„Tapyba – tai mano antroji kalba...“

daniliauskas jonasBirželio 6 d. Zanavykų muziejuje atidaryta vieno žymiausių Lietuvos dailininkų Jono Daniliausko, gimusio ir augusio Šakių rajone, jubiliejinė tapybos darbų paroda „Plenerai“. Vos po keleto dienų, birželio 10 d., jis švęs savo 65-ąjį jubiliejų. Todėl džiugu, kad ta proga būtent savo gimtajame krašte tapytojas surengė neeilinę parodą.
 
Nuotr. Jubiliejinio gimtadienio proga Jonas Daniliauskas gimtajame krašte surengė neeilinę jubiliejinę parodą.
 
„Tapyba – tai mano antroji kalba. Aš kalbu per spalvas ir per vaizduojamus objektus. Tapybos kalba yra universali: kur benuvyktum, gera meninė kalba bus visada suprasta“, – teigė J. Daniliauskas.

Tos „antrosios kalbos“ jis mokėsi Lietuvos dailės institute. Tapybos paslaptis jam atskleidė visiems gerai žinomi Lietuvos dailininkai Algirdas Petrulis ir Jonas Švažas. Nuo 1975 m. dailininkas pats dėstė Mikalojaus Konstantino Čiurlionio meno mokykloje, Lietuvos dailės institute, Vilniaus kolegijoje.

J. Daniliausko kūryba gerai žinoma ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.  Jis yra surengęs begalę personalinių ir kolektyvinių parodų Bulgarijoje, Danijoje, Rusijoje, Suomijoje, Lenkijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Latvijoje, Gruzijoje, Turkijoje, Armėnijoje, Japonijoje, Ispanijoje, Indijoje, Didžiojoje Britanijoje, Prancūzijoje, Šveicarijoje ir Vokietijoje. Jo darbai eksponuojami tiek Lietuvos, tiek ir užsienio meno muziejuose bei galerijose.

Už nuopelnus savo šalies kultūrai dailininkas apdovanotas Lietuvos kultūros ministerijos, Lietuvos dailininkų sąjungos bei Miko Šileikio premijomis, Baltijos šalių ir Islandijos bienalėje Rostoke (Vokietija) jam įteiktas pirmasis prizas.

Kiekviena menininė kalba turi savo raidą. Ne išimtis ir J. Daniliausko kūryba. 1974-1980 m. periodui būdinga tamsoka ir monumentali tapyba. Vėliau prasidėjo vidinis išsilaisvinimas, todėl  pradėtos naudoti šviesesnės spalvos, atsirado daugiau realizmo. Kai dailininkas pradėjo naudoti pastelę, jo tapymo maniera įgavo dar daugiau lengvumo ir laisvės pojūčio.

Su jubiliejine tapybos paroda mūsų kraštietį sveikino jo kolegos menininkai Audronė ir Algis Vorevičiai bei Lolita Rūgytė. Pasiekimais džiaugėsi brolis, Šakių „Varpo“ mokyklos direktorius Vitas Daniliauskas. Kūrybinės sėkmės linkėjo rajono savivaldybės administracijos atstovai Augenija Kasparevičienė, Aurelija Papievienė, vicemeras Edgaras Pilypaitis ir tarybos narė Rima Rauktienė.

Parodos atidaryme skambėjo Šakių meno mokyklos akordeonistų kvarteto ir jų mokytojos Birutės Duobienės atliekami kūriniai.
 
„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.