Negalios paliesti žmonės jau 15 metų turi kur susitikti ir bendrauti

neigalieji15
Šakių sutrikusio intelekto žmonių dienos užimtumo centro lankytojai čia randa įvairiausios veiklos, o svarbiausia – džiaugiasi vieni kitų draugija. P. Mockaičio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Liepos 7 d. Šakių evangelikų liuteronų bažnyčioje paminėtas Šakių sutrikusio intelekto žmonių dienos užimtumo centro 15 metų veiklos jubiliejus.

Sutrikusio intelekto žmonių dienos užimtumo centras prie VšĮ „Šakių vaikų globos namai“ įsteigtas 2007 m. Patalpas įrengė savanoriai iš Vokietijos. Šiuo metu centrą lanko penkiolika žmonių, su kuriais kiekvieną dieną dirba socialinė darbuotoja Kristina Riaubė, socialinio darbuotojo padėjėjos Rasa Kopicė, Ilona Jokubauskienė, Aušra Mišeikienė. Dienos užimtumo centras – būtent ta vieta, kur sutrikusio intelekto žmonės bei jų šeimos nariai gali rasti sau įvairiausios veiklos, gauti visokeriopą pagalbą, save parodyti bei pasisemti stiprybės kasdieniniams gyvenimo rūpesčiams įveikti.

Kad Dienos užimtumo centre kiekvienas gali rasti sau tinkamos veiklos, bylojo ir centro lankytojų surengta kūrybinių darbų paroda „Mūsų metai ir mums jau – 15“.

Parodą pristačiusi Sandra Pavalkė (centre dirba pagal socialinės reabilitacijos  projektą neįgaliesiems bendruomenėje) pasakojo, kad ši paroda – tik maža dalelė, ką centro lankytojai nuveikė per penkiolika metų.

„Mes, veiklų vadovai, siekiame, kad kiekvienas centro lankytojas atrastų savitą stilių, mėgstamą veiklą. Per fotografiją, batiką, keramiką bei kitas veiklas mes atskleidžiame juos tarsi naujai, parodome stipriąsias jų puses. Išbandėme puošybą ant porceliano indų, kūrėme mandalas, gaminome rankų darbo popierių. O gamindami žvakes mūsų centro lankytojai į jas sudėjo ir savo šilumą bei meilę“, – apie parodą pasakojo S. Pavalkė.

Kad centre lankytojai įgyja ir meninių įgūdžių, pamatė visi, atėję į šventę: buvo parodyta muzikinė improvizacija apie Kupriuką muzikantą bei fragmentai iš Donelaičio poemos „Metai“.

Centro lankytojai mėgsta ir fotografuoti. Štai Tomas Pratašius iš Šilgalių kaimo (Slavikų sen.) surengė ne vieną fotografijų parodą. „Kaimo tyloj“ – tokiu pavadinimu parodą sudaro nuotraukos kaimo tematika: fotografijose absoliuti tyla ir ramybė, rūke skęstanti sodyba, medis, elektros stulpas, kelio posūkis, karvės pamiškėje ir kita.

Kuo dar gyvena Dienos užimtumo centro lankytojai? Jie mėgsta ne tik vaidinti, bet ir sportuoti, keliauti. Tad užfiksuotos 15-os metų akimirkos iš dalyvavimo įvairiuose renginiuose, parodose ir mugėse, aplankytų vietų vaizdai, pastatytų spektaklių fragmentai.

„Šiandien esame dar labiau sustiprėję ir užaugę. Metai eina, keičiasi veidai, bet mūsų veikla nesustoja. Šiandien švenčiame Dienos užimtumo centro 15-os metų veiklos jubiliejų. Dėkojame, kad radote laiko kartu pabūti su mumis“, – kalbėjo K. Riaubė ir taip pat padėkojo geradariui Johannes Kunze, meno vadovui Vladui Ratkevičiui, vairuotojui Remigijui Riaubai, kuris kiekvieną dieną atveža ir parveža centro lankytojus namo.

Centro lankytojus atvyko pasveikinti rajono savivaldybės meras Edgaras Pilypaitis bei Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Pilypaitytė, kurie dėkojo darbuotojams, kad šie žmonėms su negalia kiekvieną dieną daro lengvesnę, prasmingesnę bei šventiškesnę.

Sveikinimų skambėjo ir daugiau. Centro veikla pasidžiaugė Šakių seniūnas Dalius Jasevičius, Šakių rajono žmonių su negalia sąjungos pirmininkė Stasė Vasaitienė linkėjo stiprybės centro lankytojų šeimos nariams.

„Centro darbuotojams dėkojame, kad savo širdies talentus ir šilumą dovanojate kitiems. Lankytojams linkime visada būti draugiškiems, žingeidiems. Linkiu toliau augti, kad po penkerių metų galėtumėte parodyti dar daugiau darbų ir savo pasiekimų“, – sveikino bendrijos „ Šakių Viltis“ pirmininkė Roma Dėdynienė.

„Ačiū, kad esate garbingai įsipareigoję negalios palaužtam žmogui, kad jiems teikiate vidinę ramybę. Jūsų atsakomybė, drąsa, ištiesta pagalbos ranka stiprina mus. Tai, ką darote jūs, yra nepaprastai reikšminga ir svarbu mūsų vaikams ir mums“, – tokiomis mintimis dalijasi centro lankytojų artimieji.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.