Prisiminta tai, kas mus vedė į Nepriklausomybę

sajudis malskis
Nuotr. Šakių sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys, tuometinis Šakių mokyklos direktorius Edmundas Malskis, vedamas patriotizmo, nepabūgo dalyvauti mitinge, o šiandien sako, kad visiems mums patriotizmo trūksta.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Antradienio vakarą Šakių „Žiburio“ gimnazijoje visuomenė buvo pakviesta į pirmojo Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio mitingo ir pirmosios Sąjūdžio konferencijos Šakiuose dokumentinės medžiagos peržiūrą. Sąjūdžio iniciatyvinės grupės Šakiuose nariai Gintautas Bendoraitis, Edmundas Malskis bei mitinge dalyvavę Juozas Urbonas, Gintautas Lenkas prisiminė Sąjūdžio laikus ir istorinį mitingą miesto stadione.

Renginio organizatorė, Šakių Trečiojo amžiaus universiteto Istorijos-filosofijos fakulteto dekanė Asta Urbaitienė priminė, kad 1988 m. birželio 3 d. lietuvių inteligentų būrys Vilniuje įsteigė Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio iniciatyvinę grupę, o netrukus visoje Lietuvoje pradėtos steigti iniciatyvinės grupės, rengiami mitingai. Sąjūdžio dvasia neaplenkė ir Šakių – Sąjūdžio iniciatyvinė grupė buvo įkurta 1988 m. rugsėjo 15 d. Tų metų rugsėjo 25 d. įvyko mitingas miesto stadione. Prieš 30 metų vykusį mitingą nufilmavo Sintautų bažnyčios prelatas Antanas Maskeliūnas. Tą dieną, nežiūrint pliaupiančio lietaus, mitinge, prasidėjusiame Maironio daina „Lietuva brangi“, dalyvavo daugiau kaip du tūkstančiai žmonių. Į mitingo dalyvius tuomet kreipęsis G. Bendoraitis priminė, kad pagrindiniai Sąjūdžio principai yra – viešumas, demokratija, suverenitetas. Šiandien G. Bendoraitis sako, kad prieš 30 metų susirinkę draugėn žmonės įsivaizdavo kitokią Lietuvą. Pasak jo, praėjo 30 metų, bet socialinė atskirtis, girtuoklystė, savižudybių skaičius didžiausi Europoje, be to, neramina emigracijos mastai. Jis kėlė klausimą, kas mus prie to privedė. Anot G. Bendoraičio, tai nutiko dėl nuolatinių nesutarimų tarp politikų.

Tuometinis Šakių mokyklos direktorius E. Malskis prisiminė mitinge tvyrojusią patriotinę dvasią, jis mano, kad šiandien patriotizmas yra labai susiaurėjęs, įspraustas į tam tikrus rėmus.

„Iki 1988 m. visuose nedideliuose suėjimuose mes Maironį giedodami atsistodavome, susikaupdavome. Šiandien jis nuo mūsų kažkaip nutolo. Šiandien pamačiau mokykloje ant durų pakabintą tolerancijos raktą, pakabinkime jį ant visų institucijų durų: ir ligoninėje, ir savivaldybėje, kad mes vieni su kitais mokėtume šnekėtis“, – kalbėjo svečias.

Jis prisiminė, kaip G. Bendoraitis prieš 30 metų užsukęs į jo kabinetą pasakė, kad reikės kalbėti mitinge, anot E. Malskio, tuomet jokios minties, kad negaliu, galiu nukentėti, nebuvo.

„Tą rugsėjo 25 d. lietus buvo pranašingas – debesys nuslinko, papūtė nauji vėjai. Šventai tikėkime, kad tokių naujų, pozityviai pučiančių vėjų bus ir rytoj“, – kalbėjo E. Malskis.

Dokumentiniuose mitingo kadruose užfiksuota, kaip vienas po kito prie mikrofono eina kalbėti žmonės. Gydytoja Teresė Norvida Vitkauskienė savo žodį skyrė tremtiniams. Mokytojas Jonas Augustaitis perskaitė laišką, adresuotą Šakių Sąjūdžio iniciatyvinei grupei, kuriame mokytojas Vytautas Alinskas siūlo Šakių mieste grąžinti buvusius gatvių pavadinimus: pavyzdžiui, Tarybų gatvei sugrąžinti Vinco Kudirkos vardą, Komunaro g. – Maironio, o Šakių ligoninę pavadinti Vinco Kudirkos vardu. Prasmingai nuskambėjo mitinge kalbėjusio kunigo Kęstučio Brilio žodžiai: „Tegyvuoja tauta, laisvai išpažįstanti savo tikėjimą, laisvai bendraujanti su savo Dievu.“

Švilpimais mitinguojantys pasitiko tuometinį Vykdomojo komiteto pirmininką Henriką Zarembą. Mitingo rezoliucijoje, kurią perskaitė Gintautas Žulys, buvo pasisakoma už tautos kultūros atgaivinimą, tariama NE Ignalinos atominei elektrinei bei paskelbti kiti reikalavimai.

Mitingo pabaigoje buvo sugiedota „Tautiška giesmė“, kurios žodžius vieni tarė dar nedrąsiai, kiti skaitė iš lapelių.

Kaip pastebėjo G. Lenkas, daugelio žmonių, dalyvavusių 1988 m. mitinge, jau nėra tarp gyvųjų. Anot jo, nors mitinge kai kurių dalyvių veidai pavargę buvo, bet daugelio širdyse ruseno viltis, kad tapsim nepriklausoma valstybe.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.