Gyventojams gatvių ženklinimas ne mada, o būtinybė

gatves
Nuotr. Gatvių žymėjimo darbai Griškabūdžio miestelyje baigti jau praėjusiais metais, į miestelį atvykstantiems svečiams klaidžioti nereikia.

Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Dar 2012 m. Vyriausybė nusprendė, kad gatvių pavadinimų lentelės turi būti kabinamos ne ant namų sienų, o ant specialių stulpelių, valstybinėje žemėje. Nors po tokio nutarimo praėjo penkeri metai, tenka išgirsti gyventojų nusiskundimų, kad kai kurios rajono gatvės ir dabar be pavadinimų, o juos sunkiai suranda paslaugas teikiantys specialistai.

Trūksta lentelių

Pastaruoju metu vis dažniau tenka išgirsti gyventojų nusiskundimų, kad rajono seniūnijose trūksta lentelių su gatvių pavadinimais. Žmonės skundžiasi, kad juos sunkiai suranda vairuotojai, vežantys malkas, anglis, skalbimo mašinų meistrai ar kiti paslaugas į namus teikiantys specialistai. Vyresni žmonės vis dar jaudinasi, kai tenka šauktis greitąją, gaisrinę ar policiją. Mano, kad ir šios tarnybos gali pasiklysti.

VĮ Šakių greitosios medicinos pagalbos vadovas Rimgaudas Juozas Lebedžinskas sako, kad medikai važiuodami pas ligonius neklaidžioja. Pasak vadovo, rajono greitosios medikai puikiai pažįsta seniūnijų gatves ir net atokesnius kaimus, be to, automobiliuose įrengta navigacijos sistema. Pašnekovas teigė, kad svarbesnė problema – įvairiais metų laikais nepravažiuojami keliai.

Policijos pareigūnai patikslino, kad jiems sudėtingiau gyventojus pasiekti kaimų vietovėse, išskyrė Lekėčių seniūniją, kur kaimai įsikūrę miškuose. Bet, pasak Šakių policijos komisariato viršininko Mindaugo Akelaičio, iš darbuotojų nesulaukė nusiskundimų dėl nerandamų vietovių ir patikino, kad darbas dėl to tikrai nenukenčia.

Šiais laikais gyventojai bene daugiausiai naudojasi greitųjų siuntų tarnybų paslaugomis. Vienos jų atstovai patikino, kad gelbsti visagalė navigacija.

Atsakingi seniūnai

Kaip gatvių ženklinimas vyksta mūsų rajone praėjus penkeriems metams po Vyriausybės nutarimo gatvių pavadinimus ženklinti ant specialių stulpelių? Rajono savivaldybės Ūkio skyrius vykdo seniūnijų pateiktus užsakymus. Ūkio skyriaus vedėjas Kęstutis Kuncaitis patikino, kad šis darbas nėra apleistas, dirbama atsižvelgiant į finansines galimybes. Pasak jo, šie darbai rajone buvo pradėti vykdyti prieš penkerius metus, 2015 m. iš rajono savivaldybės biudžeto buvo skirta 10 tūkst. eurų informacinių rodyklių gamybai ir pirkimui, o 2016 m. lėšų neskirta.

„Seniūnai turi Ūkio skyriui pateikti konkrečius užsakymus, kokių gatvių pavadinimų ir namų numerių reikia. Šiuo metu yra formuojamas naujas biudžetas, jeigu bus skirtas finansavimas, tuomet vykdysime užsakymą ir informacines rodykles pirksime centralizuotai“, – nustatytą tvarką komentavo K. Kuncaitis.

Jo teigimu, jei lentelės kabintos ant gatvės kampinių namų, tai gatvių pavadinimus rašyti ant lentelių ir jas iškelti ant specialių stulpelių nereikia. K. Kuncaitis turi ir savo nuomonę apie gatvių ženklinimą: ano jo, ankstesniais laikais lentelės su gatvių pavadinimais buvo pritvirtintos ant namų, o dabar stulpeliai su gatvių pavadinimais tiesiog blaško vairuotojų dėmesį ir kelią grėsmę eismo saugumui. Ūkio skyriaus vedėjas pažadėjo artimiausiu metu priminti seniūnams, kad pastarieji pateiktų užsakymų paraiškas.

Vieni džiaugiasi...

Kriūkų seniūnijos sekretorė Anelė Mockaitienė tvirtino, kad miestelyje individualių namų savininkai atsakingai žiūri į gatvių ženklinimą ir lenteles su gatvės pavadinimu ir namo numeriu tvarkingai pasikabina. Prieš dvejus metus prie pagrindinių seniūnijos kelių sankryžų pastatytos nuorodos su gatvių pavadinimais. Sekretorė pasakojo, kad gyventojai vis dar neįsidėmi ar nežino gatvių pavadinimų, tad kriūkiečio pasiteiravus, pavyzdžiui, Žandagų gatvės, jis paklausia, kokia ieškomo žmogaus pavardė.

Sudargo kraštą lankantys turistai yra patenkinti miestelio gatvių pradžiose pastatytomis nuorodomis su gatvėmis bei svarbiausiomis nuorodomis į piliakalnius. Tiesa, Sudargo bendruomenės pirmininkė Alberta Dragūnaitienė išreiškė tiek sudargiečių, tiek miestelio svečių pageidavimą, kad būtų įrengtas stendas su miestelio planu.

Kalbinti kitų seniūnijų seniūnai teigė, kad daugumoje seniūnijų centrų gatvių nuorodos yra,  tiesa pripažino, kad atokesnėse vietovėse tokių nuorodų vis dar trūksta.

O Lukšiuose klaidu...

Pakalbintas Lukšių seniūnas apie tai, kad gyvenvietėje mažai lentelių su gatvių pavadinimais ar rodyklėmis, pripažino, kad apskritai gatvių ženklinimą truputį pamiršo. Pasak seniūno, jis nuleido rankas, kai prieš kokius ketverius metus, pradėjus miestelyje statyti nuorodas, jos buvo išvartytos ir sulaužytos.

„Miestelio centre pastatėm nuorodas Nemuno ir Ežero gatvių nulieję iš betono, tai vieną tokį pavadinimą radom įmestą į ežerą. Todėl mes kalbiname žmones, kad jie lenteles su gatvių pavadinimais kabintų ant pastatų, turime jų, tik reikia išdalinti“, – kalbėjo seniūnas ir pridūrė, kad visai neseniai pastatė lentelę su Kalvės gatvės pavadinimu Lepšių kaime.

V. Cikana pažadėjo gatvių ženklinimą Lukšiuose atnaujinti.

Šakių mieste

Šakių miesto gatvių infrastruktūra nepatenkinti miesto svečiai. Kodėl miesto centre, pagrindinėje V. Kudirkos gatvėje, Kęstučio ir Šaulių gatvėse, nėra nė vienos pastatomos nuorodos su gatvės pavadinimu? Šakių seniūnas Dalius Jasevičius tiksliai atsakyti negalėjo, teigė, kad dėl pastatomų ženklų miesto centre reikia derinti su su atitinkamomis institucijomis. Tiesa, miesto pakraščiuose – Girėnuose, Giedručiuose – jau išvystame gatvių pavadinimų nuorodas. Taip pat galima pasidžiaugti naujuoju Žalgirio kvartalu, kur prie sankryžų įrengtos informacinės lentelės – rodyklės su gatvių pavadinimais. Šakių seniūnas patikino, kad gatvių ženklinimas vyksta, tik, anot jo, tam reikia laiko.

Ženklina savaip

Pasižvalgius po rajono seniūnijas, galima pastebėti, kad ir patys gyventojai pasidaro gatvių pavadinimų nuorodas arba namo numerį. Dažniausiai juos išdrožia iš medžio, pasigamina iš metalo arba nusiperka specializuotose parduotuvėse. Yra ir tokių, kurie nesulaukę informacinių ženklų iš savivaldybės ar seniūnijų, juos užsisako įmonėse ir įsigyja už savo lėšas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.