Muziejininkų dėmesio centre – Zanavykų krašto senieji kryžiai

kryziusPraėjusių metų vasarą muziejininkų iniciatyva, buvo organizuota ekspedicija „Zanavykų krašto senieji kryžiai“. Jos metu ne tik lankytos senosios kaimų kapinaitės, užfiksuoti metaliniai ir mediniai kryžiai, koplytstulpiai, stogastulpiai, bet ir imtasi konkrečių veiksmų atstatant unikalų Kretkampio kapinių medinį koplytstulpį.
 
Nuotr. Muziejininkai prašo visuomenės pagalbos atkuriant Kretkampio kapinėse rastą senovinį  koplytstulpį.  
 
Tęs pradėtą projektą

Ekspedicijos metu, talkinant menotyrininkei Jolantai Zabutytei, buvo aplankytos Sutkų, Ilguvos, Kriūkų, Paežerėlių, Žemosios Panemunės, Kašelių, Kretkampio, Lekėčių ir Lukšių kapinės, surinkta informacinė medžiaga apie senuosius metalinius ir medinius kryžius bei jų meistrus. Muziejaus fondai pasipildė kapinėse užfiksuotų kryžių fotonuotraukomis.

Kadangi surinkta medžiaga yra labai vertinga Zanavykų kraštui, o muziejus neturi lėšų ekspedicijai tęsti ir surinktai medžiagai publikuoti, buvo nuspręsta kreiptis į Kultūros tarybą. Jai pritarus muziejininkų idėjai, projektui „Zanavykų krašto senieji kryžiai“ buvo skirtas 4 tūkst. Eur finansavimas. Kaip informavo Zanavykų muziejaus direktorė Rima Vasaitienė, už šiuos pinigus bus organizuotas seminaras, apmokėtos Kretkampio kryžiaus kopijos gaminimo medžiagos ir darbai,  ketinama įsigyti fotoaparatą ir diktofonus.

Ketina įtraukti jaunimą

Pirmajame projekto etape, kuris vyks liepos mėnesį, planuojama aplankyti Barzdų, Gelgaudiškio, Griškabūdžio, Kidulių, Kudirkos Naumiesčio, Plokščių, Sintautų ir Slavikų seniūnijose esančias kapines. Šiam darbui tikimasi pasitelkti keletą jaunų žmonių, kad  padėtų muziejininkams fiksuoti rajone esančius metalinius kryžius ir medinius paminklus, išmoktų atlikti nuodugnius jų aprašymus.

R. Vasaitienės teigimu, jaunimo įtraukimas į ekspediciją padės gerinti jų užimtumą, pagilins krašto istorijos ir kultūros žinias, prisidės prie kultūros paveldo fiksavimo ir populiarinimo. Prieš ekspediciją ketinama organizuoti seminarą, kurio metu J. Zabulytė supažindins, kaip rinkti ir fiksuoti duomenis apie kryžius, pamokys, kaip sisteminti sukauptus ekspedicijos duomenis ir informaciją.

Ieško informacijos

Kretkampio kapinėse aptiktą sunykusį medinį dekoruotą koplytstulpį planuojama perkelti saugoti į muziejų, o vietoj jo pastatyti tautodailininko Andriaus Bieliuko sukurtą analogišką kopiją. Apie patį koplytstulpį muziejininkai informacijos turi labai mažai, nuotraukų, kuriose būtų visas kryžius, neišlikę. Žinoma, kad koplytstulpį Kretkampyje 1930 m. pastatė Zitiečių vienuolės, čia įkūrusios senelių prieglaudą.

Tad, kas pagamino koplytstulpį ir kokia intencija, dar neaišku. Muziejininkai prašo visuomenės pagalbos. Gal yra žmonių turinčių fotonuotraukų? Gal vyresnio amžiaus žmonės yra kažką girdėję? Kad koplytstulpio kopija būtų kuo tikslesnė – svarbi bet kokia žinia.  

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.