Geriausiu artoju pripažintas Kidulių krašto ūkininkas

arimo konkursasTradiciniame rudeninio arimo konkurse, kurį organizuoja Žemės ūkio ministerija kartu su Žemės ūkio konsultavimo tarnyba bei Artojų asociacija, šiemet dalyvavo penki šakiečiai ūkininkai.  Spalio 24 dieną vertinimo komisija aplankė visų konkurso dalyvių valdas ir įvertino rudeninio arimo kokybę.
 
Nuotr. Griežta, profesionali ir teisinga vertinimo komisija, vadovaujama Voniškių žemės ūkio bendrovės pirmininko H. Braškio (dešinėje), atidžiai apžiūrėjo ūkininkų rudeninius arimus ir juos įvertino.
 
Šakių rajonas jau nuo senų laikų garsėja puikiais artojais. Pasak Žemės ūkio konsultavimo tarnybos Šakių rajono biuro vadovės Aušrelės Pukinskienės, šakiečiai žemdirbiai nuolat buvo apdovanojami Žemės ūkio ministerijos padėkos raštais už geriausius rudeninio arimo rezultatus. Ir toliau tęsiamos gražios tradicijos, kuomet ūkininkai varžosi dėl tiesiausių ir geriausių rudeninio arimo vagų. Šiemet šakiečių artojų sugebėjimus vertino patyrę žemdirbystės specialistai,- vertinimo komisijos pirmininkas, Voniškių žemės ūkio bendrovės vadovas Henrikas Braškys, komisijos nariai: Žemės ūkio skyriaus vyresnysis specialistas Albertas Navarskas, ūkininkė Aldona Naujokaitienė, Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnybos Šakių rajono biuro augalininkystės konsultantė Modesta Kirvaitienė.

Komisija aplankė penkių rajono ūkininkų rudeninius arimus. Šiemetiniame konkurse dalyvavo Kidulių seniūnijos Judrių kaimo jaunasis ūkininkas Ramūnas Sinkevičius (beje, pernai pelnęs antrąją vietą), Katilių kaimo ūkininkas Vytautas Žemaitis, šiemet rudeninį arimą patikėjęs savo penkiolikmečiui sūnui Laurynui, tapusiam jauniausiu konkurso dalyviu. Konkurse taip pat dalyvavo Valenčiūnų kaimo ūkininkas Virginijus Bataitis, Striūpų kaimo ūkininkas Kęstutis Jakštys bei Keturnaujienos ūkininkas Tomas Kažemėkaitis.

Kaip numatyta konkurso nuostatuose, komisija vertino net dvylika arimo elementų, lemiančių dirvos arimo kokybę. Apžiūrėję kiduliečio ūkininko Ramūno Sinkevičiaus suartą lauką, didesnių pastabų konkurso vertintojai neturėjo,- riekių apvertimas, piktžolių  užarimas sumestinėje ir kiti arimo elementai buvo vertinami aukščiausiais balais.„Šis rudeninis arimas pagal pagrindinius konkurso vertinimo elementus, manau, yra tiesiog tobulas,“ – pripažino komisijos pirmininkas H.Braškys, kartu su kitais komisijos nariais apžiūrėjęs Kverneland plūgu suartą lauką. „Kiekvienas plūgas yra geras, jei artojas sugeba jį tinkamai paruošti ir sureguliuoti, pritaikyti prie esamos dirvos. Jau prieš ariant lauką ūkininkui turi būti aišku, kokius technologinius principus jis taikys vienai ar kitai dirvai“,- sakė komisijos pirmininkas.

Valenčiūnų kaimo ūkininko Virginijaus Bataičio pagrindinis arimas taip pat sulaukė teigiamų vertinimų. Visgi, komisijos nariai neslėpė, jog šis laukas, ypač jo pakraščiai, nėra labai dėkingi rudeniniam arimui, nes matyti nemažai lomuotų vietų. Pasak paties artojo, ūkininko V.Bataičio, teisingas rudeninis arimas lemia apie 80 proc. būsimo derliaus. Jau daugiau nei 15 metų ūkininkaujantis  Virginijus, sukaupęs nemenką žemdirbišką patirtį, pripažįsta, kad rudeninis arimas yra labai svarbus ir atsakingas darbas. Juk neveltui organizuojami ir geriausio artojo konkursai.

Tad  aplankę visų penkių konkurso dalyvių pristatytus laukus, aptarę ir įvertinę galutinius rezultatus, rajono rudeninio arimo konkurso vertinimo komisijos nariai vienbalsiai nugalėtoju išrinko Kidulių seniūnijos Judrių kaimo ūkininką Ramūną Sinkevičių. Jis surinko didžiausią balsų skaičių,- 115 taškų iš 120 galimų. Antroji vieta atiteko dviem artojams, - Kęstučiui Jakščiui ir Virginijui Bataičiui. Ūkininkai surinko po 104 taškus. Trečioji vieta skirta Tomui Kažemėkaičiui ir Laurynui Žemaičiui. Abiems dalyviams komisija skyrė po 103 taškus.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.