Vasario 16-ąją apdovanoti rajono šviesuliai

nominantai sakiaiAgnė NAUMAVIČIŪTĖ
 
Šiemet, kaip ir kiekvienais metais, Vasario 16-oji – Lietuvos valstybės atkūrimo diena rajone buvo švenčiama kiekviename didesniame miestelyje. Žmonės su entuziazmu šį gražų ir saulėtą pirmadienį minėjo vieną iš svarbiausių lietuviams dienų. Šią dieną „Aitvaro“, „Varpo“, bei „Žmogus yra didis“ nominacijomis apdovanoti to labiausiai nusipelniusieji žmonės.
 
Nuotr. Simboliniais „Aitvarais“ Vasario 16-ąją apdovanoti penki nominantai, o dviem to nusipelniusiems žmonėms įteiktos premijos.
 
Šakiuose įteikti „Aitvarai“
 
Vasario 16-ąją Šakiuose vyko jau tradicine tapusi „Aitvaro“ apdovanojimų įteikimo šventė, kurios metu kiekvienais metais apdovanojami to labiausiai nusipelnę asmenys, nepamirštami ir svarbiausi renginiai ar įvykiai.

 Simboliniu aitvaru už bendruomenės kultūrinių tradicijų puoselėjimą buvo apdovanotas Patašinės laisvalaikio salės kolektyvų meno vadovas, aktyvus kultūrinės veiklos organizatorius bendruomenėje - Valdas Sinkevičius (Nominacija – „Bendruomenės kultūrinių tradicijų puoselėtojas“). Kaip buvo teigiama apdovanojimų metu, jau daug metų kaimo kapela „Nova“, folkloro ansamblis „Nova“ neįsivaizduojami be V. Sinkevičiaus dalyvavimo ir vadovavimo. Apdovanojimą V. Sinkevičiui įteikė rajono meras.

Nominacija „Metų muziejininkai“ apdovanoti Lina ir Gintautas Čekauskai, jų muziejų nuo šiol taip pat puoš simbolinis „Aitvaras“. Norėdami išsaugoti senųjų liaudies meistrų atminimą ir jų naudotus medžio apdirbimo įrankius, 2005 metais L. ir G. Čekauskai pradėjo įrenginėti nenaudojamą ūkinio pastato palėpę, kur 2010-aisiais įkūrė etnografinį muziejų. Muziejumi domisi vis daugiau lankytojų, jame mielai lankosi moksleiviai. Pagrindinis muziejaus socialinis partneris – Kauno kolegija, o dar su dviem pagrindinėmis mokyklomis ruošiamasi pasirašyti bendradarbiavimo sutartis. 2015 metų sausio 9 dieną įkurta asociacija „Čekauskų etnografijos muziejus“. „Aitvaro“ statulėlę muziejininkams įteikė rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėja Augenija Kasparevičienė.

Nominacija „Už paminklą poetui“ „Aitvaru“ buvo apdovanotas garsus bibliofilas, kultūros veikėjas, knygų leidėjas ir mecenatas, vienintelio Lietuvoje antikvarinio knygyno savininkas - Vidmantas Staniulis, kuris taip pat yra Sintautuose įkurtos gimtojo žodžio bičiulių draugijos „Aidija“ garbės narys. V. Staniulis yra ir knygos „Sintautų mokyklos šviesa“ rėmėjas, bei Sintautų mokyklos muziejaus istorijos studijos „Muziejus, kultūros vertybės, žmogus“ bendraautorius. Apdovanojimą V. Staniuliui įteikė Seimo narys Mindaugas Bastys.

„Metų literatės“ nominacija šiais metais skirta poetei Marytei Rastupkevičiūtei. 2013 metais M. Rastupkevičiūtė satyrinio eilėraščio konkurse „Aštriu žodžiu“ buvo pripažinta antrosios vietos laimėtoja. Iš respublikinio poezijos konkurso „Žydinčios vyšnios šakelė“ (2013m.) poetė parsivežė padėką už vaižgantišką gamtos grožio ir žemės darbų aukštinimą, o 2014 metais tame pačiame konkurse M. Rastupkevičiūtė tapo diplomante. Poetei „Aitvaro“ skulptūrėlę įteikė rajono savivaldybės tarybos narys Vaidas Balčiūnas.

Tarptautinam cirko festivaliui „Cirko žiburiai 2014“ buvo skirta nominacija „Metų renginys“. Nuo 2008 metų festivalis suorganizuotas jau ketvirtą kartą ir atgimė turėdamas tarptautinio renginio statusą. „Cirko žiburiuose“ dalyvavo kolektyvai iš Latvijos, Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, Šveicarijos, Švedijos ir Lietuvos. Apdovanojimas įteiktas vienam iš festivalio atgimimo iniciatyvos autorių, Šakių kultūros centro direktoriui Raimondui Januševičiui. „Aitvaro“ statulėlę jam įteikė savivaldybės administracijos direktorius Juozas Puodžiukaitis.

Apdovanojimų įteikimo šventėje Šakių kultūros centro darbuotojui Algimantui Dielininkaičiui buvo įteikta piniginė rajono savivaldybės premija. A. Dielininkaitis per 38 profesinės veiklos metus dirbo meno vadovu, vedė muzikos pamokas Keturnaujienos, Šakių ir Plokščių mokyklose. Taip pat nominantas vadovavo cirko „Šypsena“ estradiniam ansambliui, nuo 1992 metų A. Dielininkaitis dirba Šakių kultūros centre šviesos ir garso režisieriumi. Premiją nominantui įteikė J. Bertašius.

Jaunajai dailininkei Vaivai Frančiakaitei Vasario 16-ąją buvo įteikta Kauno zanavykų bendrijos pirmininkės Reginos Motienės premija. V. Frančiakaitė yra tarptautinių ir respublikinių dailės konkursų, olimpiadų laureatė bei tarptautinių projektų ir plenerų dalyvė.

„Varpo“ mokyklos direktoriui Vitui Daniliauskui Vasario 16-ąją jo asmeninio jubiliejaus proga buvo įteiktas Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus padėkos raštas, kurį ranką spausdamas ir laimės linkėdamas įteikė M. Bastys.

Renginio metu taip pat nuoširdus ačiū ištartas skulptoriui Kęstučiui Dovydaičiui, kuris antrus metus iš eilės sukūrė „Aitvaro“ apdovanojimų statulėles.
 
Kudirkos Naumiestyje išdalinti „Varpai“

Kudirkos Naumiestyje Vasario 16-ąją taip pat vyko šv. Mišios, iškelta trispalvė, sugiedotas Lietuvos himnas. Tačiau naumiestiečiai neapsiribojo tik tokiu šventės paminėjimu, šiame miestelyje taip pat buvo pagerbti to labiausiai nusipelniusieji. Už jaunosios kartos meninį ugdymą, kūrybinius ieškojimus bei atradimus apdovanotas Mindaugas Pauliukas. Kanauninkas kunigas Donatas Jasulaitis „Varpu“ apdovanotas už pasišventimą ir ilgametę tarnystę vykdant šventąją misiją bei už nuoširdų rūpestį parapijos žmonėmis. Šakiuose „Aitvaru“ apdovanota poetė Marytė Rastupkevičiūtė nepamiršta ir Kudirkos Naumiestyje – „Varpas“ jai įteiktas už poetinio žodžio skambesį, iniciatyvumą ir bendruomeniškumą. Už atjautą, rūpestingumą ir pasišventimą gydytojo profesijai, kuri tapo neatsiejama gyvenimo dalimi, „Varpas“ įteiktas Daliai Grigaravičienei.
 
Nepamiršo, jog „Žmogus yra didis“

Lukšiečiai Vasario 16-ąją paminėjo Zyplių dvare, kur buvo įteiktos nominacijos „Žmogus yra didis“. Šiemet jomis apdovanoti keturi to labiausiai nusipelnę lukšiečiai. Už altoriaus dovaną Lukšių bažnyčiai ir labdarą Lukšių parapijos žmonėms skulptūrėle apdovanotas Klebonas Gvidonas Dovidaitis. Onai Baltrušaitienei skulptūrėlė „Žmogus yra didis“ įteikta už Lepšių bendruomenės centro įkūrimą ir pastangas padaryti šviesesnį gyvenimą savo krašto žmonėms. Už pilietiškumą bei nuoširdžią pagalbą gesinant Zyplių dvaro arklides skulptūrėlė įteikta Dariui Astrauskui. Pranui Vidrinskui nominacija šią dieną įteikta už jautrumą, nuoširdumą ir kitas žmogiškąsias savybes, rūpestingus kasdienius darbus, siekiant gražiai užauginti ir į gyvenimą išleisti anūkes.
 
Jaunimui ne itin aktuali šventė

Vasario 16 dienos iškilmės daugelyje rajono seniūnijų prasidėjo šv. Mišiomis. Šakiuose, prie miesto Rotušės, po šv. Mišių vyko iškilmingas Valstybinės vėliavos pakėlimas, kuriame dalyvavo ir jaunimas, ir vyresnieji. Tiesa, kaip bebūtų gaila, jaunimas kiekvienais metais į tokias šventes renkasi ne itin noriai – ateina nedaugelis, o norėtųsi, jog tokiose šventėse matytume ir jaunų žmonių veidus, susikaupimą apmąstant, kuo Vasario 16-oji svarbi kiekvienam iš mūsų. Tačiau džiugu, jog rajono mokyklose Vasario 16-oji tikrai nėra pamiršta – vyksta Valstybės atkūrimo dienai paminėti skirti renginiai, tad gal jaunimui pakanka jų.

Šakiuose po iškilmingo Lietuvos trispalvės pakėlimo visi norintieji dalyvavo eisenoje prie Vinco Kudirkos paminklo, kur buvo ištarta daug gražių žodžių apie Lietuvą, kurių negailėjo rajono meras J. Bertašius. Prie V. Kudirkos paminklo šią dieną buvo padėtos gražiausios gėlės. Vasario 16-ąją neapsieita ir be žygio pėsčiomis į signataro Saliamono Banaičio tėviškę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.