„Įnešė“ viešumo apie įgyvendinamus projektus

jasevicius valaitiene
Nuotr. Ir pasibaigus posėdžiui rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Vita Valaitienė, Šakių seniūnas Dalius Jasevičius (viduryje) ir Regioninės plėtros skyriaus vedėjas Vitas Girdauskas diskutavo apie planuojamus J. Lingio parko, skvero, Šakių miesto ežero bei Siesarties pakrantės darbus.

Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Pirmadienį rajono savivaldybėje vyko visuomenės dalyvavimo kraštovaizdžio formavime programos, įgyvendinant projektus „Draugystės parkai – 2“, „Draugystės parkai – 3“, pristatymas, kuris taip pat buvo transliuojamas tiesiogiai internetu.

Pasigedo sklaidos

Ko gero, reikėtų pradėti nuo to, kad birželio pradžioje rajono savivaldybės tarybos narys bei vienas iš iniciatyvos „Tvarkau Šakius“ pradininkų Martinas Eimutis Regioninės plėtros skyriaus vedėjui Vitui Girdauskui po paskutiniojo techninio projekto, apimančio J. Lingio parką, Šakių miesto ežero bei Siesarties pakrantes, pristatymo rajono savivaldybėje pateikė paklausimą. Jame M. Eimutis skyriaus vedėjo teiravosi, kodėl informacija apie svarstymą paskelbta tik likus vienai dienai iki jo, kiek gyventojų jame dalyvavo ir ar apskritai tokio formato susitikimai sulaukia šakiečių susidomėjimo.

M. Eimutis savo paklausime teigė, kad savivaldybės posėdžių salė yra pritaikyta organizuoti tiesiogines transliacijas internetu bei siūlė apie panašaus pobūdžio pristatymus visuomenę informuoti kur kas anksčiau ir organizuoti tiesiogines transliacijas, kad tiesiogiai vykstančiuose aptarimuose negalintys dalyvauti asmenys juos galėtų stebėti internetu.

Nors pateiktame Regioninės plėtros skyriaus atsakyme buvo teigiama, kad dėl nenumatytų lėšų bei rajono savivaldybės administracijoje nesančios tvarkos, reglamentuojančios tiesiogines transliacijas internetu, šiuo metu įvairių svarstymų ir aptarimų transliavimas nėra galimas, vis tik susitikimas buvo transliuojamas gyvai.

Priminta situacija

Jau minėtoji kraštovaizdžio formavimo programa apima miesto skverą, paežerę, pasiesartį ir J. Lingio parką. Kaip priminė pristatymą moderavęs Regioninės plėtros skyriaus vedėjas, trečdalis miesto skvero jau sutvarkyta, liko dar du trečdaliai.

„Viršutinė skvero dalis jau įrengta, toliau nuo ąžuolo iki buvusio policijos pastato bus visos kraštotvarkinės veiklos – esami ir naujai sodinami medžiai, gėlės ir krūmai, kitaip tariant, suformuotas visas skveras“, – kalbėjo V. Girdauskas.

Tiesa, nors kraštovaizdis apima tik gamtinius dalykus (medžius, krūmus, reljefą, gruntinius takelius) ir, atrodo, susitikime turėjo būti svarstomi tik šie projektų metu įgyvendinami dalykai, diskusijos išsiplėtė.

Susirinkusiems taip pat buvo pristatyta ir tai, kas kelis kartus buvo aptarta – nupieštas bendras vaizdas, kaip įgyvendinus projektus pasikeis J. Lingio parkas, ežero, Siesarties zonos. Kaip kalbėjo V. Girdauskas, įgyvendinant projektus planuojama, kad bus sutvarkytos pakrantės bei parkas atnaujinant ir nutiesiant naujus pėsčiųjų ir dviračių takus, suformuojant vaikų žaidimų aikšteles, pasyvaus ir aktyvaus poilsio zonas, sutvarkant teritorijoje esančius želdinius, bus atkurti Siesarties senvagės kraštovaizdžio arealai.

Asmenims, kurie dalyvavo susitikime, buvo smalsu, kada gi prasidės ne popieriniai, bet realiai matomi darbai. Anot V. Girdausko, tokie darbai startuos ateinančią vasarą.

 Posėdyje dar kartą į viešumą iškeltas klausimas, koks likimas laukia pasiesartyje nuo seno esančių sandėliukų ir gyventojų daržų. Savaime suprantama, kad, atlikus darbus, jų ten likti neturėtų. Kol Šakių seniūnas Dalius Jasevičius aiškino, kad gyventojai turėjo statyboms išduotus leidimus, Regioninės plėtros skyriaus darbuotojai ir kiti susirinkusieji bandė įrodyti, kad tai neįmanoma, nes žemė priklauso valstybei, o tokie leidimai neturi juridinės galios.

Belieka apgailestauti, kad susitikime negalėjo dalyvauti UAB „Želdynai“ kraštovaizdžio architektai Regimantas ir Vainius Pilkauskai, kurie rengia techninį projektą, apimantį J. Lingio parką, Šakių miesto ežero bei Siesarties pakrantes. Viešai techninio projekto sprendiniai jau buvo pristatyti tris kartus. Nors buvo kalbėta, kad trečiasis pristatymas bus paskutinis, V. Girdauskas susirinkusius informavo, kad vyks dar vienas svarstymas – šio mėnesio pabaigoje arba kito pradžioje. Beje, nors buvo akcentuojama, kad per mažai viešinama informacija apie panašaus pobūdžio susitikimus, ir šįsyk jame dalyvavo tik keli žmonės ir tai pusė jų – valdžios atstovai bei savivaldybės darbuotojai. „Youtube“ kanale šis svarstymas ketvirtadienio rytą buvo peržiūrėtas 150 kartų (beje, savivaldybės tarybos posėdžių peržiūros siekia iki 800 peržiūrų ar daugiau).

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.