Renovacija stringa: rangovams susiruošus statyti pastolius, gyventojai pasakė „STOP“

renovacija gyventojaiVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Liepos 2 – ąją Vytauto gatvėje, prie namo, pažymėto 21 numeriu, turėjo iškilti pastoliai ir prasidėti pirmojo daugiabučio namo renovacijos darbai Šakiuose. Deja, tai neįvyko. Minėto daugiabučio namo gyventojai raštu kreipėsi į UAB „Šakių vandenys“ bei Šakių rajono daugiabučių namų energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo priežiūros komisiją su prašymu, kad rangos darbų pradžios terminas būtų nukeltas.
 
Nuotr. Daugiabučio namo gyventojų atstovė (antra iš kairės) M.Balaševičienė renovacijos projekto rengėjams ir projektuotojams turėjo daug priekaištų.
 
Liepos 3 dieną į savivaldybę buvo sukviesti visi su renovacijos projektų įgyvendinimu rajone susijusių tarnybų ir įstaigų atstovai, projektuotojai ir rangovai, renovuojamo daugiabučio namo gyventojų atstovai. Birželio 30 dieną komisija gavo iš 40 -ies namo gyventojų net 32 butų savininkų pasirašytą raštą, kuriame  prašoma ne tik nukelti renovacijos darbų pradžią, bet ir patikslinti techninį projektą pagal konkrečius gyventojų pageidavimus. „Šis kreipimasis iš tiesų yra labai pavėluotas, kadangi visi projektiniai dokumentai jau seniai patvirtinti, gyventojų sutikimai gauti, pasirašyta sutartis su rangovais. Ar bus įmanoma patenkinti gyventojų pageidavimus, turime šiandien ir išsiaiškinti“,- sakė Priežiūros komisijos pirmininkas Algimantas Damijonaitis. Gyventojų atstovė Margarita Balaševičienė turėjo nemažai priekaištų už renovacijos programos įgyvendinimą rajone atsakingiems „Šakių vandenų“ specialistams bei investicinio projekto rengėjams, projektuotojams. „Kelis mėnesius mus maitino vien pažadais, o konkrečių konsultacijų nesulaukėme. Tinkamai susipažinti su techniniu projektu neturėjome galimybių, todėl negalėjome iš anksto pareikšti nei savo norų, nei pageidavimų. Techninio projekto rengimo metu  projektuotojai buvo atvykę tik vieną kartą. Užsuko tik į kas penktą butą ir suskaičiavo radiatorius. Su gyventojais nebuvo kalbėta, raštu niekas nesuderinta. Suprantama, dabar norima kuo greičiau „prastumti“  projektą ir pradėti darbus. Tačiau už viską mokėsime mes, namo gyventojai, todėl ir norime žinoti, kas ir kiek mums kainuos, ar pajėgsime išsimokėti. Sužinojome, kad darbai jau pabrango. Norime skaidrumo, nes turime teisę viską žinoti. Išstudijavę parengtus dokumentus, radome labai daug netikslumų ir neaiškumų, todėl ir prašome darbų pradžią atidėti ir viską mums išaiškinti nuo A iki Z“,- kalbėjo šakietė M. Balaševičienė. Gyventojai pageidauja techniniame projekte atlikti tam tikrus pakeitimus ir patikslinimus. Butų savininkai kai kurių numatytų darbų nori iš viso atsisakyti, pavyzdžiui, stogo liukų įrengimo ir pakeitimo, butų ir laiptinių balkonų lubų dažymo, pandusų neįgaliesiems įrengimo, atsisako orlaidžių montavimo butuose bei laiptinėse. Gyventojai pageidauja, kad būtų raštu su kiekvienu buto savininku suderinta langų ir balkonų durų varstymo kryptis, varstomų dalių kiekis ir kita. Taupyti norinčių gyventojų pateikti pageidavimai, kai kurie net prieštaraujantys įstatymais nustatytiems saugos reikalavimams, renovacijos projekto rengėjus ir rangovus ne juokais suerzino. Tačiau gyventojų atstovė M.Balaševičienė turėjo rimtą argumentą: „Kaip mes galėjome anksčiau pateikti savo pageidavimus, jei projekto pristatymas įvyko per 15 minučių ant mašinos kapoto?“
 
Patiems gyventojams trūko aktyvumo

Daugiabučių namų energinio efektyvumo didinimo programos įgyvendinimo rajone administratorius  Darius Mikelionis teigė, kad su daugiabučio namo gyventojais buvo bendraujama, kviečiami susirinkimai, tačiau, deja, patys gyventojai buvo neaktyvūs, menkai domėjosi projekto eiga. Gana sudėtingus techninius dalykus ne visi įstengė teisingai suprasti. „Gal ne viską tobulai padarėme, tačiau ir ne viskas nuo mūsų priklauso. Visi viešieji pirkimai vyksta per centrinę perkančiąją organizaciją“,- aiškino D.Mikelionis. UAB „Šakių vandenys“  inžinierius Giedrius Pulokas tikino, jog pradinė renovuojamo namo investicijų suma buvo numatyta 1 mln. 800 tūkst. litų, o įvykdžius visus viešuosius pirkimus investicijos net sumažėjo - iki 1 mln. 619 tūkst. litų. Projekto rengėjų ir rangovų UAB „Statybos vizija“ atstovas Vilmantas Šmigelskis teigė, kad trūksta abipusio susikalbėjimo, - gyventojai nenori suprasti to, kas jiems aiškinama. „Klausinėjate apie tai, ko mes negalime atsakyti. Kas ir kiek kainuos  kiekvieno buto savininkui, mes tikrai iš anksto atsakyti negalime. Viskas konkrečiau paaiškės, pradėjus atlikti darbus. Kol kas žinome tik bendrus duomenis“,- sakė V.Šmigelskis. VšĮ „Būsto energijos taupymo agentūra“ vadovo Eduardo Petrausko manymu, susidariusi situacija iš tiesų yra labai sudėtinga. „Ką būtų galima įgyvendinti iš gyventojų pareikštų pageidavimų? Tik tai, kas neprieštarauja jau visų, taip pat ir gyventojų,  parašais patvirtintam investiciniam planui. Svarbiausia tai, kad nustatytos sąlygos, pagal kurias gyventojams valstybė yra įsipareigojusi kompensuoti 40 proc. išlaidų, galioja tik iki 2015 metų spalio mėnesio. Norint patenkinti visus gyventojų reikalavimus, reikėtų anuliuoti visą investicinį projektą ir vėl viską pradėti nuo nulio.  Jei gyventojų pageidavimu bus stabdomas projektas ir rengiamas naujas, ankstesnes garantijas butų savininkai jau gali prarasti. Be to, kaštai bus daug didesni, naujo projekto vertė tikrai padidės“,- tikino E.Petrauskas. Gyventojai, gaudami gana nemažą valstybės finansinę paramą, prisiėmė ir tam tikras „žaidimo taisykles“, kurių turi laikytis.

Po karštų diskusijų paaiškėjo, kad  iš važiuojančio „renovacijos traukinio“ iššokti sudėtinga. Kalbėtis su gyventojais, skaičiuoti, diskutuoti reikėjo daug anksčiau, prieš patvirtinant techninį projektą ir pasirašant su rangovais darbų atlikimo sutartį. „ Akivaizdu, kad atsakingi darbuotojai su gyventojais bendravo nepakankamai, nesuteikė visos reikalingos informacijos, todėl dabar visiems bendrai reikėtų ieškoti geriausios išeities“,- siūlė A.Damijonaitis. „Aš esu pakraupęs, kaip galima buvo šitaip dirbti “,- tokia buvo rajono savivaldybės mero Juozo Bertašiaus reakcija. Ar pavyks visoms suinteresuotoms pusėms rasti bendrą kalbą ir priimti geriausius sprendimus, paaiškės artimiausiomis dienomis. Kol kas rangovų „Statybų vizija“ statybos darbų pradžia laikinai sustabdyta.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.