„Nebaigta poema“ apie vienišą kovotoją Danutę Čepaitę-Andriušienę

andriusyte-butrimiene
Danutė Andriušytė-Butrimienė (viduryje) sudarė knygą „Nebaigta poema”, į kurią telpa visa jos motinos, tremtinės, stiprios moters, kūryba. Kelis šios knygos egzempliorius sudarytoja padovanojo Šakių viešajai bibliotekai. D. Pavalkio nuotr.


Raminta MAJAUSKAITĖ

Į Šakių viešąją biblioteką užsuko Danutė Andriušytė-Butrimienė, kuri bibliotekos darbuotojoms įteikė ir pristatė pačios parengtą knygą „Nebaigta poema“. Kaip pasakojo autorė, ji ilgai puoselėjo mintį išleisti savo motinos kūrybą.

Tai knyga apie Sibiro tremtinę, nepailstančią vienišą kovotoją, stiprios dvasios moterį Danutę Čepaitę-Andriušienę, iškilaus teisininko Motiejaus Čepo, ilgus metus dirbusio tremtyje Sibire, dukterį. D. Čepaitė-Andriušienė drąsiai ėjo savo pasirinktu rezistencijos keliu. Tai, ką jautė ir išgyveno lageriuose, kalėjime, aprašė eilėraščiuose, kuriuose fiksavo neteisybę, melą, dvasinį sistemos supuvimą. Moteris nesitaikstė su sovietų okupacija, rašė atsišaukimus, laiškus Lietuvos ir SSRS aukščiausioms instancijoms. Knygoje taip pat spausdinami tremtinės atsiminimai bei straipsniai apie ją. Pateikiamos nuotraukos iš autorės gyvenimo.

„Norėjau, kad Šakių bibliotekoje būtų ši knyga. Galbūt kas nors pasidomės, paskaitys. Be to, mūsų šeima kažkada gyveno Zypliuose“, – sakė D. Čepaitės-Andriušienės dukra ir pabrėžė, kad jos motina rašė eilėraščius ne apie meilę, o apie skausmą, skausmą sovietmečiu, būtent tai, ką tuo metu jautė žmonės.

„Ankstyvas rytas, žmones veža, iš pasalų, iš po nakties, nežinai, ar tu sulauksi to pat konvojaus ir tremties...“ – skaito knygos ištrauką bibliotekos savanorė, literatė Onutė Jasinskienė.

„Vis dėkoju Dievui, kad mamą suėmė jau po Stalino mirties, nebematė ji tokių didelių kankinimų, represijų. Tuo laiku aš studijavau Leningrade. Bendravau su mama laiškais. Žinoma, daug mamos užrašų pradingę, dalį jų ji sugrįžusi pati atkūrė. Pasakodavo mama, kaip ten lageryje viskas, bet paauglystėje nebuvo dar taip įdomu. Reikia užsirašyti, ką tėvai pasakoja, gaila, kad man daug ką pasakojo ir daug ko neatsimenu. Rodydavo tėvai nuotraukas, vardindavo, kokie žmonės nuotraukose. Atrodė – viskas labai aišku, bet dabar aš nežinau, – kalbėjo knygos sudarytoja. – Mama labai džiaugėsi Nepriklausomybės paskelbimu, sakė, kad net saulė kitaip šviečia. Jų karta buvo idealistai.“

D. Andriušytė-Butrimienė prisimena, kad mamą išdavė viena vienintelė jos klaida: ji, siųsdama laišką dukrai į Leningradą, ant voko adresą užrašė savo ranka. Iki tol ant vokų rašydavo vyras. Kaip sako knygos sudarytoja, sunku net suvokti, koks didžiulis buvo sekimo tinklas – mamą susekė pagal rašyseną. Dukra sako, kad mama niekam neprasitardavo, jog rašo eilėraščius ir juos savotišku būdu publikuoja.

Bibliotekos aptarnavimo skyriaus vedėjos Linos Eringienės paklausta, kaip kilo idėja išleisti šią knygą, D. Andriušytė-Butrimienė sako: „Jau turėjau spausdintus dublikatus, kitaip tariant, visa medžiaga jau buvo, tereikėjo ją surinkti. Per pusmetį su gerų draugų pagalba pavyko išspausdinti „Nebaigtą poemą“. Pavadinimas – mamos. Ji savo sąsiuvinyje buvo užrašiusi šį pavadinimą.“

Dukra, saugojanti savo mamos atminimą, mano, jog kiekvienas atsivertęs šią knygą ras įvairaus laikotarpio eilėraščių, atskleidžiančių stiprios, kovojančios moters vidinį pasaulį, patirtis ir išgyvenimus.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.