Trečiasis rajono neįgaliųjų centras duris atvėrė Paluobiuose

paluobiai
Nuotr. Ilgai lauktas neįgaliųjų dienos užimtumo centras Paluobiuose duris pirmadienį atvėrė ir oficialiai, o veikla čia vyksta jau tris savaites.


Gintarė MARTINAITIENĖ

Nuo liepos 10 d. Paluobių mokykloje-daugiafunkciame centre veiklą pradėjo trečiasis dienos užimtumo centras, skirtas sutrikusio intelekto žmonėms. Liepos 31-ąją jis duris atvėrė ir oficialiai – perkirpta simbolinė juostelė, o centro lankytojai net ir per trumpą veiklos laiką jau demonstravo pasiekimus, susirinkusiems pristatę meninę programėlę.

Nors veikla centre prasidėjo prieš tris savaites, tačiau oficialios įkurtuvės įvyko pirmadienį – juostelę perkirpo rajono meras Edgaras Pilypaitis, mokyklos direktorius Algirdas Buragas bei Socialinės paramos skyriaus vedėja Leonora Pocevičiūtė. Patalpas pašventino ir Dievo palaimos, kantrybės, sveikatos, gerumo tiek lankytojams, tiek darbuotojams linkėjo Paluobių klebonas Andrius Vaitkūnas, prieš tai centro atidarymo proga bažnyčioje aukojęs šv. Mišias.

Perkirpus juostelę visi svečiai pakviesti apžiūrėti naujųjų patalpų – pirmame pastato aukšte neįgaliesiems įrengti du kambariai, kur vykdoma įvairi veikla, žaidžiama, galima pažiūrėti televizorių ar pailsėti. Taip pat įrengta ir jauki virtuvėlė, kurioje centro lankytojai noriai susėda prie bendro stalo išgerti arbatos, čia jie ir pietauja. Nemažai laiko centro lankytojai leidžia ir lauke: sportuoja, žaidžia krepšinį, užsiima kita veikla.

Į centrą lankytojai iš Griškabūdžio, Janukiškių, Kudirkos Naumiesčio, Turčinų ir Panovių kiekvieną rytą atvežami autobusiuku, o po aktyvios dienos vėl parvežami namo. Juos kiekvienąkart lydi ir prižiūri socialinė darbuotoja. Centre lankytojais rūpinasi naujai suburta komanda – socialinės darbuotojos Ieva Paulauskaitė ir Kristina Maksvytienė, socialinio darbuotojo padėjėjos Kristina Lozoraitienė, Daiva Tamašauskienė bei Jūratė Adomaitienė, užimtumo specialiste dirba Renata Maksvytienė.

Nors prieš kuriant centrą buvo kalbama, kad jį lankys apie 15 neįgaliųjų, šiuo metu čia atvyksta 10 lankytojų, tarp kurių yra ir suaugusiųjų, ir vaikų. Kiekvienas iš jų už paslaugas turi sumokėti 15 proc. neįgaliojo asmens pajamų.

Dar tik veiklos pradžia, bet ir per trumpą laiką darbuotojos pastebėjo lankytojų gabumus – vieni turi talentą piešti, kiti mėgsta spalvinti, neria servetėles ar lanksto origami. Ateityje, kaip tikisi specialistės, įvairių talentų bei gebėjimų išryškės dar daugiau. Tuo labiau, kaip pastebėjo Socialinės paramos skyriaus vedėja L. Pocevičiūtė, kad surinkta komanda trykšta entuziazmu, ryžtu, noru dirbti inovatyviai. Kad tik visa tai neišblėstų! Centro lankytojai jau spėjo ne tik susidraugauti, atskleisti talentus, bet ir pakeliauti. Pirmoji kelionė surengta į Kauno zoologijos sodą. Ateityje tikimasi surengti dar ne vieną tokią išvyką. Susirinkusius į centro atidarymą svečius lankytojai nustebino ir pasirodymu – pristatė du muzikinius numerius.

Apie tai, kad toks centras reikalingas būtent šiame krašte, kalbėta seniai. Iš pradžių buvo pamąstymų, kad jis galėtų veikti Griškabūdyje, tačiau galiausiai nuspręsta apsistoti Paluobiuose. Čia ir funkcionali aplinka, ir patalpos tinkamos. Kaip svarstė Socialinės paramos skyriaus vedėja, net ir nelogiška būtų mokyklų tuštėjimo metu neišnaudoti tokių patalpų kaip Paluobiuose. Ji paskaičiavo, kad rajone tokie centrai atidaromi kas penkeri metai. 2007 m. neįgaliųjų centras duris atvėrė Šakiuose prie Vaikų globos namų, o 2012 m. veiklą pradėjo neįgaliųjų dienos užimtumo centras Gelgaudiškyje.

Gražių žodžių atidarymo proga negailėjęs meras taip pat prisiminė, kad tokio centro poreikis šiame krašte buvo akivaizdus jau prieš kelerius metus, tačiau, kaip ir daugelį kitų dalykų, jo atidarymą atitolindavo pinigų stygius. Jis išreiškė viltį, kad centro lankytojai bus ne tik paslaugų ėmėjai, bet ir patys padiktuos, pasiūlys reikalingiausias paslaugas, o centras ras vietą viso rajono infrastruktūroje ir taps neatsiejama jo dalimi. Pats meras žadėjo, kad visa rajono administracija yra atvira ir, jei tik reikės, bus pasirengusi spręsti problemas. Žinoma, ragino kreiptis ne tik su problemomis, bet pasidžiaugti pasiekimais, gražiomis akimirkomis. Kartu su meru sveikinimo žodžius skyrė ir vicemeras Bernardinas Petras Vainius, ir administracijos direktoriaus pavaduotoja Ilona Šeflerienė. Ji centro darbuotojų darbą palygino su lydėjimu ir linkėjo, kad ne tik darbuotojai gyvenimo kely lydėtų centro lankytojus, bet ir atvirkščiai. Nes būtent tai, kalbėjo ji, ir bus svarbu stovint prie Dievo vartų. Tad linkėjo nepritrūkti kantrybės, stiprybės ir, palaikant vieniems kitus, sutelkus jėgas, eiti gyvenimo keliu. Būtent kantrybės linkėjo ir tėvų vardu sveikinimo žodžius skyrusi vieno iš lankytojų mama, nes niekam ne paslaptis, kad darbas su neįgaliais žmonėmis reikalauja ir atsidavimo, ir kantrybės. Centro darbuotojai už pagalbą kuriant centrą negailėjo padėkos žodžių merui E. Pilypaičiui bei Socialinės paramos skyriaus vedėjai L. Pocevičiūtei. Pastarieji dėkojo mokyklos direktoriui už įdėtą darbą, pastangas. Centro vardu visiems šventės dalyviams išdalintos ir specialios dovanėlės – origami gėlės su saldainiais.

Skaičiuojama, kad centro įrengimas iš viso atsiėjo iki 15 tūkst. eurų. Rajono savivaldybė skyrė 7 tūkst. eurų. Išlaikymui nuo veiklos pradžios šiais metais numatyta 30 tūkst. eurų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.