Ar daugiabučių namų gyventojai galės pasirinkti kaimynus?

daugiabutis durys
Nuotr. Trijuose Šakių miesto daugiabučiuose namuose yra vykdoma gyventojų apklausa, kurios tikslas išsiaiškinti, ar gyventojai neprieštarautų, kad jų name būtų įrengti socialiniai butai.

Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Prieš kelias savaites Šakių miesto daugiabučių namų – S. Banaičio g. 4 ir 3 bei Jaunystės tako 5 – gyventojai gavo informacinius lapelius, kuriuose buvo kvietimas išreikšti savo nuomonę ir atsakyti į klausimą, ar gyventojas norėtų, kad name būtų įrengti butai, kuriuose būtų apgyvendintos socialiai remtinos šeimos.

Viena S. Banaičio gatvės daugiabučio gyventoja sakė nesuprantanti tokios apklausos tikslo, nes, pasak jos, ir taip aišku, kad nė vienas „normalus“ žmogus nenorės, kad name būtų nupirkti socialiniai butai, nes dėl socialinių įgūdžių stokos ir gyvenimo būdo tokių butų gyventojai paprastai kelia problemų kaimynams. Todėl ir neaišku, kam savivaldybės administracija prieš pirkdama socialinius būstus turi atsiklausti gyventojų nuomonės, jeigu ir taip suprantama, kad jie šį faktą vertins neigiamai.

Paaiškėjo, kad visose Lietuvos savivaldybėse, pasirinkdama po du tris daugiabučius namus, apklausą vykdo VĮ „Centrinė projektų valdymo agentūra“. Gyventojams išplatintame informaciniame lapelyje rašoma: „<...> jūsų name Europos Sąjungos lėšomis svarstoma galimybė įrengti 3 socialinius butus <...>. Šie planai bus įgyvendinti tik tuo atveju, jeigu tam neprieštaraus dabartiniai namo gyventojai.“ Taip pat nurodytas telefono numeris ir adresas, kuriuo žmonės, jeigu pageidauja, gali išreikšti savo pilietinę nuomonę.

Kaip informavo VĮ „Centrinės projektų valdymo agentūra“ Komunikacijos skyriaus viršininkė Eglė Kučinskaitė, ši apklausa yra vykdoma, nes agentūra administruoja Europos Sąjungos investicijas, už kurias savivaldybės perka socialinius būstus, todėl jiems yra svarbi ir gyventojų nuomonė. Anot E. Kučinskaitės, apklausa bus baigta dar šią savaitę ir apie jos rezultatus – kokia gyventojų nuomonė konkrečiai kiekviename rajone – bus informuotos visos savivaldybės bei žiniasklaida.

Kaip sako Komunikacijos skyriaus viršininkė, kai kuriuose rajonuose žmonės labai aktyviai reiškia savo nuomonę ir netgi eina į savivaldybės administraciją ar pas merą sakydami, kad jokiu būdu nenori socialiai remtinų šeimų kaimynystės. Akivaizdu, kad visuomenės požiūris į socialinių būstų gyventojus yra labiau neigiamas nei teigiamas. Anot E. Kučinskaitės, agentūrai svarbu išsiaiškinti bendrą situaciją visose savivaldybėse, galbūt ateityje į tai atsižvelgiant bus skirstomi pinigai ne tik socialiniams butams pirkti, bet ir naujų namų statybai. Tačiau ši apklausa, pasak specialistės, kol kas yra tik informacinio pobūdžio, o apie ją dar birželio mėnesį surengtame seminare buvo iš anksto informuoti visų rajonų savivaldybių atsakingi asmenys.

Kaip informavo savivaldybės Biudžeto, turto ir strateginio planavimo skyriaus vyriausioji specialistė Sonata Gruzdaitienė, apie VĮ „Centrinė projektų valdymo agentūra“ vykdomą apklausą jie buvo informuoti, tačiau iš esmės gyventojų nuomonė apie būsimus kaimynus reikšmės neturi. Anot S. Gruzdaitienės, socialinius butus savivaldybė įsigyja pagal nustatytą tvarką ir kaimynų ar savininkų nuomonės nereikia atsiklausti. Iš visų trijų daugiabučių, kuriuose buvo vykdoma apklausa dėl kaimynystės, šiuo metu tik S. Banaičio g. 3 name yra vienas socialinis butas, kuriame jau senokai gyvena socialiai remtina šeima. Kituose dviejuose namuose apskritai nėra tokių butų. Vyriausioji specialistė teigia, kad butai perkami tik tada, jeigu kas nors juos parduoda ir jeigu jie atitinka visus numatytus kriterijus. Tai galioja ir minietiems daugiabučiams.

Šakių rajono savivaldybės administracija apie vykdomą apklausą apskritai nėra girdėjusi. Anot savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Ilonos Šeflerienės, nėra ir tokios informacijos, kad būtų kreipęsi pilietiški gyventojai ir pareiškę savo nuomonę apie socialiai remtinų šeimų kaimynystę ar apie pačią apklausą.

Savivaldybės Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus projektų koordinatorė Agnė Grybaitė sako, kad savivaldybės taryba jau prieš kelerius metus yra nusprendusi rajone už Europos Sąjungos skiriamas lėšas (beveik 400 tūkst. eurų) iki 2019 m. nupirkti 23 socialinius būstus, o ne statyti naujus namus. Per pirmus du pirkimų etapus jau įsigyti septyni socialiniai butai ir rengiamasi pirkti kitus. Apie tai, kad reikia atsiklausti gyventojų nuomonės dėl socialiai remtinų šeimų kaimynystės, A. Grybaitė nėra girdėjusi, tik išsiaiškino, kad VĮ „Centrinė projektų valdymo agentūra“ vykdo komunikacijos kampaniją „Aš tavo kaimynas – nerūšiuok manęs“.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.