Filatelija – darbas, analizė ir kūryba

urbonasAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Rugsėjo 26 dieną vyko Juozo Urbono Filatelijos parodos „Pirmasis Pasaulinis karas: Rytų fronto laiškai“ atidarymas. Paroda buvo atidaryta Kudirkos Naumiesčio kultūros centre. Šios J. Urbono kolekcijos tikslas – filatelijos medžiagos (atviručių, vokų, nuotraukų – atvirlaiškių ir t.t.) pagalba parodyti Pirmojo Pasaulinio karo dalies Rytų fronto pašto istoriją. Keturios filatelisto kolekcijos jau yra apkeliavusios Europos ir pasaulines parodas.
 
Nuotr. Šios J. Urbono kolekcijos tikslas – filatelijos medžiagos (atviručių, vokų, nuotraukų – atvirlaiškių ir t.t.) pagalba parodyti Pirmojo Pasaulinio karo dalies rytų fronto pašto istoriją.
 
Kuo Jus žavi filatelija?
 
Filatelija man yra papildomas pasaulio pažinimas ir individualus užsiėmimas. Taip pat filatelija mane traukia individualiu darbu, analize, kūryba ir gilesniu to klausimo pažinimu.
 
Kada susidomėjote filatelija?

Maždaug prieš 40 metų.
 
Galbūt prisimenate, kada įsigijote pirmąjį pašto ženklą?

Pirmieji pašto ženklai, kuriuos pradėjau kolekcionuoti, buvo susieti su kosmosu. Tai buvo dar tarybiniais laikais. Tuo metu žavėjausi technika ir jos pasiekimais. Taip pat tuo laiku supratau, kad pasiekimai kosmose yra aukščiausias žmogaus intelekto pasireiškimas ir didžiausias mokslo pasiekimas.
 
Ar Jūsų sukauptą filatelijos kolekciją būtų galima suskirstyti į mažesnes kolekcijas - etapus?

Taip, kolekciją galima suskirstyti į etapus. Kosmoso kolekcija buvo pati pirmoji iš sukauptųjų. Kolekcijoje vyrauja filatelija su pirmąja moterimi kosmonaute, su viso pasaulio moterimis kosmonautėmis, taip pat su Kinijos kosmosu. Antrasis etapas – Lietuva pasaulio filatelijoje. Trečiojoje kolekcijoje vyrauja Sibiro laiškų filatelija. Ši kolekcija yra gana didelė. Šiuo metu yra kuriama kolekcija gana istoriška tematika – Suvalkijos krašto paštas (1800-1818m.).
 
Savaime suprantama, kad visa sukaupta filatelijos kolekcija Jums yra labai brangi. Galbūt yra pašto ženklas ar atvirlaiškis, kuris Jums kažkuo būtų ypatingas?

Aš, mano tėvai, seneliai – esame tikri zanavykai. Pirmiausiai analizuoju, ar gauti parašyti atvirlaiškiai ir kita filatelijos medžiaga yra arti mano gimtojo krašto. Iš tikrųjų, jei tai yra susiję su mano kraštu – būna labai didelis atradimas, kuriuo visuomet džiaugiuosi. Tokia filatelijos medžiaga man pati brangiausia.
 
Ar kada nors bandėte skaičiuoti, kiek filatelijos medžiagos sudaro Jūsų kolekciją?

Sunku pasakyti. Yra septynios kolekcijos, trys iš jų dar nėra pilnai baigtos. Pirminį vienos kolekcijos variantą sudaro aštuoniasdešimt parodinių lapų. Be to,  vien pašto ženklų šiuo metu yra apie dvidešimt didžiųjų albumų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.