Skvero tvarkymo darbai – ne už kalnų

skveras
Nuotr. Netrukus ši miesto skvero dalis bus aptverta ir prasidės pirmieji tvarkymo darbai, tiesa, šiais metais – tik požeminiai.


Agnė NAUMAVIČIŪTĖ

Jau dvejus metus šakiečiai ir miesto svečiai džiaugiasi sutvarkyta miesto skvero dalimi – modernia aikšte ir fontanu su karilionu. Tikimasi, kad jau rugsėjo mėnesį prasidės kitos skvero dalies tvarkymo darbai. Apie tai antradienį diskutavo rajono valdžios atstovai ir projektą įgyvendinančios MB „Virmalda“ direktorius Virginijus Rabačius.

Turistų dėmesys

Daugiau nei 300 tūkst. eurų atsiėjusi (iš Europos Sąjungos Regioninio plėtros fondo finansuojamo projekto „Draugystės parkai –1“)  Šakių miesto centre esančio skvero aikštės rekonstrukcija buvo baigta 2015 m. vasarą. Tiesa, fontanas su karilionu, kurį įrengė rajono savivaldybė, atsiėjo dar 140 tūkst. eurų.

Pradžioje, kol buvo įgyvendinamas projektas ir kai pradėjo ryškėti sutvarkytosios skvero dalies kontūrai, nemažai šakiečių piktinosi, jog aikštė niūri, pilka, joje trūksta žalumos. Tačiau dabar, rodos, situacija pasikeitusi, o aikštė ir ypač iš Olandijos atkeliavę kariliono varpai sulaukia itin daug dėmesio ir yra vienu iš turistų traukos taškų. Dabar miesto aikštėje kartkartėmis vyksta mugės, Šakių kultūros centro organizuojami renginiai, netgi Kalėdų eglutė, kuri iki šiol puikuodavosi prie miesto kultūros centro, nuo šiol įžiebiama skvere, Naujųjų sutikimas taip pat vyksta miesto aikštėje.

Dar prieš dvejus metus, kai buvo pristatomas pirmasis projekto „Draugystės parkai – 1“ etapas, savivaldybės Regioninės plėtros skyriaus vedėjo Vito Girdausko pasiteiravus, kada bus pradėta tvarkyti likusi parko dalis, šis atsakė, kad gauti lėšų tokiems darbams atlikti nėra paprasta, bet vylėsi, kad darbai pajudės po 2–3m. Taip ir nutiko. Šiuo metu rajono savivaldybė įgyvendina  antrąjį projekto etapą „Draugystės parkai –2“, iš kurio miesto aikštės sutvarkymui bus skirta apie 500 tūkst. eurų.

Prasidės darbai

 Regioninės plėtros skyriaus vedėjas pasakojo, kad jau rugsėjį turėtų prasidėti pirmieji likusios skvero dalies tvarkymo darbai. Antruoju etapu miesto aikštėje numatyta įrengti dviračių taką, modernią vaikų žaidimų aikštelę, taip pat senovinį vandens siurblį (pliumpą).

„Norime, kad bent jau rugsėjį būtų aptverta tvarkoma skvero dalis, kad galėtume pradėti daryti nulinį ciklą – kasti žemę ir tiesti elektros laidus, atvesti pliumpui vandenį, kitaip sakant, norime spėti padaryti visus požeminius darbus“, – sakydamas, kad kiti darbai pajudės kitais metais, pasakojo V. Girdauskas.

Antradienį su „Virmaldos“ vadovu vykusiame susitikime nemažai diskutuota ir apie  trikdžius, kai į aparatą įmetus 1 eurą gyventojai skvere neišgirsta kariliono varpų muzikos. Anot V. Rabačiaus, taip nutinka dėl netinkamos eksploatacijos. Bediskutuojant buvo išsakyta mintis, jog reikia pamąstyti ir apie antrąjį varpų klausymo variantą, kai žmogus norimą muziką išgirstų ne tik į aparatą įmetęs vieną eurą, bet ir mobiliuoju telefonu išsiuntęs trumpąją žinutę. Beje, Šakių seniūnija už muzikos klausymą per mėnesį surenka vidutiniškai po 300 eurų.

„Tai yra sudėtingas įrenginys, kuriam reikia nuolatinės kompiuterinės priežiūros – keletą kartų per mėnesį konfigūruoti, kad nestrigtų. Kai  išmušamos valandos, dvi minutes į aparatą negalima mesti pinigų, o žmonės kartais nepažiūri, ar tos dvi minutės praėjo, tada kompiuteris užstringa. Vienas iš variantų, kaip ištaisyti susiklosčiusią strigimo situaciją, – sudaryti su „Virmalda“ aptarnavimo sutartį, kuria jie įsipareigotų prižiūrėti įrenginį“, – sakė V. Girdauskas.

Skveras – simbolinis Šakių miesto centras. Prieš daugiau kaip 200m. čia buvo pagrindinė miesto aikštė, kurioje savaitgaliais vyko turgūs. Aikštės viduryje stovėjo medinė katalikų bažnyčia su varpine, ją juosė žydų krautuvėlės, amatininkų dirbtuvėlės ir gyvenamieji namai. Turgaus aikštės kampe stovėjo šulinys su pliumpu, jis aprūpindavo vandeniu visus miesto gyventojus. Netoli šulinio buvo viešbutis, o V. Kudirkos ir Kęstučio gatvių sankirtoje stovėjo vaistinės pastatas.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.