Rūpinasi zitiečių vienuolių atminimu

zitieciu kryzius
Dar 2014 m. muziejus organizavo ekspediciją „Zanavykų krašto senieji kryžiai“, jos dalyviai Kretkampio kapinėse aptiko beveik visai sunykusį medinį dekoruotą kryžių, kurį meistriškai atkūrė tautodailininkas Andrius Bieliukas. Šią vasarą kryžius vėl buvo atnaujintas, sutvarkyta aplinka.  Muziejaus archyvo nuotr.


Šią vasarą Zanavykų muziejaus kolektyvas kartu su tautodailininku Andriumi Bieliuku darbavosi prie Kretkampyje (Lekėčių sen.) esančio Šv. Zitos draugijos narių kryžiaus. Šis kryžius buvo pastatytas 1933m., muziejus 2015 m. jį atstatė, tačiau pastarieji septyneri metai nepraėjo be pėdsakų – ąžuolinį kryžių reikėjo nušveisti ir perdažyti, sutvarkyti aplinką.
 
Muziejaus direktorė Rima Vasaitienė sako, kad tokiems darbams, nors ir nereikia tūkstančių, tačiau jei ne rėmėjai, tai ir tuos kelis šimtus eurų būtų sunku sukrapštyti. Praėjus septyneriems metams po atstatymo atsirado natūralių laiko ženklų, kuriuos tautodailininkas A. Bieliukas meistriškai užlopė, moterys pasodino gėlių. R.Vasaitienė viliasi, kad galbūt ateityje atsiras aktyvių bendruomenės narių, kurie ten bent retkarčiais nuravėtų žoles, pasodintų gėlių ar uždegtų žvakelę.

2015 m. lapkritį Kretkampio kapinėse buvo šventinama 1933 m. Šv. Zitos draugijos narių pastatyto kryžiaus kopija, kurią padarė tautodailininkas A. Bieliukas. Kryžiaus atsiradimo istorijoje daug nežinomųjų. Kai muziejus organizavo ekspediciją „Zanavykų krašto senieji kryžiai“, jos dalyviai Kretkampio kapinėse 2014 m. aptiko beveik visai sunykusį medinį dekoruotą kryžių. Žinoma tik tiek, kad jį statė Šv. Zitos draugijos narės, bet nerasta jokių šaltinių, liudijančių, kas jo autorius. Išlikusi jo dalis dabar saugoma Zanavykų muziejuje. Nukeliant senąjį kryžių ėmė byrėti dekoro detalės, todėl nuspręsta padaryti kryžiaus kopiją. Žinoma, kad koplytstulpį Kretkampyje 1930 m. pastatė zitiečių vienuolės, čia įkūrusios senelių prieglaudą. Beje, zitietės ir Kretkampio senelių namai nebuvo užmiršti ir sovietų valdžios metais. Tai liudija 1975 m. pastatytas iš vieno kamieno išsikerojantis trigubas kryžius, ant kurio yra lentelė su užrašu: „Kretkampio parapijos Šv. Zitos draugijos narėms ir invalidų namų seneliams atminti. 1932–1975 m.“ Tik nežinoma, kas tada tokį kryžių pastatė. Ši lentelė irgi sunyko, todėl buvęs Kretkampio klebonas kun. Gediminas Marcinkevičius pasirūpino ją atstatyti ir pritvirtinti prie įėjimo į Šv. diakono Stepono bažnyčią.

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.