Išnykusį kaimą jau mena tik knyga

vieno pasaulio pabaiga
Atsiminimų knygą apie gimtuosius Šuopius autorė kraštietė, sintautiškė Zita Jurgilienė išleidė savo lėšomis, knygoje daug vertingos kraštotyrinės medžiagos.


„Vieno pasaulio pabaiga“ – kraštietės, geografijos mokytojos, kraštotyrininkės, muziejininkės Zitos Subačienės (Jurgilaitės) knygelė apie išnykusį Šuopių (Sintautų vlsč.) kaimą. Apie kadaise čia gyvenusius žmones jų likimus ir nuveiktus gerus darbus.
 
Prieš 79-erius metus Šuopių kaime gimė Z. Subačienė. Baigusi Sintautų vidurinę mokyklą, studijavo Vilniaus universitete. Vėliau keliai nuvedė į Šiaulius, kur dirbo geografijos mokytoja, rinko kraštotyrinę medžiagą, 1999 m. sugrįžo gyventi į Šakius. Ir čia tęsė kraštotyrinį darbą, o surinkta medžiaga sugulė į leidinius „Nova – zanavykų upė“ (1998 m.), „Geografinis Šakių rajono žinynas“ (1999 m.), „Mūsų istorijos: Šakių krašto kaimų praeitis“ (1999 m.).

Šiandien Z. Subačienės gimtąjį Šuopių kaimą, deja, žymi tik senosios, nebeveikiančios kaimo kapinės. Nuo Sintautų iki Šuopių kaimo buvo trys kilometrai.

Kraštietė Z. Subačienė šiuo metu gyvena Palangoje, sako, kad dėl pandemijos negali pati skaitytojams pristatyti praeitų metų pabaigoje išleistos knygelės „Vieno pasaulio pabaiga“, kurioje sugulė maždaug 250 metų gyvavusio Šuopių kaimo atsiradimas, papročiai, sezoniniai darbai, pasakojimai apie kadaise čia gyvenusius žmones ir jų likimus. Kaimas išaugino daug dorų žmonių bei poetus Praną Liukaitį, Joną Rudzevičių. Teiraujamės knygos autorės – kodėl knygą pavadino „Vieno pasaulio pabaiga“?

„Visas tas kaimo pasaulis ir baigėsi... Šio kaimo rūsčios istorijos vėtros ir užgesino užgeso praeito šimtmečio 7-ame dešimtmetyje. Kuomet prasidėjo sovietinė melioracija, per dešimtį metų kaime nebeliko nei vienos sodybos, nei vieno gyventojo. Kaimas išnyko...“ – pasakoja knygos apie Šuopių kaimą autorė.

Šis kraštas Z. Subačienei labai brangus: čia ne tik ji gimė ir augo, bet ir kelios jos giminės kartos.

Knygelėje panaudoti autorės giminaičių prisiminimai, pati Z. Subačienė šį kraštą išvaikščiojusi skersai išilgai, rinkusi kraštotyrinę medžiagą. Autorė apgailestavo, kad į leidinį nesudėjo nuotraukų. Šią 72 puslapių knygelę Z. Subačienė išleido savo lėšomis.

Leidinyje autorė pateikia girdėtas legendas, mitus, patarlių autentiška zanavykų kalba, visa tai pasakoja senolio Mateušo lūpomis.

Norintys įsigyti leidinį gali kreiptis el.p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tel. 8 611 17 987.

Z. Subačienė atskleidė, kad maždaug prieš trisdešimtmetį aplankė kone visas Šakių rajono kapines ir užrašiusi senuosius paminklų užrašus. Kraštietė viliasi, kad remiantis surinkta medžiaga pavyks paruošti leidinį ir, aišku, rasti lėšų jį išleisti.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.