Savivaldybės garaže dūlėjančios baidarės likimą spręs rajono taryba

baidareGintarė MARTINAITIENĖ

Šakių savivaldybės administracija 2008 metais įsigijo baidarę, kuri išimtinais atvejais ištraukiama vienam kitam pasiplaukiojimui, o jei ne, dienas, tiksliau metus, leidžia savivaldybės garaže. Leidimo ja naudotis ne kartą prašė Fondas Šakių bendruomenės centras, tačiau savivaldybei su šia bendruomene vis neidavo rasti bendro sutarimo, tad baidarė, kaip koks paveldo objektas, taip ir dūlėja garaže. Taškas šioje istorijoje turėtų būti padėtas artimiausiame rajono tarybos posėdyje.

Nuotr. Savivaldybės garaže už mokesčių mokėtojų pinigus pirkta baidarė dūlėja nuo 2008 metų, nors norinčiųjų naudotis ja yra, kol kas ši galimybė niekam nesuteikiama.

Žadėjo, bet persigalvojo

Prisimindamas priešistorę Šakių bendruomenės centro vadovas V. Augustaitis pasakojo, kad iš pradžių, gal dar tais pačiais 2008 metais, kai baidarė ir buvo nupirkta už 2.5 tūkst. litų, meras Juozas Bertašius žadėjo leisti ją neatlygintinai valdyti ir naudotis. Vėliau, esą persigalvojo. „Kai pamačiau, kad taip negausiu, prašiau parduoti, tačiau administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis nesutiko, tik pasakė, kad ji saugiai padėta, o kur, neaišku“, - tikino Šakių bendruomenės centro vadovas. J. Puodžiukaitis aiškino, kad savivaldybė savo turto nepardavinėjo, nepardavinėja ir nepardavinės, o raštiško V. Augustaičio prašymo jis sakė niekuomet nesulaukęs. Tad kam išvis ta baidarė savivaldybei buvo reikalinga? V. Augustaitis įsitikinęs, kad taip buvo norima išleisti mokesčių mokėtojų pinigus ir kalbos, esą ji skirta mokinių sportui, - prasimanymas. „Juk ji plati, turistinė, o ne sportinė, tad kas čia per kalbos“, - modamas ranka į tokius paaiškinimus kalbėjo Šakių bendruomenės centro vadovas.
 
Nesuskaičiuoja, kiek prašė

Pasak V. Augustaičio, jis jau net nesuskaičiuoja, kiek kartų savivaldybės administracijos prašė leidimo naudotis baidare. Ne vienerius metus vyriškio iniciatyva yra organizuojamas vaikų bei jaunimo užimtumas, kai suteikiama galimybė nemokamai pasiplaukioti baidarėmis. Ir šiuo metu centras kartu su Šešupės euroregiono turizmo informacijos centru pagal sveikatos rėmimo programą organizuoja nemokamus plaukimus Šešupe. „Juk ne visi gali surinkti draugų kompaniją ir už baidarės nuomą mokėti keliasdešimt litų. Pas mus numatyta tik 5 litų auka ir tik tiems, kurie išgali“, - tikino šakietis. Šis centras turi aštuonias baidares, tad dar viena papildoma būtų kaip tik. Tuo labiau, kaip mąsto V. Augustaitis, kad ja niekas nesinaudoja, nors pirkta už visų mokesčių mokėtojų pinigus. Tiksliau, vieną kartą jam teko matyti vieno renginio metu šia baidare beplaukiojančius, tačiau tik tiek. Birželio viduryje Šakiuose vyko dekanato jaunimo dienos, kurių metu taip pat buvo surengtas nemokamas pasiplaukiojimas. Buvo prašyta ir minėtos baidarės, tačiau jos gauti nepavyko, nes šiuo metu ji nėra praėjusi techninės apžiūros. Tad neįžvelgti akivaizdaus ir nepaaiškinamo absurdo, tikriausiai neįmanoma. Baidarė tiesiog sandėliuojama garaže ir nors yra norinčiųjų ja naudotis, bent kol kas niekam tokia galimybė nesuteikiama. Kodėl?

Abipusis nesusikalbėjimas

Šiuo metu baidarė saugoma savivaldybės sandėlyje. Paklaustas, kodėl susiklostė tokia situacija ir niekas realiai baidare nesinaudoja, J. Puodžiukaitis pripažino, kad tai abipusis nesusikalbėjimas. „Dabar baidarė nepraėjusi apžiūros, o kad ji būtų atlikta, reikėtų baidarę vežti į Kauną. Ja naudojosi ir Vykintas, o techninį pasą jis atidavė tik šiais metais, po kokio dešimto raginimo, tad mums nėjo šio klausimo išspręsti. Šiaip ir mes kalti, ir J. Jonuška, kuriam ji iš pradžių buvo patikėta, ir pats V. Augustaitis“, - konstatavo administracijos direktorius.

Spręs taryba

Praėjusio mėnesio pabaigoje vykusiame rajono tarybos posėdyje tarybos narys Edmundas Rinkevičius pateikė siūlymą, kad artimiausiam posėdžiui būtų parengtas sprendimo projektas ir baidarė būtų perleista neatlygintinai naudotis Šakių bendruomenės centrui. „Dvejus metus nepraeina apžiūros ir dūlėja sandėliuose, tad kiek galima“, - komentavo opozicijoje dirbantis tarybos narys. Jam pritardamas J. Bertašius aiškino, kad iš tikrųjų tokiu elgesiu savivaldybė juokiasi pati iš savęs. „Laikome tą baidarę kaip kultūros paveldo objektą be jokios galimybės ja naudotis ir juokiamės patys iš savęs“, - posėdžio metu pasisakė meras. Sprendimo projektas šiuo klausimu jau parengtas, tad galutinį žodį tars liepos pabaigoje posėdžiausianti rajono taryba. Administracijos direktorius tikisi, kad taip pagaliau bus išspręstas šis nesusikalbėjimas. Tiesa, kaip jis patikino, taryba spręs ne tik dėl baidarės perdavimo, bet ir dėl to, kam ji bus perduota. Mat prašymą dėl naudojimosi ja yra pateikęs ir Panovių bendruomenės centras.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.