Sintuola kaip uola, šokį mylinti šokėjų šeima

sintuola25
Galima tik kelti retorinį klausimą, ar dėl tokios situacijos kalti vežėjai, ar patys piliečiai. Tačiau beveik neabejojama, kad trūkstant sąmoningumo, jei kaina būtų skaičiuojama nuo išvežamo kiekio, tokių pavyzdžių būtų dar daugiau, mat šiukšlėmis gyventojai galimai atsikratytų nelegaliai. D. Pavalkio nuotr.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Lapkričio 28 d. į Sintautų kultūros centrą paminėti Sintautų kultūros centro vyresniųjų liaudiškų šokių grupės „Sintuola“ 25-erių metų kūrybinės veiklos sukaktį susirinko liaudiško šokio mėgėjai. „Sintuola“ – tai nestovintis vietoje, siekiantis tobulėti, nebijantis iššūkių kolektyvas, gerbiantis ir mylintis savo vadovę, tautinį rūbą, tradicijas ir istoriją.

Šokiu „Per girią girelę“ Sintautuose prasidėjo šventė, skirta „Sintuolos“ 25-erių metų kūrybinės veiklos sukakčiai paminėti. Pradžia – 1995 m. ruduo. O jau kitų metų Vasario 16-ąją Sintautų kultūros salėje pirmą kartą nedrąsiai, pristatydamas du šokius, Sintautų kultūros centro tautinių šokių kolektyvas išdrįso parodyti save. Jiems nuo pat susibūrimo dienos nenuilstamai vadovauja sintautiškė Vida Čeplevičienė. 2006m. kolektyvui suteiktas „Sintuolos“ vardas. „Sintuola“ aktyvi Sintautuose, Šakių rajone vykstančių švenčių, respublikinių festivalių, konkursų dalyvė. Per 25-metį sintuoliškiai sukrovė nemažą šokių bagažą. Ne po vieną ir ne po du kartus koncertuota Sintautuose, daugelyje respublikos ir užsienio scenų –  Lenkijoje, Slovakijoje, Vengrijoje, Rusijoje, Kroatijoje. Parengtos dešimtys koncertinių teminių programų. „Sintuola“ respublikinio liaudiškų šokių konkursinio festivalio „Pora už poros“ ir „Iš aplinkui“ dalyviai bei prizinių vietų laimėtojai. Be abejo, ir pačių sintautiškių įvertinti –  2019 m. kolektyvui buvo įteiktas Sintautų kultūros centro „Dobilo“ apdovanojimas, nominacija „Metų liaudiškų šokių kolektyvas“. Nuo 2003 m. „Sintuola“ – visų lietuvių dainų ir šokių švenčių dalyviai.

Praėjusį sekmadienį „Sintuola“ savo žiūrovams padovanojo šokių ir muzikos šventę „Metų ratas“, galiausiai į sceną įžengė ir kolektyvo įkūrėja bei vadovė V. Čeplevičienė. Jai ir visam „Sintuolos“ kolektyvui žiūrovai plojo stovėdami.

Sveikinimo žodžius „Sintuolos“ kolektyvui skyrė Seimo narė Irena Haase, už meilę liaudiškam šokiui ir jo puoselėjimą įteikė padėkas visiems 16-ai šokėjų ir jų vadovei.

Kolektyvo įkūrėjai ir vadovei šiltų žodžių negailėjo ir rajono vicemeras Darius Jakavičius, perduodamas ir rajono mero padėką.

„25-eri metai šokio ritmu. Stebėjau jūsų šokius ir svarsčiau, kiek jūs daug paliekate energijos čia, scenoje, ne mažiau, manau, ir repeticijose. Džiaugiuosi jumis visais, manau, nereikia gyventi dideliame mieste, kad aukštoji kultūra būtų sutveriama tenai. Anksčiau amerikiečiai galvojo, kad dideli pinigai ir didelis kiekis žmonių gali sukurti aukštą kultūrą. Mes šiandien matom, kad nereikia nei didelių pinigų, nei labai daug žmonių. Reikia tik labai didelės širdies. Ačiū jums visiems“, – kalbėjo vicemeras.

Kolektyvui ir jo vadovei V. Čeplevičienei sveikinimo ir padėkos raštus, pasirašytus Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktoriaus Sauliaus Liausos, įteikė savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja Eglė Plančiūnienė.

„Prieš atvažiuodama čia, interneto vandenyne ieškojau istorijos apie kolektyvą ir radau žinutę, kuomet kolektyvas šventė 15-os metų gimtadienį. Praėjo dešimt metų. Svarstau, kiek daug dalykų pasikeitė greičiausiai ir jūsų kolektyvo viduje. Bet, manau, išliko stabilūs du dalykai – „Sintuola“ ir miela Vida, kuri lydi kolektyvą nuo pat jo įsikūrimo pradžios, – kalbėjo E. Plančiūnienė įteikdama ir advento vainiką bei pridurdama: – Šiandien renginyje daug rato simbolikos. Daug ratelių yra ir kaip šokio elementas. Ratas yra jungiantis, o jūs, Vida, esate ašis.“

Kad dar ilgai sintuoliškių meilė šokiui dėliotų margiausią žingsnelių raštą ir dar ilgai nesibaigtų, linkėjo ir Sintautų kultūros centro laikinoji vadovė  Erika Bingelienė, kartu su vadove kolektyvo nariams įteikė šokėjo, keramiko Andriaus Janulaičio sukurtas žvakides, ant kurių dviejų šokėjų siluetai.

Prieš pradėdama kalbėti, kolektyvo vadovė V. Čeplevičienė neslėpdama emocijų nusilenkė kolektyvui sakydama, kad jie šiandien verti šios sidabrinės šventės.

„Kad 25-erius metus išgyventum, išbūtum, išpuoselėtum, išaugintum kolektyvą – tai didelių pastangų, begalinės meilės liaudiškam šokiui ir žmonių, kurie prisijungia prie tavęs ir tavo norus, užgaidas įgyvendina, dėka. Ką šiandien norėjau pasakyti, manau, jūs viską pamatėte. Ir jūs, mieli žiūrovai, šiandien atėjote, nes mylite šokį, liaudiškas tradicijas, mylite „Sintuolą“. „Sintuola“ kaip uola, šokį mylinti ir gerbianti vienas kitą šokėjų šeima“, – kalbėjo V. Čeplevičienė bei padėkojo šokėjai Rūtai Bučinskaitei už scenos papuošimą šventei.

R. Bučinskaitė  šokėjų vardu padėkojo kolektyvo vadovei V. Čeplevičienei sakydama, kad vadovė jau 25-eri metai yra daugiavaikė mama.

„Sintuola“ kaip šeima. Bet šeimoje visko būna – ir gerų akimirkų, ir pasibaram. Bet visas tas rezultatas, kai daroma iš meilės. Vadove, mes jus taip mylim – iki mėnulio ir atgal kokius keturis ar penkis kartus. Sveikinam, vadove, ir... rytoj, aišku, renkamės repetuoti“, – kalbėjo R. Bučinskaitė.

Į jubiliejinį koncertą atvyko ir daug buvusių šio kolektyvo šokėjų, kurie tikino, kad jiems žiūrint koncertą net kojos kilnojosi.

„Mes tikrai šokome kartu su jumis. Visų vardu tariu nuoširdų ačiū pirmiausiai vadovei – už meilę, už tai, kad tiek repetuojant, tiek scenose buvome sutinkami su tokia jūsų meile, su tokiu atsidavimu ir tokiu išjaustu, gražiu jausmu šokiui, kurį mes kiekvienas nešiojamės savo širdyje. Neabejoju, kad po penkerių, dešimties, 25-erių ir daugiai metų kojos taip pat kilnosis žiūrint į „Sintuolą“, – sveikino kolektyvą Karolina Grockienė.

„Sintuolą“ kolektyvų  „Paluobietis“, „Pynė“ bei „Girėnai“ vardu sveikino, nepasiduoti ir toliau keliauti tuo metų tėkmės ratu linkėjo šių kolektyvų vadovės Saulena Valatkaitienė bei Vitalija Venienė.

Šventėje šiltai žiūrovų buvo priimta ir Zyplių dvaro kapela (vad. Remigijus Poderis), dovanojusi dainų pynę.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.