Seniūnus vis dar neramina atliekų tvarkymas

seniunai kuncaitis
Nuotr. Lukšių seniūnas Vidas Cikana (dešinėje) įsitikinęs, kad Ūkio skyrius dirba neūkiškai, priima sprendimus nepasitaręs su seniūnais.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Seniūnai sausio 3 d. vykusiame pasitarime išgirdo dar vieną naujieną – seniūnijose reikės įrengti žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles. Ūkio skyrių seniūnai kaltino neūkiškumu sprendžiant atliekų tvarkymo klausimus.

Kaip paaiškino susirinkusiems Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis, pagal gruodžio 31 d. rajono tarybos patvirtintas atliekų tvarkymo taisykles rajono seniūnijose esančios 32 kapinės tampa nekilnojamuoju objektu ir nuo sausio 1 d. pagal naują tvarką už kapinių atliekas mokesčio tarifas bus sudarytas iš pastoviosios ir kintamosios dalies. Pastovioji dalis vienam tokiam objektui per mėnesį sudarys 100 eurų 53 centus. Kintamoji dalis priklausys nuo sukauptų atliekų, už vieną kubinį metrą teks mokėti 13,98 eurus.

Tokiais mokesčiais seniūnai liko nepatenkinti. Griškabūdžio seniūnas Saulius Naumavičius iškart pasiūlė prie kapinių įrengti stebėjimo kameras, nes, pasak jo, gyventojams dar trūksta pilietinio sąmoningumo. Jis mano, kad gyventojai temps šiukšles prie kapinių. K. Kuncaitis priminė, kad seniūnijose yra įsteigti kapinių prižiūrėtojų, kurie turėtų prižiūrėti prie kapinių numatomas įrengti konteinerines aikšteles bei konteinerius, etatai. Pasak vedėjo, tokios aikštelės prie kapinių turėtų būti įrengtos po pusantrų metų. Lekėčių seniūnas Ričardas Krikštolaitis teiravosi, ar numatytas pastoviosios dalies mokestis už kapinėse stovinčius konteinerius nepriklausys nuo kapinių ploto. Pasak seniūno, tikrai skiriasi, pavyzdžiui, Lekėčių ir Kretkampio kapinės, o mokestis tai vienodas. Kudirkos Naumiesčio seniūnas piktinosi ir klausė – už ką iš viso mokėsim tuos 100 eurų kas mėnesį? K. Kuncaitis priminė, kad pastoviąją dalį sudarys šios sąnaudos: administravimo, atliekų surinkimo, atskyrimo, šalinimo sąvartynuose, taip pat mokesčiai už sąvartynuose šalinamas atliekas ir kt.

Pasak K. Kuncaičio, siekiant sumažinti į sąvartynus patenkančių atliekų kiekį ir aplinkos taršą, Aplinkos ministerija siūlo įrengti kiekvienoje seniūnijoje kompostavimo aikšteles.

„Jas įrengti galima be didelių sąnaudų, pagrindinis reikalavimas – turi būti įrengtas hidroizoliacinis sluoksnis, užtikrinantis jos sandarumą. Aplinkos ministerijos parengtose rekomendacijose jūs susipažinsite, kokie reikalavimai keliami tokių aikštelių įrengimui“, – kalbėjo K. Kuncaitis ir pridūrė, kad kompostavimo aikšteles seniūnai, jei yra galimybė, galėtų įrengti prie kapinių.

Tokiu būdu, pasak K. Kuncaičio, žaliosios atliekos nuo kapinių būtų tvarkomos vietoje. Jis prašė seniūnų artimiausiu metu pranešti konkrečias tokių žaliųjų atliekų kompostavimo vietas.

„Kai turėsiu visą informaciją iš jūsų, galėsim ruošti dokumentus, kad būtų atliktas poveikio aplinkai vertinimas. Tokiose aikštelėse kompostuoti bus galima ne tik lapus, šakas, gėles, bet ir popieriaus bei kartono atliekas“, – rekomendacijomis dalijosi K. Kuncaitis.

Jis pripažino, kad žaliųjų atliekų kompostavimas galėjo būti suprojektuotas didelių gabaritų atliekų aikštelėse.

„Manau, kad ūkiškai mes šito projekto neįsivertinome, ką Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras (MAATC) pasiūlė, tą ir priėmėme. Įrengs gausybę aikštelių, o mes mokėsime. Kodėl anksčiau nebuvome supažindinti su numatomomis atliekų tvarkymo permainomis, kodėl su mumis niekas nederino, Kęstuti, viską darote nuo kito galo...“ – piktinosi Lukšių seniūnas Vidas Cikana.

Į šį seniūno pastebėjimą K. Kuncaitis atsakė, kad iki šiol rajono savivaldybė už kaupiamas šiukšles prie kapinių ar kitų viešųjų vietų nemokėjo nė cento, mokestis buvo išdalintas gyventojams.

Seniūnai taip pat teiravosi, kaip bus kontroliuojamas, pavyzdžiui, prie kapinių esančių konteinerių pakėlimas, ar atliekų vežėjai nepiktnaudžiaus, pakeldami ir fiksuodami tuščius konteinerius. Ar neteks seniūnams dar ir stovėti prie kiekvieno konteinerio?

K. Kuncaitis informavo, kad MAATC planuoja įsigyti mini atliekų surinkimo automobilius, kad būtų galima privažiuoti į atokesnes sodybas pas atliekų turėtojus, todėl prašė seniūnų patikslinti atliekų turėtojų adresus.

„Tai kad pilnos pakelės dabar žalių ir mėlynų konteinerių, atvažiuoja ir palieka konteinerius prie kelio ir niekas nežiūri, ar gyvena kas sodyboje, ar ne“, – piktinosi Slavikų seniūnas Vidmantas Benediktas Sprainaitis.

Į jo pastebėjimą K. Kuncaitis atsakė kategoriškai: kas nerūšiuos atliekų, tas mokės dvigubai.

Susitikime dalyvavęs vicemeras Edgaras Pilypaitis siūlė nepolitikuoti, pasak jo, kol visų kultūros lygis nepakils, tol ir veš gyventojai šiukšles kur papuola...

K. Kuncaitis pažadėjo artimiausiu metu visus seniūnus sukviesti į susitikimą su MAATC atstovais, kurie į visus klausimus apie atliekų tvarkymą galės atsakyti išsamiau.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.