Iš sutaupytų lėšų – šventinių premijų derlius

eurai 400
Nuotr. Visiems „savivaldybės sistemoje“ dirbantiems žmonėms švenčių proga buvo skirti 400 eurų vienkartiniai priedai arba taip vadinamieji 13-ieji atlyginimai.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Jau tampa tradicija, kad savivaldybės administracija prieš didžiąsias metų šventes darbuotojus paskatina papildomomis išmokomis. Šie metai ne išimtis, beje, jie netgi dosnesni nei ankstesnieji – kiekvienam savivaldybės administracijos darbuotojui skirta po 400 eurų. Kai kuriems biudžetinių įstaigų vadovams dėl vienkartinių išmokų skyrimo pritarimą išreiškė taryba, tačiau Vyriausybės atstovas Marijampolės apskrityje Karolis Podolskis reikalauja tokią skatinimo tvarką keisti.

Reikalauja tvarkos

Vyriausybės atstovo Marijampolės apskrityje K. Podolskio gruodžio 20 d. pasirašytame rašte savivaldybės tarybai aiškinama, kad tikrinant Šakių rajono savivaldybės tarybos sprendimų projektus bei priimtus sprendimus nustatyta, jog įvairių biudžetinių įstaigų vadovams yra skiriamos vienkartinės piniginės išmokos. Visgi esmė ne tai, kad jos apskritai skiriamos, o tai, kad nėra skyrimo tvarką konkretizuojančio sprendimo ir tvarkos, kuri nustatytų įstaigų ir organizacijų vadovų skatinimo taisykles.

„Reikalauju nedelsiant <...> nustatyti įstaigų ir organizacijų vadovų skatinimo sąlygas. Šis reikalavimas turi būti apsvarstytas artimiausiame savivaldybės tarybos posėdyje, bet ne vėliau kaip per mėnesį nuo reikalavimo gavimo dienos. Apie priimtą sprendimą Vyriausybės atstovui turi būti pranešta per 10 dienų nuo sprendimo priėmimo dienos“, – akcentuojama Vyriausybės atstovo rašte ir pabrėžiama, kad atsisakius reikalavimą vykdyti neatmetama galimybė dėl neveikimo kreiptis į teismą.

Klausimas – Antikorupcijos komisijai

Kadangi kol kas mūsų savivaldybėje tokios tvarkos nėra, vieni sprendimai dėl darbuotojų skatinimo priimamai tiesiog savivaldybės kabinetuose, dėl kitų kreipiamasi į tarybą, o yra ir tokių įstaigų, kaip tikino vicemeras Edgaras Pilypaitis, kurie, jei sutaupo darbo užmokesčio fondo lėšų, skatinti ir skatintis gali savo nuožiūra ir apie tai nei tarybos narių, nei savivaldybės administracijos informuoti neprivalo.

„Jei įstaigos vadovas neprašo, darbuotojams iš sutaupyto Mokos fondo gali mokėti ir mes net nežinome – nei kam, nei kiek. Pavyzdžiui, Šakių kultūros centro direktorius nesikreipia ir priedo neparašo. Jie dalį lėšų persikėlė į kitas išlaidas“, – kalbėjo E. Pilypaitis.

Tarybos narys Romas Pukinskas posėdžio metu kalbėjo nesąs prieš darbuotojų premijavimą, tačiau Vyriausybės atstovo raštas jį nustebino ir net sukėlė pasipiktinimą. Juk klausimai dėl įvairių išmokų dydžių jau buvo svarstomi komitetų posėdžiuose, o apie raštą prabilta tik tarybos posėdžio metu gruodžio 23 d., nors jis pasirašytas gruodžio 20 d. R. Pukinskas pasisakė už vienodą ir veikiančią sistemą, o dabartinėje tvarkoje, tiksliau, netvarkoje, jis įžvelgia net galimą korupciją ir patikino, jog šis klausimas bus svarstomas jo vadovaujamoje Antikorupcijos komisijoje.

Už vicemero priedą – nevieningai

Kalbant apie vienkartines išmokas ir priedus, tarybai buvo parengti keturi sprendimo projektai. Vienas jų – vicemerui Edgarui Pilypaičiui. Už 400 eurų vienkartinę priemoką už viršvalandinį darbą, darbą poilsio ir švenčių dienomis balsavo 16 tarybos narių, septyni susilaikė. Tarybos narys Mindaugas Tarnauskas retoriškai teiravosi: „Įstatymiškai suprantu, kad priemoką skirti galima, bet ar moralu?“

Jis pasigedo ir viršvalandinio darbo deklaravimo bei viešinimo spaudoje, nes būtent šiuo klausimu, kaip kalbėjo M. Tarnauskas, pats vicemeras prieš kelis mėnesius reiškėsi ypač aktyviai.  Vaidas Balčiūnas kalbėjo, kad jeigu būtų deklaruojamas visas viršvalandinis mero pavaduotojo darbas, už jį tektų išmokėti ne 400 eurų, o daugiau.

Beje, pernai vicemeras, kaip ir meras, kuris per darbo metus apskritai papildomų išmokų neėmė, išmokos buvo atsisakęs.

Ir vadovams, ir darbuotojams

Zanavykų muziejaus direktorei Rimai Vasaitienei patvirtinta 28 proc. tarnybinio atlyginimo dydžio vienkartinė piniginė išmoka. E. Pilypaičio skaičiavimu, tai beveik 200 eurų. Vienkartinės išmokos, kaip nurodyta aiškinamajame rašte, bus skirtos ir įstaigos darbuotojams.

Gelgaudiškio kultūros centro direktorei Dianai Šležienei patvirtinta 50 proc. tarnybinio atlyginimo dydžio išmoka. Vienkartinės išmokos taip pat numatytos ir darbuotojams.

Didžiausia – 100 proc. tarnybinio atlyginimo dydžio vienkartinė išmoka patvirtinta Lukšių kultūros centro direktorei Daivai Bukšnienei. Tokio paties dydžio išmokos numatytos ir įstaigos darbuotojams. Kiek ir kokio dydžio išmokas gali įstaigos išsimokėti, priklauso nuo sutaupyto darbo užmokesčio fondo lėšų.

Visiems – po 400 eurų

Nuskriausti švenčių proga neliko ir visi savivaldybės administracijoje dirbantys darbuotojai. Kiti gaus tryliktąjį atlyginimą, nes išmokos dydis prilygsta minimaliam darbo užmokesčiui.

Praėjusią savaitę vykusio Finansų komiteto posėdžio metu tuometinis meras Juozas Bertašius patikino: „Visiems be išimties savivaldybės sistemoje dirbantiems darbuotojams bus išmokėta po 400 eurų kalėdinė išmoka. Nesvarbu, ar tai sekretorė, ar kai kurie seniūnijų darbuotojai. Pernai mokėjome po 300 eurų, bet į rankas išeina mažiau.“

Pasak laikinosios administracijos direktorės Ingos Cibulskienės, tokių darbuotojų 150. Nors kai kurie tarybos nariai domėjosi, kodėl savivaldybėje atsiranda galimybės „darbuotojus pamotyvuoti“, administracija paaiškino, kad tiesiog per metus Mokos fonde buvo sutaupyta pakankamai daug lėšų. Meras replikavo, kad nemažai sutaupė ir buvęs administracijos direktorius, o kur dar nedarbingumo pažymėjimai ir pan.

„Kadangi šie pinigai turi būti išmokami metų eigoje, tai nereikia pavydėt, kad šiek tiek paskatinsime“, – tikino J. Bertašius.

Beje, bent jau kol laikraštis buvo ruošiamas spaudai, savivaldybės internetinėje svetainėje jokio laikinosios direktorės įsakymo dėl priedų skyrimo įkelta nebuvo.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.