Kaip atrodys Sūduvos etnografinio regiono herbas?

kalesinskasAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Lapkričio septintą dieną Marijampolės regiono plėtros tarybos posėdžio metu buvo gvildenamas klausimas, kaipgi turėtų atrodyti Sūduvos etnografinio regiono herbas. Ateinantieji metai paskelbti Etnografinių regionų metais, tai paskatino Sūduvos regiono herbo kūrimą.
 
Nuotr. Z. Kalesinsko pristatytas Sūduvos herbo variantas sukėlė daug diskusijų tarp Marijampolės regiono plėtros tarybos narių.
 
Lietuvos etnografiniai regionai yra įteisinti jau 15 metų. Lietuvos heraldikos komisija 1994 metais derino Žemaitijos mažojo herbo, 1999 m. – didžiojo, 2003 metais - Dzūkijos didžiojo bei mažojo herbo ir vėliavos projektus, 2006 m. buvo derinami Aukštaitijos didžiojo herbo ir vėliavos projektai. Pastaruoju metu Etninės kultūros globos tarybos iniciatyva pradėti kurti Mažosios Lietuvos herbo bei Suvalkijos (Sūduvos) herbo ir vėliavos projektai. Zigmas Kalesinskas posėdžio metu pristatė vieną iš Sūduvos herbo variantų.
 
Be herbo – tik Sūduva ir Mažoji Lietuva

Z. Kalesinskas posėdžio metu teigė, jog herbo kūrimą inicijavo Etninės kultūros globos taryba. „Etnografinių regionų klausimas kyla visą laiką. Niekur negalime pabėgti nuo etnografinių regionų. Etninės kultūros globos taryba, sėkmingai paskelbusi tarmių metus, Seime inicijavo 2015-uosious metus skelbti Etnografinių regionų metais. Na ir mes, Etninės kultūros globos taryba Sūduvoje, inicijavome paties Sūduvos herbo kūrimą. Nes su Mažąja Lietuva likome tiktai du regionai neturintys herbo. Žemaitija turi savo mešką, Aukštaitija – arklį... Tačiau Sūduva buvo likusi be herbo. Todėl šiais metais Sūduvos etninės kultūros globos taryba nusprendė vis dėlto šį klausimą iškelti ir pradėti herbą kurti“,- teigė pirmininkas.

Nuo šuns iki tauro

Į pagalbą kuriant herbą buvo pasikviestas dailininkas Rolandas Rimkūnas, kuris yra kūręs daugybę herbų ir vis dar juos tebekuria. Taip pat dėl herbo vyko pasitarimai Lietuvos heraldikos komisijoje prie LR Prezidentūros, kuriuose dalyvavo istorikai, tarp jų ir Romas Batūra. „Istorikams buvo pasiūlyti trys variantai – simboliai. Vienas iš jų buvo elnias, kadangi dabartinės Lenkijos teritorijoje, etnografinėse Sūduvos žemės miškuose buvo rasta elnio sagtis, tačiau tai vienintelis radinys, todėl nebūtų galima kalbėti apie kažkokį dėsningumą. Dar buvo pasiūlytas šuo,- turime pripažinti, kad mūsų regione šuo buvo laikomas pirmuoju prijaukintu naminiu gyvūnu, todėl galėjo tapti simboliu. Taip pat buvo pasiūlytas tauras, kuris yra senas simbolis, be to taurai netgi buvo iš Sūduvos krašto eksportuojami į užsienį. Todėl Heraldikos komisija vieningai priėmė sprendimą ir pasiūlė dailininkui plėtoti tauro temą“,- pasakojo Z. Kalesinskas.
 
Ąžuolo šakų ir himno motyvai

Sūduvos etninės kultūros globos tarybos pirmininkas Z. Kalesinskas posėdyje pasakojo, jog taip pat vienas iš sprendimų - herbe panaudoti ąžuolo šakas. Taip nuspręsta, nes iš Sūduvos krašto yra kilęs J. Basanavičius, kurio simbolis yra ąžuolas. Taip pat herbe pavartoti žodžiai „Vienybė težydi“, nes turime iš Sūduvos kilusį V. Kudirką ir jo sukurtą Tautišką giesmę.

Idėjai pritarė

Marijampolės regiono plėtros taryba pritarė idėjai, jog Sūduvos etnografiniam regionui reikalingas herbas, tačiau kilo daug abejonių, ar jis turėtų atrodyti būtent taip, kaip yra šiuo metu siūloma. Daugiausiai abejonių tarybos nariams kilo dėl tauro pasirinkimo, nes esą tauras mažai ką turi sietino su žemdirbių kraštu. Taip pat šis gyvūnas „užkliuvo“ dėl to, jog jis jau yra vaizduojamas Kauno herbe ir tai atrodo tarsi duoklė šiam miestui. Kai kuriems tarybos nariams abejonių sukėlė žodžių „Vienybė težydi“ pasirinkimas, tai būtų tarsi Lietuvos himno pasisavinimas, todėl vietoj jų buvo siūloma parinkti žodį „Sūduva“.

Šakių rajono meras Juozas Bertašius herbo kūrimo idėjai taip pat pritarė „Herbas atspindi šiandienines realijas. Mes vieningai supratome vieni kitus. Tegul būna ta vienybė ir tegul visada žydi. Šiandien būkim vieningi“,- teigė meras.

Tarybos nariai priėmė sprendimą, jog Sūduvos kraštui herbas reikalingas, tačiau neaišku, ar jis bus toks, koks buvo pasiūlytas posėdyje. Tarybos nariai išreiškė pageidavimą herbo idėją su visais pasiūlymais, kaip jis galėtų atrodyti, pristatyti Marijampolės regiono savivaldybių gyventojams.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.