Virš Socialinių paslaugų centro direktorės galvos – juodi debesys

bielskieneGintarė MARTINAITIENĖ

Jau ne pirmas mėnuo savivaldybėje, kad ir koks susirinkimas vyktų, kad ir koks klausimas būtų gvildenamas, vienaip ar kitaip grįžtama prie Socialinių paslaugų centro bei jo direktorės Vilmos Bielskienės. Atmosfera savivaldybėje šiuo klausimu ypač įkaito praėjusią savaitę. Kritikos strėlės į direktorę sminga dėl savivaliavimo. Be to, taryba atidėjo V. Bielskienės praėjusių metų ataskaitos tvirtinimą bei klausimą dėl socialinės globos asmens namuose kainos.

Nuotr. Socialinių paslaugų centro direktorė Vilma Bielskienė artimiausiu metu turės pateikti raštiškus atsakymus į vicemero Edgaro Pilypaičio paklausimą dėl pavaduotojos įdarbinimo, etatų struktūros, mokamų priedų. Tai esą visiškas direktorės įgaliojimų viršijimas.

„Pasakysiu, kai bus laikas“

Neaišku, nei kokia juoda katė perbėgo, nei kokios povandeninės srovės teka tarp savivaldybės, atskirų tarybos bei administracijos narių ir Socialinių paslaugų centro, vadovaujamo Vilmos Bielskienės.

„Vienas vadovas, kuriam padeda žmonės iš šono, kuria ir daro gražius darbus, o kitas – piktnaudžiauja. Čia pastarasis atvejis“, – komiteto posėdžio metu kalbėjo Švietimo ir sporto komiteto pirmininkė Rima Rauktienė.

Pasak komiteto pirmininkės, ši įstaiga turi labai rimtų „advokatų“ ir kol kas laimi, bet einama link to, kad „prokurorai“ pradės kalbėti garsiau nei galės gintis „advokatai“. Tada, pasak R. Rauktienės, ir išlįs yla iš maišo. Ji prašė, kad situaciją paaiškintų administracijos direktorius Evaldas Sniečkus, bet šis nieko neaiškino ir tai padaryti ragino pačią R. Rauktienę. Ši buvo konkreti: „Nenorėkit. Pasakysiu, kai bus laikas.“

Neatsižvelgė ir įdarbino

Direktorė užsitraukė nemalonę savo centre įsidarbinusi pavaduotoją. Nors ji tikino, kad šis etatas reikalingas, daugelis tarybos narių mano kitaip.

„Išvažiuojamojo posėdžio metu kalbėjom, kad jokių etatų nebūtų steigiama. Be to, buvo prabilta, kad reikia socialinio darbuotojo, bet ne pavaduotojo. Nepaisydama mūsų komiteto raštiškos išvados ir rekomendacijų, direktorė sėkmingai pasiskelbė konkursą ir jį įvykdė. Matome, kad į mūsų nuomonę visiškai neatsižvelgiama“, – piktinosi vicemeras Edgaras Pilypaitis.

Jo žiniomis, pavaduotoja įdarbinta Aida Baziliauskienė jau turi savo kabinetą ir jame dirba, o centro darbuotojai dėl tokių veiksmų „ūžia“. Vicemeras stebėjosi ir numatytomis pavaduotojos funkcijomis.

„Funkcijos tokios pat, kokios priklauso direktorei. Įdomiai nuskambėjo, kad ji padės formuoti įstaigos vertybes ir tradicijas“, – teigė E. Pilypaitis.

Tiesa, vicemeras pripažino, kad formaliai direktorė lyg ir nenusižengia, nes neperžengia rekomenduojamų etatų skaičiaus. Tačiau sausio 19 d. buvo pasirašytas savivaldybės administracijos įsakymas, kuriame jokios kalbos apie pavaduotoją nebuvo, o sausio 28 d. gaunamas direktorės prašymas suderinimui jau su pavaduotojos etatu. Tokios savivalės ir rekomendacijų nepaisymo, pasak mero pavaduotojo, toleruoti negalima.

Veiklos ataskaita – atidėta

Penktadienį vykusio tarybos posėdžio metu, kaip ir daugelio kitų įstaigų, turėjo būti tvirtinama ir Socialinių paslaugų centro direktorės praėjusių metų veiklos ataskaita. Tačiau meras Juozas Bertašius pranešė, kad daugelis tarybos narių ir koalicija nusprendė, kad ataskaita bus patvirtinta tik tada,  kai bus išspręsti su administracija kylantys nesklandumai.

„Ji turi elgtis ne taip, kad ką aš noriu, tą darau. Juk įstaigos steigėja yra savivaldybė“, – teigė rajono vadovas.

Be to, jau antrą kartą iš darbotvarkės išimamas klausimas dėl dienos socialinės globos asmens namuose kainos tvirtinimo. Apie tai jau rašėme ne kartą. Esmė, kad tarybos nariams niekas konkrečiai nepagrindžia, kodėl globos kaina turi būti tokia, kokios prašoma.

„Rodos, duodame pinigus vienai funkcijai, o paskui jie nueina kitai“, – tikino vicemeras.

Šiuo klausimu ne kartą posėdžiavo ir Sveikatos bei socialinių reikalų komitetas, tačiau kol kas į jų pastabas niekas neatsižvelgė ir nesugebėjo pateikti tinkamo paaiškinimo ir prašomos kainos pagrindimo.

Tiesa, kalbėdamas apie V. Bielskienės parengtą veiklos ataskaitą vicemeras teigė, jog ji parengta tvarkingai, formaliai ir gražiai, to negalėtų pasakyti apie kitus įstaigos raštus, ateinančius į savivaldybę.

„Sveikintina, nes gerai padirbėjo, gal kažkokį redaktorių ar specialistą iš šono pasisamdė, bet, nors ir vertiname veiklą už 2015 m., negalim nematyti to, kas įvyko per kelis šių metų mėnesius“, – akcentavo E. Pilypaitis.

Nesuprantama etatų struktūra

Mero pavaduotojui akis bado visa Socialinių paslaugų centro etatų struktūra, kur „kaip norima, taip trupinama, kaip norima, taip išskaidoma“. Be to, nuolatinių skundų esą sulaukiama iš socialinių darbuotojų, kurie nejunta pažadėto algų didėjimo. Įvairiai centre nusmatomi ir koeficientai. Pavyzdžiui, buhalteriui rekomenduojamas koeficientas 14 (pagrindu imama mėnesinė bazinė alga, t.y. 35,5 euro), V. Bielskienė numačiusi 17 (finansine išraiška tai sudaro 603,50 eurų). Įdarbintos pavaduotojos darbo užmokesčio koeficientas 19 (jos alga 674,50 eurų). Vicemeras ragino nepamiršti ir to, kad Socialinių paslaugų centro direktorė ne kartą prašė didinti jos darbo užmokestį (koeficientą didinti nuo 21,5 iki 29 – pokytis būtų nuo 763,25 eurų iki 1029, 50 eurų). Beje, jei taip bus padaryta, proporcingai turės kilti ir pavaduotojos atlyginimas.

Pateikė paklausimą

Tarybos posėdžio pabaigoje mero pavaduotojas E. Pilypaitis pateikė paklausimą, į kurį V.Bielskienė raštu turi atsakyti per 10 darbo dienų. Tiesa, kai paklausimas buvo skaitomas, V. Bielskienė jau buvo išėjusi iš tarybos posėdžio. Paklausime prašoma paaiškinti, kodėl nebuvo atsižvelgta į rekomendacijas ir buvo paskelbtas konkursas direktoriaus pareigybei užimti bei paskirtas darbo užmokestis – 19,0 koef. BMA (bazinė mėnesi alga – red.). Tai padaryta negavus Šakių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus suderinimo.

„Kaip paaiškintumėte faktą, kad per 2015 metus įstaigoje buvo mokami priedai prie atlyginimų šitokiomis proporcijomis: 4,5 personalo etatams išmokėta bendra 4848 eurų priedų suma (vidutiniškai 89,78 eurų per mėnesį vienam etatui), 2,5 darbininko etato – 49 (vidutiniškai 1,63 eurai vienam etatui per mėnesį), o likusiems 16,25 socialinio darbuotojo padėjėjų ir slaugytojų etatams išmokėti 2067 eurai (vidutiniškai 10,6 eurai per mėnesį)? Ar tai padoru ir pateisinama?“ – klausia mero pavaduotojas.

„Kodėl skaičiuojant Šakių socialinių paslaugų centro Integralios pagalbos (dienos socialinės globos ir slaugos asmens namuose paslaugos) kainos bendrąją dalį nurodote, jog numatomi priedai administracijos darbuotojams dėl padidėjusio krūvio (personalo specialistei-sekretorei – 15 proc., vairuotojui – 10 proc., buhalterei – 15 proc.), kai jau įvestas pavaduotojo etatas ir bendra administracinio personalo darbo užmokesčio dalis sudaro 37,4 proc., o Socialinių paslaugų finansavimo ir lėšų apskaičiavimo metodikos, patvirtintos Lietuvos Respublikos vyriausybės 2006 m. spalio 10 d. nutarimu Nr. 978, 26 punktas rekomenduoja, kad ši dalis neviršytų 20 proc.?“ – rašoma paklausime.

Socialinių paslaugų centro direktorė V. Bielskienė teigė, jog penktadienį atėjusi į posėdį patyrė šoką, nes neįsivaizdavo, kad situacija gali pakrypti tokia linkme.

„Dėl ataskaitos tarybos nariai neturėjo jokių klausimų, viskas buvo gerai, dalyvavau kai kuriuose komitetų posėdžiuose, o iš po nakties įvyko, kas įvyko“, – teigė V. Bielskienė, jau rengianti atsakymą į vicemero paklausimą. Tiesa, pirmadienio rytą paklausimo ji dar nebuvo gavusi.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.