Nori atsigręžti į rinkėją regionuose ir susigrąžinti prarastą Lietuvą

konservatoriaiGintarė MARTINAITIENĖ

Praėjusį šeštadienį į Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) Šakių skyriaus nariai rinkosi į ataskaitinį susirinkimą. Jo metu įvardytos partijos bėdos bei duoti pažadai taisyti situaciją. Taip pat išrinkti kandidatai į daugiamandatę apygardą, nubalsuota, kas skyriui atstovaus vasarą vyksiančiame partijos suvažiavime.

Nuotr. Seimo narys Paulius Saudargas (dešinėje) ir Rytų Europos studijų centro direktorius Laurynas Kasčiūnas prabilo ne tik sveikinimo žodžiais, bet nepabūgo įvardyti ir partijos problemų, padarytų klaidų.

Reikia atsigręžti į regionus

Svečiuose lankėsi jau savais Šakiuose laikomi Seimo narys Paulius Saudargas ir Rytų Europos studijų centro direktorius Laurynas Kasčiūnas. Jie iš tribūnos prabilo ne tik sveikinimo žodžiais. Nors ir džiaugėsi stipriu kandidatu – Arvydu Vidžiūnu – vienmandatėje rinkimų apygardoje, nepabūgo įvardyti ir partijos problemų, padarytų klaidų. Viena jų – 2012 m. vykusių rinkimų metu per didelis dėmesys didiesiems miestas ir nusigręžimas nuo regionų. Rinkimų rezultatai parodė, kad buvo „stipriai prapilta“, ir vargu, ar tą prarastą rinkėją pavyks susigrąžinti.

„Laikas atsigręžti į tikrąjį rinkėją, kuris yra čia“, – teigė P. Saudargas.

Pasak jo, nenormalu, kad Lietuva yra skirstoma į Vilnių ir likusią Lietuvą. Lietuva – ne tik sostinė. Tam pritarė ir L. Kasčiūnas.

„Tik atsigręžę į regionus galėsime pasiūlyti realią alternatyvą dabartinei valdžiai, – tikino L.Kasčiūnas. – Tad reikia kalbėti su žmonėmis, o ne apie žmones.“

P. Saudargo nuomone, reikia stengtis žmones sulaikyti regionuose, skatinti, kad jie nevyktų ne tik iš Lietuvos, bet ir į didžiuosius miestus. Nors ir nelengvai įgyvendinami, bet tai yra vieni iš svarbiausių partijos uždavinių.

„Užteks kliedėti“

Pasak P. Saudargo, Lietuvoje yra trys didžiausios problemos – sodybų tuštėjimo metas, socialinė atskirtis ir korupcijos voratinklis. Jis mano, kad situacija apgailėtina, o kažką iš esmės pakeisti gana sudėtinga. Ką rodo paskutiniai partijų reitingai? Nors ir smuktelėję, pirmieji laikosi socialdemokratai. Tad, L. Kasčiūno vertinimu, tai rodo, jog lietuviai per daug tolerantiški korupcijai.

P. Saudargas akcentavo, kad stebuklingų dalykų nėra ir staiga nesusigrąžinsim prarastų emigrantų, – iš Lietuvos kasdien išskrenda po lėktuvą tautiečių. Tuo labiau, kaip tikino L Kasčiūnas, mūsų šalies neišgelbės, o ir nereikia, pabėgėliai. Tad reikia stiprinti tai, ką turime. Tačiau čia P. Saudargas bėdų mato ir pačioje partijos ideologijoje.

„Štabo lygmeniu nuskamba pasamprotavimai ir patarimai nekalbėti garsiai apie tradicinę šeimą ir jos vertybes, nes esą mūsų nesupras modernioji Lietuva, gyvenanti Vilniuje. Mes privalome suprasti, kad užteks kliedėti apie Vilnių ir postmoderniuosius rinkėjus“, – rėžė Seimo narys.

Jis tikino, jog reikia parodyti rinkėjui, kad ši partija nuoširdžiai rūpinasi žmonėmis, yra sąžininga, juos girdi, dėl jų stengiasi.

Galvoti reikia nuolat

Į tribūną stojęs sintautiškis Juozas Juška Seimo nariams patarė „ne tik prieš rinkimus po Lietuvą lakstyti“, bet nuolat galvoti, kaip ją prikelti, atstatyti pramonę. Dabar, mano jis, žmonės nusivylę Seimu ir juo netiki. Nieko stebėtino nebūtų, jeigu jie net neitų balsuoti. J. Juška įsitikinęs, jog net į Lenkiją pigesnių prekių daug kas važiuoja ne tik dėl taupumo, bet pykdami ir taip protestuodami prieš valdžios politiką. Ypač, kaip teigė sintautiškis, žmonės pasišlykštėjo Seimo negebėjimu skirti Laisvės premiją Vytautui Landsbergiui. Tad jis tikino, kad žmonės turi pajusti, jog dėl jų iš tikrųjų kažkas daroma.

„Kai jie tai pajus, nereikės jokių reklamų ir balsuos, nesvarbu, kokia tai partija“, – tikino J. Juška.

Pažadas – 365 susitikimai

Po sintautiečio kalbos neištvėrė Seimo narys Arvydas Vidžiūnas. Jis tikino ant savo sprando ir negalintis, ir nenorintis prisiimti atsakomybės dėl premijos neskyrimo V. Landsbergiui, kitų valdančiųjų klaidų. Opozicijoje dirbti nėra lengva. Visgi dabar didžiausias A. Vidžiūno uždavinys – ištesėti duotą pažadą surengti 365 susitikimus su gyventojais, juos išklausyti. Be to, Seimo narys nori didesnio partijos susitelkimo, jaunimo indėlio. Nori būti girdimas. Ir ne tik Šakių rajone, bet ir pagal praplėstas rinkimų ribas Altoniškiuose, Zapyškyje, Ežerėlyje. Taip pat Daržininkų, Slabadų, Sūdavos apylinkėse. Nors gal ir nespės surengti tų 365 realių susitikimų, bet Seimo narys mano: jei jis tariasi dėl koncesijos Gelgaudiškio dvarui, kalbasi su kariuomenės vadu ar kitais atsakingais žmonėmis, kad gal paasfaltuota būtų rajone daugiau, gal pagražinta, tai irgi daro dėl Šakių, dirba čia gyvenantiems.

Nubalsavo

A. Vidžiūnu partija tiki. Svarbiausia laimėti, nes be pagrindinio įrankio – valdžios, kaip teigė ir Šakių skyriaus pirmininkas Algirdas Klimaitis, nieko nepavyks padaryti. Tad A.Vidžiūnas iškeltas ir daugiamandatėje apygardoje. Nors dabar šis sąrašas neribojamas, nes bus reitinguojamas, susirinkime balsuota už P. Saudargo, L. Kasčiūno, Violetos Simonavičienės, Edgaro Pilypaičio, Irenos Haase, A. Klimaičio bei Gintauto Lenko kandidatūras.

Partijos kvorumas nubalsavo ir už keturis kandidatus, kurie birželio mėnesį vyks į partijos suvažiavimą, tai – I. Haase, partijos seniūnė Gerda Dabravolskytė, Arvydas Šlėderis bei V. Simonavičienė. A. Klimaitis dalyvauja suvažiavime kaip partijos pirmininkas.

Padiskutavę, pasitarę ir atlikę visus darbotvarkėje numatytus darbus, partiečiai susitikimą tęsė savo rinkimų štabe.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.