Valstybės atkūrimo dieną jaunimas šventė išradingai

vasario16Asta GVILDIENĖ
 
Vasario 16 – oji – Lietuvos valstybės atkūrimo diena – rajone pasitikta renginių gausa.   Juo labiau, kad ir Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė kvietė visus šalies gyventojus šią dieną paminėti prasmingai ir išradingai. Todėl nieko nestebino visoje šalyje degantys nedideli laužai ar automobiliai su plevėsuojančiomis trispalvėmis vėliavėlėmis.
 
Nuotr. Akcijoje „Pražydo žemė ir medžiai“ aktyviai dalyvavo ir „Apskrito stalo“  nariai, kurių lyderis T.Šukys drąsiai „karstėsi“ po parko medžius.
 
Šiemet, minint  96– ąsias Valstybės atkūrimo metines, buvo švenčiama ne tik tradiciškai: aukojamos Šv.Mišios, giedama Tautiška giesmė, keliamos vėliavos ir apdovanojami labiausiai nusipelnę rajono gyventojai, bet ir kiek neįprastai - šią dieną žmonės stengės pirkti tik lietuviškas prekes, su švente pasveikinti savo kaimynus ir draugus, gyvenančius užsienyje, o kai kas nepatingėjo ir cepelinų ta proga prisivirti.

Džiugu, kad jaunoji karta Vasario 16- osios šventei taip pat neliko abejinga – jie  noriai dalyvavo įvairiuose konkursuose, varžybose bei akcijose. Penktadienį nuo pat ryto Šakių „Varpo“ mokyklos sporto salėje aidėjo vaikų balsai. Čia pirmokėliai kartu su vaikų lopšelio – darželio „Klevelis“ ir „Berželio“ mokyklos auklėtiniais susirinko į  smagias popierinių lėktuvėlių varžybas. Ne mažiau džiaugsmingas buvo ir pats pasirengimo procesas - kiekvienas turėjo pats išsilankstyti po raudonos, geltonos arba žalios spalvos lėktuvėlį, išmėginti jo skridimo tolį, pasitreniruoti. Net per tokias, atrodytų, visai nereikšmingas lėktuvėlių varžybas mokytojai savo mokiniams stengiasi įskiepyti meilę savo gimtajai šaliai. Vaikai, kurių lėktuvėliai nuskrido toliausiai, buvo apdovanoti specialiais Vasario 16- osios diplomais.

Sekmadienį Lietuvos gimtadienio šventei neliko abejingas ir Šakių jaunimas. Jis būriais rinkosi J.Lingio parką. Čia Šakių kultūros centro renginių režisierė Laima Kajokaitė – Balčiūnienė organizavo net keletą veiklų: akciją „Pražydo žemė ir medžiai“, žiemos monmartrą „Tėvynės paveikslas“ ir kitokias iniciatyvas. Šakių rajono meno mokyklos mokiniai kartu su Dailės skyriaus mokytoja Lolita Rūgyte iš trispalvių vėliavėlių „sukūrė“ Lietuvos Valstybę, „Apskrito stalo“ jaunimas, vadovaujamas pirmininko Tautvydo Šukio, bei „Varpo“ mokyklos pradinukai kartu su mokytojomis Vitalija Veniene, Rita Bartkuviene ir Virginija Čereškevičiene medžius puošė trispalviais drugeliais, vėliavėlėmis, gėlėmis, ant šakų tupdė paukštelius. Parkas pražydo. Ne,  pavasaris dar neatėjo – taip jaunimas išreiškė savo meilę gimtajai šaliai.

Po iškilmingosios dalies – Tautiškos giesmės giedojimo, šventinių pabūklų salvių ir valstybinės vėliavos pakėlimo prie savivaldybės, visi buvo pakviesti į Rotušės fojė, kur vyko Jurgos Augustaitytės tapybos darbų parodos atidarymas „Gėlės tėvukui“. Taip savo meilę Jonui Augustaitčiui išreiškė jo anūkė. Šis Zanavykijos šviesuolis, Jono Jablonskio premijos laureatas buvo prisimintas ne tik kaip ilgametis lietuvių kalbos mokytojas, bet ir kaip aktyvus rajono kultūrinio gyvenimo dalyvis. Jo skatinami rajono lituanistai kartu su mokiniais yra užrašę daug vietovardžių, vandenvardžių, asmenvardžių, zanavykų šnektos žodžių. Šiame darbe ir pats J.Augudstaitis rodė pavyzdį. Vien „Zanavykų šnektos žodynui“ pateikė per 5 tūkst. žodžių.

Vasario 16 – osios šventę vainikavo tradicija tapę nominacijų teikimai: Šakiuose – „Aitvarai“, Kudirkos Naumiestyje – „Varpai“. Lukšiuose šiemet vietoj nominacijų „Žmogus yra didis“ įteiktos tik Padėkos, atsidėkojant visiems, prisidėjusiems prie Zyplių dvaro arklidžių gesinimo. Netrūko muzikinių projektų bei meninių kolektyvų koncertų. Tai tik dar kartą įrodo, kad mes, lietuviai, turim ir kuo džiaugtis, ir kuo didžiuotis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.