Kaip rajonas gyveno ir kam pinigus išleido 2016-aisiais?

grigaitiene
Nuotr. Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitienė kalbėjo, kad praėję metai buvo geresni nei ankstesnieji. Kaip seksis tvarkytis šiais metais, parodys laikas – nebus skiriama lėšų iš Valstybės iždo, tačiau savivaldybei bus paliekamas visas gyventojų pajamų mokestis.

Gintarė MARTINAITIENĖ  

Pradėjome naujus metus. Kokie 2016-ieji rajonui buvo finansiniu požiūriu? Apie tai kalbamės su savivaldybės administracijos Biudžeto ir turto skyriaus vedėja Egidija Grigaitiene, kuri šiuo metu pavaduoja ir administracijos direktorės pareigas ėjusią pavaduoją Ingą Cibulskienę.

Kokie rajonui finansiniu požiūriu buvo praėję metai?
Nors už visus metus duomenų neturime, bet metai buvo geresni nei prieš tai buvę. Ne tik surinkome, bet net viršijome gyventojų pajamų mokestį, o jis yra pagrindinis mokestis.

Kaip buvo vykdytas metinis žemės mokesčio bei žemės nuomos mokesčių pajamų surinkimo planas?
Iš Mokesčių inspekcijos už gruodžio mėnesį dar neturime duomenų, bus aišku po sausio 10 d. Jei kalbėtume už vienuolika mėnesių, nuosavos žemės mokestis buvo viršytas 146 tūkst. eurų. Tai ir buvo tas šaltinis, iš kurio tarybos sprendimu buvo skirstomi papildomi pinigai arba likviduojami įsiskolinimai.

Manau, situacija dėl šio mokesčio labai ir nesikeis, nes iki lapkričio 15 d. buvo mokėjimo terminas, o duomenys yra lapkričio 30 d.
Žemės nuomos mokesčio buvo planuota 174 tūkst. Lapkričio 30 d. jo buvo surinkta 115 tūkst., kiek mačiau, yra įplaukę į sąskaitą pinigų, nes administruoja savivaldybės administracija, tai, manau, jis bus keliais tūkstančiais viršytas.

Kaip sekėsi rinkti nekilnojamojo turto mokestį?
Matau, kad šio mokesčio planas viršytas 8 tūkst. eurų. Buvo planuota 340 tūkst., o surinkta 348 tūkst. eurų.

Kaip sekėsi sutaupyti socialinių išmokų gavėjų sąskaita? Kam šios lėšos dažniausiai skiriamos, kur nukreipiamos?
Socialinių išmokų nuo pašalpų sutaupyta apie 200 tūkst. eurų. Pirmiausiai skiriama skolų dengimui ir socialinėms reikmėms. Tai ir Vaikų dienos centrų finansavimas, lėšos labdaros valgyklai. Žiūrime, kam nepakankamas finansavimas buvo per metus, taip pat lėšos skiriamos tarybos protokolinių sprendimų vykdymui. Pavyzdžiui, Gelgaudiškio „Šaltinyje“, Šakių „Berželyje“ gana nemažai kainavo papildomų grupių įrengimas – vienur buvo prašoma apie 19 tūkst., kitur apie 20 tūkst. eurų. Tarp didesnių išlaidų taip pat galima paminėti šias: Lekėčių ambulatorijoje įsigytas laiptų kopiklis, Griškabūdžio gimnazijos darželyje keisti langai, nes buvo seni, Kriūkų seniūnijoje keistas iš rikiuotės išėjęs katilas. Taip pat 18 tūkst. eurų buvo skirta Sintautų seniūnijai mokyklinio autobuso įsigijimui, Sudargo seniūnijai mokykliniam autobusui buvo skirta 20 tūkst. ir pan. Žinoma, sunku atsakyti, ar tai socialinė funkcija, bet aš manau, kad jei mažas vaikas šąla ar jo nėra kuo pavėžėti, tai jau socialinė reikmė.

Jau tvirtinant biudžetą taryba buvo numačiusi, kad iš sutaupytų lėšų būtų numatyta ir miesto infrastruktūrai. Tai Bažnyčios gatvės įrengimui, šaligatviams buvo skirta daugiau nei 20 tūkst. eurų, Jaunimo kūrybos ir sporto centro universalios aikštelės dangai – 14 tūkst. eurų. Taip pat taryba buvo priėmusi sprendimą, kad krepšinio komandai „Vytis“ skirsime 30 tūkst., bet tvirtinant biudžetą buvome davę tik 15 tūkst., dabar atsiskaitėme galutinai. Skyrėme ir 7 tūkst. Zyplių dvaro amatininkų namo techninio projekto parengimui, taip pat davėme Kudirkos Naumiesčio seniūnijai kamerų įrengimui, tilto per Novą Gustainiškių kaime remontui.

O kaip su paskolomis ir skolomis?
Per anksti klausiate. Po sausio 20 d, kai  įstaigos pateiks ataskaitas, ir matysime. Dabar pats skaičiavimo procesas. Pačios paskolos, nors 2016 m. imta viena, sumažėjo 6 tūkst. eurų, nes paėmėme mažiau negu grąžinome. Tai gerai.
Paskolų grąžinimui numatyta 80 tūkst. daugiau nei buvo. Kai kurios priemonės buvo nevykdytos, nors finansavimas numatytas, tai lėšų taip pat sutaupyta. Likutis nukreiptas paskolų įsiskolinimų dengimui, kad įsiskolinimai būtų kuo mažesni. Pats įstatymas įpareigojo, kad 2017 m. sausio 1 d. įsiskolinimai būtų mažesni negu 2016 m. sausio 1 d.

Ar visos biudžeto lėšos, jūsų manymu, yra panaudojamos tinkamai?
Biudžetas programinis, programas tvirtina taryba. Ar kiekviena įstaiga laikosi tos priemonės ir koks jos reikalingumas, jau turbūt sunku pasverti.

Ar matote sričių bei būdų, kur ir kaip būtų galima sutaupyti?
Visą laiką kalbu apie funkcijų bei įstaigų skaičiaus optimizavimą. Mažėjantis gyventojų skaičius ir veda prie to, kad reikia kažkur kažką uždaryti. Tai ir mokyklėlės, ir dabar sustojęs pats opiausias seniūnijų pertvarkos klausimas. Tačiau tai vyksta natūraliai. Taip pat švietimo įstaigų aplinkos darbuotojų etatai – jie peržiūrėti ir bus tvirtinamos naujos rekomenduojamos pareigybės. Tad žingsniai daromi.

Jau dėliojatės šių metų biudžetą. Ar galite trumpai pasakyti, kokie metai laukia rajono?
Kokie metai laukia, dar negaliu pasakyti, bet iš to, kaip patvirtintas įstatymas, aišku, kad nebus skiriama lėšų iš iždo, o tai sudarydavo apie 20 proc. viso biudžeto pajamų. Bet paliekamas visas surinktas gyventojų pajamų mokestis. Pernai jo buvo paliekama tik 74 proc. Aišku, sausio mėnuo pajamų rinkimui yra pats blogiausias, kadangi įstaigos už gruodį algas stengiasi išsimokėti gruodžio mėnesį, tai pajamų mokestį sumoka taip pat, o sausis lieka pats tuščiausias mėnuo. Bet kaip bus, nežinau. Reikės patiems susirinkti, ir patiems finansuoti. Anksčiau, jei trūkdavo lėšų, judindavome ministeriją, kad pravestų, o dabar bus matyt.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.