M. Pauliukas: „Aš nepažįstu Europos...“

pauliukasKovo 20 dieną rajono savivaldybės fojė atidaryta nauja dailininko Mindaugo Pauliuko tapybos darbų paroda „Mitas – Europa“, kurios pristatyme jis prisipažino: „Aš nepažįstu Europos. Greičiausiai niekada jos ir nepažinojau...“
 
Nuotr. M. Pauliukas neslėpė, kad tapydamas abstrakcijas ir peizažus, pasiilgo figūratyvo, o šią jo parodą  įkvėpė Graikijos mitų ir legendų personažai.
 
Pristatydamas savo tapybos darbus, M. Pauliukas prisipažino, kad betapydamas abstrakcijas ir peizažus, jis pasiilgo figūratyvo. „Galbūt todėl, kad kažkada vaikystėje perskaičiau knygą „Senovės Graikijos mitai ir legendos“ ir patirti įspūdžiai neišblėso iki šiol, - teigė M. Pauliukas. – Galbūt todėl, kad šiandien dėstydamas menotyrą, prašau vaikų paskaityti mitus, kad nereikėtų per pamoką aiškinti Rubenso, Ticiano, Puseno,  de las Caso paveikslų. Galbūt todėl, kad norėčiau sužinoti, ką jums reiškia mitai? Žmogus fiziškai yra tas, ką jis valgo, o gyvena ten, kur yra jo mintys.“

Dailininkas klausė, kas liko, kai XXI a. pradžioje Europos Sąjungos parlamentas oficialiai išsižadėjo krikščionybės, kaip savo civilizacijos pagrindo? „Liko mitai – pasakojimai, kuriuose per konkrečius personažus ir sugyvintas būtybes apibendrintai atspindima tikrovė. Visa tai, kuo žmogus tiki ir su kuo save sutapatina“, - atsako parodos autorius, įsitikinęs, kad gyvename tokiais laikais, kai sąžine paremta tikrovė eina į nebūtį, kai pasaulėžiūroje, moksle, politikoje mums peršami nauji mitai, nauji sudievinti žmonės ir naujos tiesos diktatūra.

M. Pauliukas trumpai pristatė savo tapybos darbus: Aristotelio ginčas su  Laodzi, Fortūna, nešanti turtus ir laimę, Polifemas - nesiskaitančios galios simbolis, Galatėja – moters vaidmuo mūsų gyvenime, nes socialine prasme mes gyvename matriarchate. „Norėjau parodyti dalykus, kurie, kaip aš suprantu, veikia mūsų sąmonę“, - teigė dailininkas, tvirtindamas, kad pilkoje realybėje niekas neturi jokios apčiuopiamos vertės, nes pasidomėjus giliau, senųjų ir naujųjų mitų realybė neatskiriama.  

Su  naujos parodos atidarymu M. Pauliuką sveikino rajono savivaldybės administracijos darbuotojai, kolegos, mokiniai ir draugai, visi kaip vienas teigė, kad ši jo paroda kitokia, nei lig šiol čia eksponuoti tapybos darbai. Nors M. Pauliukas ir kvietė svečius diskusijai, tačiau matyt dėl Saulės užtemimo ar tiesiog dėl kvapą gniaužiančių mitinių personažų, nuo sienų stebinčių savo skvarbiais žvilgsniais, niekas nesileido į apmąstymus ir savo sielos apnuoginimą. Tad parodos autoriui nieko kito nebeliko, kaip tik pakviesti visus domėtis senovės mitais, ypač savo ir kaimyninių tautų.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.