Pristatyta monografija „Sintautai“

girininkieneSima KAZARIAN
 
Sekmadienį Sintautuose buvo apvainikuotas kelerių metų darbas – pristatyta dviejų dalių monografija „Sintautai“. Tai jau antra panašaus masto monografija mūsų rajone. Pirmoji buvo išleista apie Gelgaudiškį.
 
Nuotr. V. Girininkienė – monografijos „Sintautai“ vyriausioji redaktorė.
 
Knygoje susisteminti įvairiausių sričių duomenys – archeologiniai, etnografiniai, kalbiniai ir kt. Atliktas išsamus ūkinės raidos tyrimas (bene vienintelis toks nuoseklus Lietuvoje), patikslinta Sintautų paminėjimo data, kasinėjimų metu aptiktas retas archeologinis radinys (šeštas toks Lietuvoje). Jį rado daug pagelbėjęs rašant monografiją Justinas Kasparaitis. Pasak archeologo Vyganto Juodagalvio, šis žmogus išmoko atskirti subtiliausius niuansus, skiriančius retą akmens amžiaus reliktą nuo paprasto lauko akmens.

Vyriausioji monografijos redaktorė Vida Girininkienė neslėpė, jog „Sintautai“ nebūtų išleisti be vietinių žmonių ir sutikusių prisidėti mokslininkų pagalbos. Tuo tarpu projekto vadovas Vitas Girdauskas akcentavo begalinį šios moters indėlį  į monografiją.

Sintautiškiai gausiai susirinko į monografijos pristatymą bei žadėtą mokslinę konferenciją. Sausakimša senosios mokyklos salė iš pradžių nesugebėjo sutalpinti visų susidomėjusiųjų. Visgi gerokai vėluojanti konferencija žmones pamažu privertė skirstytis, o ir jai prasidėjus, susidomėjimas nepadidėjo.

Labiau auditorijos dėmesį patraukė Vingaudas Baltrušaitis, kuris susirinkusiems klausytojams pasakojo apie išskirtinius zanavykų charakterio bruožus: „Kokie žmonės galėjo važiuoti čia, į negyvenamus plotus? Aišku, kad drąsūs, nebijantys sunkumų, norintys gyventi geriau. Visa tai ir yra likę šio krašto žmonių genuose, kokie buvo mūsų protėviai, tokie ir mes patys. Jei reikėtų pasakyti, koks yra zanavykas, būtų galima vardinti daug charakterio bruožų: užsispyręs, labai vaišingas, santūrus, sąžiningas, ne pataikūnas, tiesios kalbos, besilaikantis duoto žodžio, orus, turintis aukštą savigarbą. Zanavykės moterys buvo linksmos, emancipuotos, geros šeimininkės.“

Trečią valandą turėjęs prasidėti dailės darbų aukcionas prasidėjo penktą valandą. Specialiai iš Kauno atvykę įsigyti darbų svečiai iki tol laukė savo automobiliuose. Mažiausia darbo pradinė kaina buvo 50 litų, didžiausia – 500 litų. Kėlimai vyko 5, 20 ir 50 Lt intervalais. Aukciono metu surinkta daugiau nei du tūkstančiai litų. Pinigai bus panaudoti poeto Prano Vaičaičio paminklo statybai.

Šventę  pagyvino mugė, kur savo darbus siūlė keramikai, odininkė, bižuterijos kūrėjos ir kiti tautodailininkai. Mugės organizatorė Inesa Viliūšienė teigė, kad buvo nemažai panorusių įsigyti originalių dirbinių, kurie čia buvo siūlomi už prieinamą kainą.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kodėl gegužės 1-ąją, Darbininkų dieną, žmonės nedirba?

klausimelis 04 30Ivanas iš Kriūkų:

Dievas sukūrė žmonėms pakankamai dienų darbui. Nepritarčiau siūlymui išbraukti Darbo dieną iš nedarbo dienų sąrašo. Manau, ši diena turi būt laisva, kad žmonės galėtų pasidžiaugti pavasariu, išeiti į gamtą ir pamąstyti, dėl ko aš gyvenu, ką aš duodu kitiems. Jei žmogus bus apkrautas darbais, mažiau aplink save matys. Tad laisva diena niekam nepamaišys. 

klausimelis 04 30 2

Kristina iš Keturnaujienos:

Nes priskirta prie nedarbo dienų. Kiekviena papildoma laisva diena gerai, ypač žmonėms, turintiems šeimas, be to, kiekvienas namuose turi savo darbų. Nepritarčiau, kad ją reikėtų naikinti, nebent būtų priimtas sprendimas pridėti prie atostogų dienų.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.