Sūduvos seniūnai jau peržengė apskrities ribas ir tapo tarptautiniu klubu

seniunu klubasVioleta SEREDŽIUVIENĖ
 
Sūduvos seniūnų klubas, vienijantis Marijampolės, Vilkaviškio, Šakių, Kalvarijos ir Kazlų Rūdos savivaldybių 43-jų seniūnijų seniūnus ir nuolat puoselėjantis bendruomeniškumo idėjas, kol kas yra vienintelis Lietuvoje, subūręs draugėn visos apskrities savivaldos atstovus - seniūnus.
 
Nuotr. Įgyvendinę VVG projektą, dabar Sūduvos klubo nariai sueigų ar išvykų metu gali pasipuošti vienodais marškinėliais, kepuraitėmis ar striukėmis.
 
Šiemet ilgametė Sūduvos seniūnų klubo prezidentė ir klubo steigėja, Liudvinavo seniūnijos seniūnė Irena Lunskienė buvo apdovanota Šv. Jurgio, Marijampolės globėjo, medaliu už svarų indėlį buriant ne tik Liudvinavo bendruomenę, bet ir Sūduvos seniūnus. Klubo įkūrimo iniciatorė I. Lunskienė pripažino, kad šio klubo atsiradimo priežastys buvo gana natūralios. „Tiek man pačiai, tiek kitiems seniūnams, prieš dešimtmetį pradėjusiems dirbti seniūnijose, trūko tam tikrų žinių ir patirties. Mums visiems buvo įdomu, kaip dirba kolegos kitose savivaldybėse, kokios patirties būtų galima pasisemti vieniems iš kitų”,- sakė I. Lunskienė. Pasak jos, per tam tikrą laiką paaiškėjo, kad tą patį Savivaldos įstatymą kiekviena savivaldybė traktuoja šiek tiek skirtingai. „Net mūsų statusai skirtingi,- vienų savivaldybių seniūnijos turi pilną savarankiškumą, kitų - dalinį, dar kiti dirba centralizuotai. Žinoma, seniūnai vadovauja skirtingoms seniūnijoms, - vienoje gyventojų skaičius siekia tik 500, kitoje - daugiau nei trylika tūkstančių . Todėl sukaupta profesinė patirtis mums iš tiesų labai reikalinga”,- apie klubo veiklos naudą pasakojo I. Lunskienė. Šiemet, minėdami Vietos savivaldos dieną, apskrities seniūnai viešėjo Punske. Ši sueiga buvo neeilinė,- Sūduvos seniūnų klubo nariu tapo ir Punsko viršaitis Vytautas Liškauskas. Taigi, pernai savo veiklos dešimtmetį pažymėjęs Sūduvos seniūnų klubas, jau tapo tarptautine organizacija.
 
Šakiečiai - aktyvūs ir žingeidūs

Sūduvos seniūnų klubo veikloje aktyviai dalyvauja Šakių savivaldybės seniūnijų vadovai. Kaip pastebi Slavikų seniūnas Vidmantas Sprainaitis, apskrities seniūnai per dešimtmetį tapo puikiais kolegomis,- susirenka draugėn, dalijasi patirtimi, plečia savo akiratį ir nuoširdžiai bendrauja. Visos savivaldybės turi savo atstovus klube, kuriems tenka organizacinio darbo našta. Šakiečiams šiuo metu atstovauja Kudirkos Naumiesčio seniūnas Algirdas Stankevičius. Pasak V. Sprainaičio, per dešimtmetį spėta tikrai daug nuveikti. „Viskas prasidėjo 2003 metais spalio 10 dieną Zyplių dvare,- čia įvyko mūsų steigiamasis susirinkimas, čia „nupaišėme“ ir savo klubo vėliavą. Taip jau sutapo, kad po penkerių metų ta pati spalio 10 -oji diena buvo įteisinta kaip oficiali atmintina Vietos savivaldos diena. Tapome tiesiog tikrais pranašais“,- prisiminė jau dešimtmetį klubo veikloje aktyviai dalyvaujantis V. Sprainaitis. Anot jo, seniūnų klubas - tai ne tik dalijimasis profesine patirtimi, bet ir turiningas laisvalaikis, įdomios kelionės po Lietuvą ir užsienį.
 
Didžiausia vertybė - kolegų dėmesys ir palaikymas

Sudargo seniūnijos seniūnė Rita Grigaitienė pasakojo, jog Sūduvos seniūnų klubo nariai, susirenkantys į savo kasmetinę sueigą, pirmiausia pasveikina jubiliatus, žinoma, į klubiečių gretas priima naujus narius, kurie privalo pasirašyti ant Sūduvos seniūnų klubo įkūrimo sueigos vėliavos ir perskaityti priesaiką. „Savo kolegas prisimename ir palaikome ne tik per šventes, bet ir liūdnų netekčių metu. Narystė klube mums visiems yra išties maloni ir reikalinga. Galime ne tik pabendrauti, pasidalinti darbine patirtimi, bet ir kartu įdomiai leisti laisvalaikį”,- sakė R. Grigaitienė, puikiai prisimenanti patį pirmąjį steigiamąjį Sūduvos klubo susirinkimą Zypliuose. Visi Sūduvos seniūnų klubo nariai, kaip rimtos organizacijos atstovai, turi vienodą aprangą,- vienodus marškinėlius, kepuraites, striukes ir skėčius. Visa tai pavyko įsigyti įgyvendinus VVG projektą. Kaip sakė klubo prezidentė I.Lunskienė, šiemet, kaip ir prieš dešimtmetį, ir vėl klubo nariai ruošiasi kartu aplankyti visas apskrities savivaldybes, susipažinti, kas naujo jose įvyko per šį gana nemažą laiko tarpsnį.
 
Idėjų generatorė - klubo prezidentė

Sūduvos seniūnų klubui priklauso ir visi tie kolegos, kurie anksčiau yra dirbę seniūnijų vadovais, ir tie, kurie šiuo metu jau išėję į užtarnautą poilsį. Klubo nariais yra buvę mūsų rajono seniūnijų seniūnai Algirdas Maksvytis, Algimantas Damijonaitis, Juozas Valaitis, Petras Gestautas. „Visi jie, jei tik gali, dalyvauja kaip visaverčiai klubo nariai įvairiuose mūsų renginiuose. Apskritai, veiklos mums tikrai pakanka, kol kas netrūksta nei norų, nei energijos. Svarbiausia tai, kad turime puikią klubo prezidentę, kuri ir yra visų idėjų generatorė“,- gerų žodžių klubo vadovei, Liudvinavo seniūnei I. Lunskienai negailėjo ilgametis Slavikų seniūnas V. Sprainaitis.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.