Zyplių dvarą papuošė išskirtinės skulptūros

saukaitiene„Ir kam gėlėta pieva reikalinga? Ramunėms augti ir straksėt žiogams...“- rašo poetai, o Danutė Saukaitienė pievą pritaikė savo kuriamiems darbams. Esame įpratę Zyplių dvaro aplinkoje matyti tapybos, tekstilės, kalvystės, keramikos, medžio darbus, tačiau šį kartą arklidėse eksponuojamos šiaudinės skulptūros.
 
Nuotr. „Ilgokai svarsčiau, kuo čia nustebinti pasaulį. Netikėtai atėjo mintis, kad kursiu iš šieno. Tai pigu ir visada po ranka, tik belieka siūlų nusipirkti“.
 
Šių darbų autorė - Marijampolės rajone gyvenanti Danutė Saukaitienė apie save pasakoja: „Kūrybos troškimas man nedavė ramybės visą laiką. Norėjosi tapyti, bet dažai, drobės - brangus malonumas, kai tiek burnų (Danutė užaugino du sūnus ir keturias dukras). Drožti iš medžio taip pat brangu. Ilgokai svarsčiau, kuo čia nustebinti pasaulį. Netikėtai atėjo mintis, kad kursiu iš šieno. Tai pigu ir visada po ranka, tik belieka siūlų nusipirkti. Kūrybinio kelio pradžia - vieną vakarą dingusi elektra. Vaikų paprašiau atnešti šieno iš klojimo ir žvakių šviesoje gimė paukštis. Jis su manimi ir dabar keliauja visur, kur tik tenka dalyvauti parodose. Nuo 2004-ųjų prasidėję pynimai - „draugystė“ su šienu ir žolynais - suteikė laisvę kūrybos improvizacijai. Jau po metų. visuomenei pateikiau savo pirmąją kūrybos parodą. Susidomėjimas mano kūryba buvo išties didelis. Galbūt tai lėmė savita kūrybos rūšis. Taip prasidėjo aktyvusis gyvenimo laikotarpis: parodos, mugės, seminarai. Mano kūryba susidomėjo ir žiniasklaida. Marijampolės televizija laidoje „Raktas“ įamžino visą kūrybos procesą ir sukūrė dokumentinį filmą“,- mintimis dalijosi D. Saukaitienė.

Autorė parodose dalyvauja jau daug metų, o pirmą kartą Zyplių dvaro arklidėse keletas Danutės darbų buvo pristatyti regioninėje atrankinėje tautodailės darbų parodoje „Aukso vainikas“ 2005 metais. Darbų tematika įvairi - erdviniai paukščiai ir pelkių puošmena – gervės, zodiako ženklai, stebinantys savo elegancija ir išraiškingumu, šventieji šiaudiniuose paveiksluose, tokia miela širdžiai prakartėlė, gyvybės medžių įvairovė ir kt. D. Saukaitienės darbai buvo eksponuoti Kalvarijoje, Marijampolėje, Gargžduose, Alytuje, Rokiškyje, Veisiejuose, Vilniuje, Punske, Suvalkuose ir kt.

D.Saukaitienės šiaudinės skulptūros Zyplių dvaro arklidėse bus eksponuojamos iki gruodžio 15 d., tad kviečiame visus aplankyti šią parodą, pasisemti kūrybinių idėjų. Danutė pažadėjo sau ir mums: „Ateityje tikrai susipirksiu visus kaltus, reikalingus medžio skulptūroms drožti ir pradėsiu drožėjos kelią, juk medis jau paruoštas“. Tikime, kad po keleto metų Lietuva turės dar vieną drožėją, kurios darbai papuoš ne vieną miesto ar kaimo ekspozicijų salę.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.