Mūsų krašte įkurtas pirmasis Zen budizmo centras

zen_budizmo_centrasAsta GVILDIENĖ

Praėjusį sekmadienį Šakiuose vyko, galima sakyti, istorinis įvykis. Ne veltui jau trečiąjį kartą pas mus iš Hwa Gye Sa šventyklos Korėjoje atvyko budistų vienuolis Bo Heang Sunimas, visiems gerai žinomas Kęstučio Marčiulyno vardu. Zen meistras Wu Bongas iš Korėjos ir Dharmos mokytojas Anrzej Petrovski iš Lenkijos suteikė jam reikiamus įgaliojimus specialių ritualų ir šventinės Zen budizmo centro atidarymo ceremonijos atlikimui.

Nuotr. Budistų vienuolis Bo Heang Sunimas atliko mistinius ritualus ir šventinę Zen budizmo centro, pavadinto Son Kwang Sa, atidarymo ceremoniją.

Šioje kiek neįprastoje ceremonijoje dalyvavo daugiau kaip 50 kviestinių svečių iš mūsų rajono, Vilniaus, Kauno, Jurbarko ir net Niujorko. Niekam nematant, už uždangos, visiems susirinkusiesiems giedant Zen budistų giesmes, budistų vienuolis atliko niekam nežinomus mistinius ritualus, tamsos jėgų ir blogio demonų išvarymo ceremonijas.

„Ilgametės budizmo tradicijos prigijo ir Šakiuose, atsirado bendraminčių, ir svajonė įkurti savo centrą išsipildė“, - džiaugėsi Šakių Zen budizmo centro vadovas Vytautas Smirnovas. Jis pabrėžė, kad naujai įsikūrusio centro paskirtis – sudaryti sąlygas ir galimybes praktikuoti visiems kartu, atliekant rytines ir vakarines pratybas, rengti įvairias paskaitas, keleto dienų atsiskyrimus savaitgaliais.“  
 
Vilniaus Zen centro vadovė Hordana teigė, kad budistinės programos yra atviros visiems, nepriklausomai nuo religinių įsitikinimų, pratybų trukmės ir patirties. Patirtis rodo, kad Zen lavinimasis padeda spręsti sudėtingas vidines problemas ir rasti savo vietą gyvenime. „Mes siekiame atviro dialogo ir bendradarbiavimo su visomis religinėmis ir visuomeninėmis oganizacijomis, pripažįstančiomis pagrindines bendražmogiškąsias vertybes ir gerbiančias asmens teisę ieškoti priimtinų saviugdos formų“, - kalbėjo ji, kviesdama su visais žmonėmis dalintis meile ir šiluma.

Naujai įsikūrusio centro vadovą sveikino ir Kaune įsikūrusios Zen budizmo bendruomenės vadovė Liucija, ir Niujorko Jo Gye Sa šventyklai atstovaujantis Arūnas. „Ateina akimirka, kai pradedi suvokti, kad gyvenimas yra  paprastas, o mes patys aplinkui save sukuriame tokį pasaulį, kurį kasdien keikiame, - teigė jis. – Mes bėgame, lekiame, skubame ir nesuvokiame, kur darome klaidą, o užtektų tik sustoti – ir viskas vėl sugrįžtų į savo vietas.“

Oficialiai atidarytas Zen budizmo centras, pavadintas Son Kwang Sa, kas išvertus iš korėjiečių kalbos reikštų Zen šviesos šventykla. Tai trečiasis toks centras Lietuvoje, 38 – asis Europoje ir 78 – asis pasaulyje. Mokymas, skirtas tik vienuoliams ir tik korėjiečiams, šiandien prieinamas visiems norintiesiems. Pasak Bo Heang Sunimo, nereikia nieko sureikšminti – tai tiesiog bus vieta, kur žmonės galės rinktis ir medituoti. „Sielvartas ir kančia neleidžia žmonėms gyventi visaverčio gyvenimo, - teigė jis, kviesdamas mažiausiai valandą paskirti maldai. – Tik praktikuojant galima atrasti save, išvalyti mintis ir suvokti gyvenimo prasmę.“

Pasak budistų vienuolio, jo tikslas ne skleisti budizmą, bet sustiprinti krikščionybę, kad po atliktų praktikų žmogus skleistų aplinkiniams tokią meilę, tokią energiją, užuojautą ir gailestį, jog nekiltų noras laužyti Dievo įsakymų. Zen centrai turi nepaprastą aurą. Tai vieta įgauti stiprybei ir pirmiausiai daryti kažką gera ne sau, o kitiems. Tai kai kam pats didžiausias gyvenimo laimėjimas. Daugelis žmonių šiandien klausia kaip įgauti ramybės? „Viskas labai paprasta, - sako Bo Heng Sunimas. – Paskambinkite žmonėms, kurie kenčia ar yra nelaimingi, ir palinkėkite jiems ramybės. Po kurio laiko pajusite vidinę ramybę.“   

Paklaustas, kodėl pasirinko budistų tikėjimą, Bo Heang Sunimas papasakojo, kad  sulaukęs 21 metų išgyveno tokį momentą, kai negalėjo susitvarkyti su savo kasdienybe, nematė gyvenimo prasmės ir nerado krikščioniškoje aplinkoje mokytojo, kuris padėtų išbristi iš sunkios dvasinės krizės. „Ėmiau ieškoti savo kelio, susidomėjau Krišnos mokymu, skaičiau Vydūno, Nyčės, Jungo raštus, tačiau labiausiai mane „užkabino“ iš Lenkijos atvykusio budistų vienuolio praktikos, įtaigūs žodžiai ir neįprastos energijos spinduliavimas. Zen tuo metu buvo labai populiarus tarp menininkų ir teatro žmonių“, - prisiminė savo ieškojimų pradžią buvęs aktorius. Savo dvasine patirtimi jis dalijasi neseniai išleistoje knygoje „Laiškai iš Drakono kalnų“, o apie gyvenimą vienuolyne papasakos spalio 21 dieną Oskaro Koršunovo teatre įvyksiančiame premjeriniame monospektaklyje „Auksinė šventykla“.

Prakalbus apie kitas religijas, tikėjimą ir praktikas, Lietuvoje gimęs ir užaugęs, o  prieš du dešimtmečius pradėjęs praktikuoti budizmą, vienuolis teigė, kad visuomenė šiandien yra nuolatinėse paieškose. „Aišku, joks dvasininkas nebus patenkintas savo parapijiečio blaškymusi, tačiau visi keliai veda į tą patį kalną, - tikino Bo Heang Sunimas. – Į mūsų vienuolyną Korėjoje atvyksta daug paprastų pasauliečių, kitų tikėjimų atstovų, jėzuitų vienuolių ir mus suvienija praktikos, nepaprastas bendrumo jausmas.

„Dvasininkas negali menkinti kitų religijų ir sakyti, kad kiti tikėjimai moko blogiau. Dėl to kyla religiniai karai, - dalijosi mintimis budistų vienuolis. - Negalima sakyti, kad nepadėsiu tam žmogui, nes jis ne mano tikėjimo. Ne kunigai sprendžia, o patys žmonės, ką jiems praktikuoti ir kokį tikėjimą rinktis. Bet juk jie irgi žmonės ir jie taip pat klysta.“

Pasak Bo Heang Sunimo, galima sakyti, kad ir krikščionis, ir kitą religiją išpažįstantis žmogus turi tą patį tikėjimą, nes yra tik viena pasaulio šviesa, kuri blyksteli iš tamsos. Tikėjimas suteikia nepaprastą psichologinę ramybę. „Tiek Kristus, tiek Buda išeidami paliko savo įstatymus ir įžadus, kurie mus moko gyventi, - tvirtino budistų vienuolis. - Daugiau nieko nereikia – tik laikytis to, kas duota, kol suvoksi tikrąją dieviškąją meilę ir pradėsi ją skleisti kitiems.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pasitikite žiniasklaida?

klausimelis 05 07Antanas iš Pajotijo:

Pasitikiu. Labiausiai radiju, nes jo nuolat klausau. Daugiausiai klausau LRT, įdomios laidos yra apie kaimą, žinios. Iš laikraščių – skaitau tik rajoninį. Teigiamai vertinu. Per televiziją , tiksliau TV3, žiūriu tik žinias ir BTV humoristinę laidą „Pričiupom“. Socialiniais tinklais nesinaudoju, nors anūkės ne kartą sakė, kad esu senamadiškas. Bet man užtenka, kiek naujienų sužinau iš radijo, televizijos ir laikraščių. 

klausimelis 05 07 2

Sonia iš Šakių:

Ne visa. Labiau pasitikiu ir skaitau naujienas socialiniuose tinkluose, tame tarpe ir užsienietiškus. Man norisi tiesos. Vieni vienaip sako, kiti kitaip. Tai aš informaciją lyginu. Man įdomiau, kas vyksta pasaulyje, nei Lietuvoje. Labai daug melo, netiesos čia, todėl ir spaudos nedaug skaitau. „Vakaro žinias“, draugutį skaitom. Televizijos nežiūriu, radijo neklausau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.