Lukšiuose pašventinta paminklų kompozicija

paminklas luksiuoseSekmadienio vidudienio pamaldose Lukšių miestelio Šv. Juozapo bažnyčia buvo pilnut pilnutėlė. Po itin įtaigaus kunigo Vytauto Juozo Insodos pamokslo, kuriame Biblijos pavyzdžiu dvasininkas kvietė susimąstyti apie asmeninę atsakomybę, susirinkusieji patraukė greta bažnyčios įkurto naujo paminklų ansamblio link.
 
Nuotr. Idėjos autorius norėjo parodyti, kaip atrodo tremtinių kapinių vaizdas Sibire.
 
Paminklų šventinimo ceremonija pradėta „Tautiška giesme“, kurią susirinkusiesiems giedoti padėjo bažnyčios choras. Po Lukšių kultūros centro parengtos meninės-istorinės renginio dalies žodį tarė paminklo Lukšių valsčiaus partizanams, buvusiems politiniams kaliniams ir tremtiniams iniciatoriai: Teresė Ižganaitienė bei Arvydas Pyragas. Iškilmėse dalyvavo ir Šakių rajono meras Juozas Bertašius bei kraštiečiai – LR Seimo narys prof. Arimantas Dumčius bei Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos valdybos pirmininkė Rasa Duobaitė - Bumbulienė.

 Paminklų kompozicija itin traukia dėmesį. Kaip pasakojo idėjos autorius, Lukšių seniūnas, skulptorius Vidas Cikana, jokiu būdu nesinorėjo statyti įprasto, kapinėms būdingo akmens. Taigi nutarta ant supilto kalnelio sukurti dabartinį tremtinių kapinių vaizdą Sibire: palinkę kryžiai, aplūžusi tvorelė ir vienišas medis, kurių link veda akmenuoti, it tremtinių gyvenimo kelias, takeliai. Šią idėją įgyvendino visas būrys menininkų: medžio drožėjai, kalviai, skulptoriai. Idėjos autorius užsiminė, jog ši kompozicija dar nėra baigta – ateityje planuojama greta pastatyti vaiko skulptūrą, kuri simbolizuotų ateities kartų žvilgsnį į praeitį, į tų, kurie kovojo už Tėvynės Laisvę, likimus. Tai jau ne pirmas autoriaus kūrinys, skirtas skaudiems istorijos puslapiams atminti. V. Cikanos sukurtų paminklų galima rasti ne tik Šakių rajone, bet ir visoje Lietuvoje. LR Seimo narys A. Dumčius pasiūlė skulptoriui suskaičiuoti ir kūrinius įamžinti nuotraukų albume.

 Paminklų kompozicija iš dalies finansuota iš Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos vykdomos Lietuvos Respublikos Vyriausybės Istorinės atminties puoselėjimo programos. Šakių partizanai, politiniai kaliniai ir tremtiniai nuoširdžiai dėkoja visiems prisidėjusiems prie skaudžios atminties įamžinimo paminklų kompozicijoje.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.