Kviečia skaityti 2021 metų Sintautų kalendorių

sintautu kalendorius
Jau 22-ejus metus kasmet leidžiamas Sintautų kalendorius – tikras šio krašto metraštis, į kurį sugula Sintautų istorija, žmonės ir jų darbai. D. Pavalkio nuotr.

Kaip ir kasmet, jau 22-ąjį kartą, sintautiškius pasiekia Sintautų kalendorius. Nors dienos šviesą kalendorius išvydo pandeminiu laikotarpiu, jis, kaip visada, stabilus – vardadieniai, šventės, jubiliejiniai gimtadieniai, žymesni sintautiškiai, naudingi patarimai ir kita.
 
Teiraujamės kalendoriaus sudarytojo, VšĮ „Sintautų akademija“ vadovo Vito Girdausko, kuo šiųmetis skiriasi nuo ankstesniųjų.

„Šiemet ryški istorijos dominantė. Gal, kad miestelis priartėjo prie apvalaus jubiliejaus – 460 metų paminėjimo. Todėl paminėjimo idėjoms skirta net keletas kalendoriaus puslapių, kviečiančių siūlyti, diskutuoti, pasiginčyti ar tiesiog pasvajoti (pavyzdžiui, kad ir „Facebook“ grupėje „sintautiečiai“)“, – sako V. Girdauskas.

Kaip visad, į parapijiečius kreipiasi parapijos klebonas ArtūrasVaškevičius, svarbiausios krašto organizacijos ir institucijos apžvelgia savo prabėgusius metus. Kalendoriaus autoriai dėmesį kreipia į tai, kas laiko patikrinta, kas liks aktualu ir po daugelio metų, ką svarbu išsaugoti ir perduoti.

Visame kalendoriaus turinyje atsispindi nuolatinis krašto atminties aktualizavimas ir saugojimas: juk Sintautų senasis valsčius ir praeityje, ir dabar davė ir duoda šitiek iškilių asmenybių – kūrėjų, kunigų, savanorių, mokslininkų ir kt.

Pasak V. Girdausko, šiemet dėmesys gal rečiau minimiems – kraštietei poetei Onai Zokaitei-Samuilienei, mokytojui Antanui  Pranui Daniliauskui, atsiminimų autoriui Juozui Augustaičiui, pirmųjų Lietuvos puskarininkių tėvui Pranui Kaunui, kunigui Jonui Damijonaičiui ir kt.

Kalendoriuje daug įdomių krašto istorijos detalių – iš Sintautų bažnyčios registravimo sovietmečiu istorijos, apie Pirmojo pasaulinio karo metais sugriautus trobesius (Kęstutis Vaičiūnas), apie Antrojo pasaulinio karo metais nukentėjusią Sintautų bažnyčią, kokias paslaptis slepia šios bažnyčios šventoriaus žemė ir kur ieškoti bažnyčios altoriaus stalo akmenų (Raimondas Daniliauskas).

Sintautiškių kalendoriuje – kas mėnesį kažkas įdomaus. Kiekvieną mėnesį naujomis eilėmis džiugina Antanina Klimaitienė, Birutė Matijošaitytė, Rita Mockeliūnienė, Kristina Šneiderytė. Pasiekia ir Prano Vaičaičio, Juozo Sakalo-Sakalausko eilės, Marijos Puodžiukaitienės mintys. Juozas Jacevičius ir vėl pratęsia naudingų patarimų tradiciją, šiais metais dėmesį nukreipdamas į augalus ir jų naudingąsias savybes.

Net 25 sintautiškiai skyrė savo brangų laiką Sintautų kalendoriui kurti, jo viršelį puošia 2020-ųjų metų plenerui „Įkvėpimų žemė“ sukurtas „Angelas – artojas“ (autorius Jonas Daniliauskas).

„Kviečiu kalendorių ne tik skaityti, bet ir parašyti, ir sukritikuoti, ir pasidalinti idėjomis. Tegul jis ir toliau išlieka gyvu mūsų Sintautų bendruomenės tarpusavio ryšio, bendravimo tiltu“, – kviečia kalendoriaus sudarytojas ir primena, kad kalendorių galima rasti Sintautų seniūnijoje, kultūros centre, bibliotekoje ir naujojoje, jau dirbančioje maisto prekių parduotuvėje miestelio centre. Arba tiesiog kreiptis į jo sudarytoją.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.