Dėl kultūros objektų nepriežiūros – reikalavimai, galimos baudos, nesusikalbėjimas

kiduliai svirnasGintarė MARTINAITIENĖ

Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Marijampolės skyrius, atlikęs Kidulių dvaro sodybos patikrinimą, nustatė, kad ji netinkamai prižiūrima, kai kurių objektų būklė bloga, artima avarinei. Be to, be leidimo išpjautas kultūros objektu laikytas sodas. Todėl dar kovo mėnesį buvo prašoma šalinti defektus, atsižvelgti į departamento nurodymus, atsakyti į klausimus. Situacijai nesikeičiant bei nerandant atgalinio ryšio, birželio 14 d. reikalavimas surašytas administracijos direktoriui Evaldui Sniečkui.

Nuotr. Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Marijampolės skyrius konstatavo, kad Kidulių dvaro sodyba netinkamai prižiūrima. Vienas iš reikalavimų – sutvirtinti svirno stulpelį.

Nustatė būklę

Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Marijampolės skyriaus vyriausiasis valstybinis inspektorius Ramūnas Kryžanauskas informavo, kad dabartinė bendra Kidulių dvaro sodybos svirno ir Kidulių dvaro sodybos kalvės-ratinės pastato būklė yra patenkinama. Atskirų svirno elementų būklė yra bloga, artima avarinei. Pasak inspektoriaus, kalvės-ratinės pastatas netinkamai prižiūrimas: nesandari pastato stogo danga (keliose vietose sunykusi, suplyšusi dabartinė laikina pastato stogo danga iš ruberoido). Pastato stogo dangos būklė nuo 2014 m. pablogėjo. Svirnas, kaip informavo R. Kryžanauskas, netinkamai prižiūrimas: nesandari pastato stogo danga (daugelyje vietų suplyšusi, atsilupusi polietileno plėvelė – dabartinė laikina stogo danga). Svirno fasade (nuo Nemuno g. pusės) esančios jo vertingosios savybės fasadų architektūros tūrinės detalės vieno iš stulpelių būklė bloga, artima avarinei. Stulpelis deformuotas, pasviręs į Nemuno g. pusę, yra reali jo avarijos grėsmė. Svirno stogo dangos būklė nuo 2014 m. pablogėjo, fasade esančio stulpelio būklė nuolat blogėja.  

Surašė reikalavimą

Todėl birželio 14 d. savivaldybės administracijos direktoriui E. Sniečkui, kaip atstovaujančiam administracijai, buvo surašytas reikalavimas, kad iki rugpjūčio 31 d. privaloma atlikti nurodytus darbus: užsandarinti kalvės-ratinės pastato laikiną stogo dangą, užsandarinti visas svirno stogo suplyšusias bei atsilupusias vietas. Taip pat nurodoma, kad būtina sutvirtinti svirno vieną iš stulpelių, o tai daryti tik gavus rašytinę Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos atestuoto specialisto – architekto (konstrukcijų specialisto) išvadą (rekomendaciją) dėl darbų atlikimo. Rašte akcentuojama, kad Kidulių dvaro sodybos savininkas – Šakių rajono savivaldybė – nuolat privalo pranešti Kultūros paveldo departamento Marijampolės skyriui apie minėtoms dvaro vertybėms iškilusią grėsmę, kurią pašalinti nepajėgia arba neturi tam reikiamos kvalifikacijos ar leidimo. Savivaldybė, kaip rašo R. Kryžanauskas, privalo užtikrinti, kad pastatų būklė būtų nuolat tikrinama, pastatų stogų danga turi būti sandari, langų ir durų angos nuolat užsandarinamos. Nuolat turi būti šienaujama žolė.

Kodėl administracijos direktoriui?

Su raštu susipažinęs administracijos direktorius sakė, jog reikalavimas jam kelia abejonių ir nesupranta, kodėl adresuotas būtent jam.

„Kokiu pagrindu man? Patapau valdytoju, nors toks nesu“, – svarstė E. Sniečkus.

Jis darė prielaidą, kad departamentas tarsi ieško atpirkimo ožių, nes neseniai Vyriausios tarnybinės etikos komisijos jam surašytas administracinės teisės pažeidimų protokolas pasiekė teismą, o birželio 9 d. sprendimas administracijos direktoriui buvo nepalankus.

„Gal čia jau tampa patogia schema? Vieni pabandė, dabar kitiems reikia nubausti ir jeigu nebus atlikti darbai, vėl eisiu į teismą?“ – retorinius klausimus kėlė E. Sniečkus.
R. Kryžanauskas sako, jog pastatų – kultūros paveldo objektų – savininkas yra Šakių rajono savivaldybė, jai vadovauja ir jai atstovauja administracijos direktorius, tad ir reikalavimas surašytas jam. Be to, patikrinimas atliktas dar kovo mėnesį, raginimas pašalinti defektus siųstas ir Kidulių seniūnui Mindaugui Mykolaičiui. Inspektorius net nurodė, su kuo konkrečiai kylančius paveldosauginius klausimus galima derinti, bet į reikalavimus nei seniūnija, nei savivaldybės administracija kol kas nesureagavo. Administracijos direktorius patikino, kad paskutinis reikalavimas nukreiptas Kultūros ir turizmo skyriui bei seniūnijai.

Nėra lėšų

Tiesa, E. Sniečkus sako, jog pinigus skirsto savivaldybės taryba, jis jų neturi, o departamentas, surašinėdamas reikalavimus, jų taip pat neskiria. Kultūros ir turizmo skyriaus vyresnioji specialistė kultūros paveldui Inga Navlickienė sakė, jog dvejus metus Kultūros departamentui rašomi prašymai, teikiami projektai dėl lėšų skyrimo, kad būtų likviduojama statinio avarinė būklė.

„Nesuprantu, kodėl lėšos tam neskiriamos“, – sakė I. Navlickienė.

Ji apgailestavo, kad akyse nyksta ir dar vienas dvaro sodybos statinys – oficina.

„Ji mums be galo svarbi, seniūnas deda pastangas, bet ten yra du privatūs būstai. Jei savivaldybė rastų galimybių juos išpirkti, būtų galima kreiptis į departamentą dėl avarinės būklės likvidavimo. Kadangi dabar yra kombinuota nuosavybė, gana sudėtinga situacija“, – kalbėjo savivaldybės specialistė kultūros paveldui.

R. Kryžanauskas mano: jei Kultūros ir turizmo skyrius turi kokių nors pretenzijų Kultūros paveldo departamentui,  savivaldybės administracija visada turi galimybę raštu kreiptis į Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorę Dianą Varnaitę.

„Šakių rajono savivaldybės administracijai bus operatyviai pateiktas išsamus atsakymas raštu“, – apie lėšų klausimą komentavo inspektorius.

Lauks griūties?

I. Navlickienė pripažino, kad baisoka taip kalbėti, bet belieka laukti, kol pastatas sugrius visiškai, o paskui pagal fotogrametrinius duomenis, kurie tiksliai nurodo apdailos medžiagas, sienų ilgius, pločius ir kitas konkrečias detales, atkurti pastatą.

„Kada nors pagal tai gal bus atstatyta, nors baisu taip kalbėti“, – įžvalgomis dalijosi skyriaus specialistė.  

Ji svarstė, kaip pagal reikalavimus sutvirtinti vieną iš svirno stulpelių, kai realiai jo net nėra prie ko tvirtinti, nes stogo danga kiaura, o stogo konstrukcijos supuvusios arba išvis jų nelikę.

„Informuoju, kad jei Šakių rajono savivaldybės Kidulių seniūnija nesiims visų būtinų priemonių pašalinti nekilnojamosios kultūros vertybės svirno pastato vertingosios savybės – keturkampio skerspjūvio plytų mūro stulpelio avarijos grėsmei pašalinti ir įvyks jo griūtis (avarija), visa atsakomybė už pasekmes teks Šakių rajono savivaldybei, kaip svirno pastato savininkui (valdytojui)“, – rašė R. Kryžanauskas.

Iškirto nesuderinę

Negana to, kad spaudžia terminai ir reikalavimai turi būti įgyvendinami iki rugpjūčio 31 d., pasirodo, nesuderinus su departamentu, Kidulių dvaro sodyboje buvo iškirsti medžiai, tiksliau, sodas, kuris yra kultūros paveldo objekto dalis.

„Prašome jus informuoti Marijampolės aplinkos skyrių, ar Šakių rajono savivaldybė išdavė leidimą atlikti saugotinų medžių kirtimo darbus – iškirsti vaismedžius Kidulių dvaro sodybos teritorijos pietvakarinėje dalyje“, – rašoma departamento Marijampolės skyriaus vedėjo Martyno Vasiliausko pasirašytame rašte.

Be to, teiraujamasi, kas įvykdė tuos darbus ir atkreipiamas dėmesys, kad leidimas privalėjo būti suderintas su departamento padaliniu.

Kidulių seniūnas M. Mykolaitis šiuo metu serga, jį vaduoja Slavikų seniūnas Vidmantas Benediktas Sprainaitis. Pasak jo, čia tikriausiai buvo neapsižiūrėta ir ne visai apgalvotai išduotas leidimas.

„Kadangi tos obelys gal prieš 100 m. sodintos, reikia pagalvot, kokios jos buvo būklės. Gal seniūnas nesusimąstė, kad čia paveldas. Nežinau“, – sakė V. B. Sprainaitis.

Jo tikinimu, M. Mykolaitis pats žadėjo pateikti atsakymą departamentui. Visus kitus reikalavimus V. B. Sprainaitis sakė trumpai aptaręs su administracijos direktoriumi ir šią savaitę bus ieškoma sprendimo būdų.

Numatomos baudos

Administracinės teisės pažeidimų kodekse (APTK), kurį cituoja ir departamento skyriaus vyriausiasis valstybinis inspektorius R. Kryžanauskas, už Kultūros paveldo pareigūnų teisėtų reikalavimų nevykdymą pareigūnams yra numatyta bauda nuo 144 eurų iki 579 eurų. Tokie pat veiksmai, padaryti asmens, bausto administracine nuobauda už ATPK numatytus pažeidimus, užtraukia baudą nuo 289 eurų iki 868 eurų. Už ATPK numatytus pažeidimus administracines bylas nagrinėja ir administracines nuobaudas skiria rajonų apylinkių teismai.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.