simanavičienė, Seimo nario Mindaugo Basčio padėjėja Ramutė Alytė Bastienė, savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistės, Šakių vaikų globos namų atstovai, seniūnai ir socialinės darbuotojos.

Kai 2001 rugsėjo 24 dieną įsikūrė globėjų klubas, rajone 104 globėjai augino 169 vaikus. Pasak šiandieninės Globėjų klubo pirmininkės Ilonos Leleivienės, tuo metu nei viename kitame rajone nebuvo tokio veikiančio klubo. Pirmąja klubo pirmininke trejų metų kadencijai buvo išrinkta Virginija Antanaitienė, o jos padėjėjais tapo Edvinas Bielskis, Romualda Burdulienė, Danutė Budrevičienė, Verutė Brazaitienė, Irma Kantautienė ir Birutė Orintienė. Pirmieji globėjai pramynė takus. Jiems, I.Leleivienės teigimu, buvo sunku, nes jie buvo pirmieji: neturėjo nei žinių, nei patirties, tik didelį entuziazmą.
 
2004 – aisiais išrinktiems naujiems tarybos nariams: Genovaitei Dobilevičiūtei, Aldonai Narkūnienei, Birutei Jablonskienei, Violetai Blauzdžiūnienei, Leonorai Pocevičiūtei, Raimondui Venckūnui  ir naujai pirmininkei I.Leleivienei jau buvo iš ko pasimokyti, su kuo pasitarti. Tais metais suplasnojo pirmoji „Gerumo paukštė“ – pirmoji Globėjų klubo šventė.

Pasak I.Leleivienės, rodos, dar taip neseniai Zyplių dvare buvo švenčiama Globėjų klubo veiklos penkerių metų sukaktis. Šiemet, dar po penkerių metų, čia minimas dešimties metų Jubiliejus. „Kas pasikeitė per praėjusį penkmetį?, - klausė Globėjų klubo pirmininkė. – Tikriausiai, svarbiausia tai, kad mes išlikome, kad veikėme, kad buvome susivieniję, kad neišsibarstėme, nepabūgome pokyčių.“   

Nuo 2007 - ųjų trejetui metų prie klubo vairo stojo globėja neseniai  tapusi Odeta Bastienė ir jos pagalbininkai tarybos nariai: Daiva Bukšnienė, Ona Rakauskienė, Lina Bartkuvienė, Genovaitė Milkerienė, Asta Bybartienė, Birutė Jablonskienė. Didžiausias tų metų pasiekimas, kad klubas tapo Globėjų asociacijos nariu.

Šiais metais Globėjų klubui išrinkta vadovauti I.Leleivienė ir jos padėjėjai Jurgita Mickutė, Odeta Bastienė, Lina Bartkuvienė, Rasita Grincevičienė, Vilija Bernotienė ir Dalytė Jasukynienė. „Visų mūsų rūpestis, kad atsirastų šeimų, norinčių globoti svetimus vaikus, formuoti teigiamą visuomenės požiūrį į globą šeimynose, - teigė I.Leleivienė. – Potencialius globėjus atbaido ir nedidelė finansinė valstybės parama, ir dažnai negatyvus visuomenės požiūris, esą vaikų globos šeimynos imasi dėl pinigų. Vienam vaikui skiriama 520 litų pašalpa jau seniai yra per maža. Jei iš to būtų galima praturtėti, tai šiandien čia būtų susirinkę šimtai žmonių, globojančių vaikus.“

Lapkričio 1 dienos duomenimis, rajone registruoti 69 globėjai, auginantys 100 vaikų. Keturiose šeimynose auga dar 30 vaikų, o socialinės globos įstaigose - 44. „Tai ne tik skaičiai, - sakė Globėjų klubo pirmininkė. – Tai vaikų, norinčių turėti savo mamą ir savo tėtį, savo namus ir savo kambarį, likimai.“

Gražiausius bei šilčiausius žodžius rajono globėjams, seniūnams ir seniūnijų socialinėms darbuotojoms, Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistėms skyrė meras ir jo pavaduotoja, D.Mikelionis ir V.Simanavičienė, Seimo nario M. Basčio vardu kalbėjusi R.A.Bastienė.

J. Bertašius teigė, kad nei vienas globėjas, atliekantis tokį kilnų darbą ir auginantis svetimus vaikus, mylimus ir reikalingus pasauliui, nėra pamirštas. Jiems skiriamas didžiulis tortas. Na, o Padėkos raštai, kiekvienais metais teikiami vis kitiems globėjams. Šiemet šventės metu buvo pagerbtos Odeta Bastienė, Lina Bartkuvienė ir Birutė Jablonskienė. R.Rauktienės manymu, mama – globėja verta pačios didžiausios pagarbos jau vien todėl, kad sugeba vaikams grąžinti tas rankas, kurių jie neteko.

I.Leleivienę, antrą kartą išrinktą Globėjų klubo pirmininke, klubo narių vardu sveikino O.Bastienė ir R.Grincevičienė, M.Basčio Padėkos raštą jai perdavė R.A.Bastienė.  Globėjų klubo vardu nepamiršta padėkoti ir visiems klubo rėmėjams, visiems prisidėjusiems, kad ši šventė įvyktų. Renginio pabaigoje susirinkusiuosius linksmino ir daug džiugių akimirkų dovanojo Giulija ir jos vadovaujama vaikų grupė „Arlekinas“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.