Mes – vienos saulės vaikai

kendo„Mes – vienos saulės vaikai“, – taip pavadinta Girėnuose vykusi vienos dienos stovykla pakvietė 46 rajono vaikus. Ją organizavo Šakių rajono policijos komisariato neformali jaunimo grupė.

Nuotr. Kyumeikan kendo mokyklos mokiniai (dešinėje) tris drąsiausius stovyklautojus pamokė pagrindinių kendo kovos meno pratimų.

Liepos 4 d. iš pat ryto rinkosi vaikai iš įvairių seniūnijų bei šeimynose gyvenantis jaunimas. Projekto vadovė bendruomenės pareigūnė Aušra Mockevičiūtė, pasveikinusi visus stovyklautojus, palinkėjo prasmingai praleisti dieną, susipažinti vieniems su kitais, pasisemti žinių.
 
Pirmieji stovyklautojus aplankė Šakių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos darbuotojai. Ugniagesiai gelbėtojai supažindino vaikus su priešgaisrine technika, papasakojo apie savo profesiją.

Atvykęs projekto „Saugok sveikatą, kol jaunas“ koordinatorius Martinas Eimutis organizavo viktoriną, nugalėtojus apdovanojo vertingais prizais: kepuraitėmis bei USB atmintukais.

Po skanių Girėnų bendruomenės išvirtų pietų stovyklautojai diskutavo apie narkotikų, tabako, alkoholio žalą.

Bene įdomiausia veikla vyko po pietų. Apie kendo (tradicinį japonų kovos meną su kardais) pasakojo jo pradininkas Lietuvoje Ričardas Žilaitis, kilęs iš Bunikių krašto (Kidulių sen.). Pasak jo, kendo mokykloje mokoma, kaip būti stipriu, doru žmogumi, būti pavyzdžiu kitiems, būti geru draugu ir geru šeimos nariu.

Nors R. Žilaičiui ne iš karto pavyko sudominti jaunimą pasakojimu apie kendo atsiradimo istoriją, bet palaipsniui užsimezgė bendravimas ir stovyklautojai betarpiškai atsakinėjo į svečio klausimus, išsakė savo nuomonę. R. Žilaitis įsitikinęs, kad šiandien labai trūksta gyvo bendravimo, o jauni žmonės, rašydami SMS žinutes simboliais, praleisdami daug laiko prie kompiuterių, žiūrėdami ir klausydami užsienio laidų ir muzikos,  pamirš lietuvių kalbą, istoriją. „Jei tauta praras kalbą, istoriją, ji tiesiog žus“, – sakė R. Žilaitis.

Svečias linkėjo visiems dažniau šypsotis, nes, pasak jo, šypsena – raktas į visas duris. R. Žilaitis aiškindamas žodžių ištikimybė, pagarba, drausmė, valia, drąsa, garbė, teisingumas prasmę vylėsi, kad vaikai bent dalelę jų supratimo išsineš iš renginio. Neįprastą būdą bendrauti mediniais kardais pademonstravo R. Žilaičio mokiniai, o pakartoti tai išdrįso vos trys stovyklos dalyviai.

Stovyklautojai iki pat vakaro dar sportavo, su Girėnų bendruomenės nariais kalbėjosi apie saugų eismą, o į namus skirstėsi nors ir pavargę, bet pilni gerų įspūdžių ir emocijų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.