Mandatas – ne apdovanojimas, bet kreditas veikti

tarybos nariai nauji
Nuotr. Iškilmingas posėdis baigtas bendra naujosios kadencijos tarybos nuotrauka. Posėdžio metu patvirtinti ir administracijos direktorius bei mero pavaduotojas.

Gintarė MARTINAITIENĖ

Balandžio 24-ąją, trečiadienį, įvyko iškilmingas pirmasis 2019–2023 m. Šakių rajono savivaldybės kadencijos tarybos posėdis, kuriame gerbti Konstituciją bei sąžiningai dirbti prisiekė 24 tarybos nariai ir meras Edgaras Pilypaitis, savo kalboje raginęs susitelkti ir drauge siekti bendro gėrio visai Šakių šeimai. Paskirti ir administracijos direktorius bei vicemeras, o iškilmės prasidėjo devynių kunigų aukotomis šv. Mišiomis už savivaldą Šakių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje.

Būtent šv. Mišiomis buvo pradėtos ir 2017-ųjų gegužę vykusios inauguracijos iškilmės, kai E. Pilypaitis pirmą kartą buvo išrinktas meru neeiliniuose rinkimuose. Būtent malda nuspręsta darbus pradėti ir šįkart. Tarybos narė Violeta Simonavičienė perskaitė Evangelijos skaitinį, meras sugiedojo atliepiamąją psalmę, kaip ir kai kurie kiti nariai priėmė Šventąją Komuniją. Nuo bažnyčios buvo patraukta didžiojo varpininko Vinco Kudirkos paminklo link, kur padėtos gėlės, sugiedota „Tautiška giesmė“. Nusilenkta ir prie signatarams Saliamonui Banaičiui, Justinui Staugaičiui ir Jonui Vailokaičiui skirto paminklo prie savivaldybės administracijos pastato.

Kvietė bendram darbui

Naujosios kadencijos tarybos posėdis prasidėjo tarybos narių priesaika gerbti ir vykdyti Lietuvos Respublikos Konstituciją ir įstatymus, sąžiningai eiti pareigas ir susilaikyti nuo veiksmų, pažeidžiančių gyventojų teises ir viešuosius interesus. Kiekvienas individualiai galėjo rinktis žodžius „Tepadeda man Dievas“ arba priesaiką duoti be šio sakinio. Visi 24 tarybos nariai prisiekti pakviesti abėcėlės tvarka, paskutinis priesaiką davė E. Pilypaitis, kuriam po priesaikos davimo vyriausias tarybos narys Mečislovas Švabas uždėjo mero regalijas ir posėdį vesti toliau patikėta būtent antrai kadencijai išrinktam rajono vadovui.

Į tribūną stojęs E. Pilypaitis pirmiausiai atkreipė dėmesį, kad gautas mandatas – tai ne apdovanojimas, bet misija, kreditas veikti, išpildyti rinkėjų lūkesčius. Ne kartą savo kalboje jis pabrėžė bendro darbo svarbą, o ne atstovavimą siauriems partiniams ar grupės draugų interesams.

„Kviečiu bendram darbui, bendram susitelkimui, susiklausymui, kad atrastume kuo daugiau pasitikėjimo vieni kitais, nes nepasitikėjimas, įtarumas mus žudo, o ne nuteikia konstruktyviam ir reikalingam darbui“, – sakė meras, raginęs gerbti žmonių suteiktą pasitikėjimą ir raginęs būti vertais tiek signatarų parašų, tiek „Tautiškos giesmės“ ir duotos priesaikos žodžių.

Kad baigdami ketverių metų kadenciją, kalbėjo meras, „galėtume pasakyti, kad kova buvo ne prieš, bet už, su kažkuo, dėl kažko, dėl bendro tikslo gyventi gražiau“.
Sveikindami merą bei visą savivaldą su nauju etapu svečiai taip pat daugiausiai linkėjo ne tik teisėtų, bet ir teisingų sprendimų, konstruktyvaus darbo ir to paties susitelkimo. Daugelio sveikinimuose skambėjo viltis, kad Šakiuose bei rajone būtų geriau gyventi.

Dirbs keturios frakcijos

Išklausius sveikinimų prasidėjo darbinė posėdžio dalis. Pirmiausiai informuota, kad savivaldybės taryboje dirbs keturios frakcijos. Kaip jau anksčiau skelbta, ir toliau bendrai vienoje koalicijoje darbuosis Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Lietuvos socialdemokratai bei „Vieningų zanavykų“ frakcija. Opozicine frakcija pasiskelbė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (keturi tarybos nariai), prie kurių prisijungė komiteto „Už Šakių rajono gyventojų ateitį“ nariai Juozas Bertašius ir Judita Ambrasienė. Posėdžio pabaigoje „valstiečių“ lyderis Tomas Skaizgirys pajuokavo, kad „taryba be opozicijos kaip santuoka be uošvienės – gyventi galima, bet neįdomu“.

Atleido pavaduotoją

Pirmuoju darbotvarkės klausimu, pasibaigus kadencijai, nuo balandžio 24d. iš savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos pareigų atleista Ilona Šeflerienė. Meras jai dėkojo už darbą bei drąsą priimti iššūkį prieš pusantrų metų pakeisti nusistovėjusio darbo vagą ir ateiti į savivaldybės administraciją. Pati I. Šeflerienė patikino šio žingsnio nesigailinti, mat senojo darbo ir taip norėjo atsisakyti, tad tiesiog pasinaudojo pasitaikiusia proga ir įgautą patirtį vadino įdomia. Padėkos žodžius už darbą bendrapartietei skyrė ir LVŽS Šakių skyriaus pirmininkas Tomas Skaizgirys.

Patvirtinti komitetai

Naujosios kadencijos taryboje bus ne trys, bet keturi komitetai, kuriuose dirbs po šešis tarybos narius. Nuspręsta, kad Finansų ir rajono plėtros komitete dirbs Vaidas Balčiūnas, Rasita Grincevičienė, Raminta Jakelaitienė, Gintautas Lenkas, Aušrelė Pukinskienė ir Mantas Puskunigis. Ūkio ir verslo komitetui priklausys Juozas Bertašius, Vilhelm Haase, Romas Pukinskas, Valdas Stankūnas, Mindaugas Tarnauskas, Artūras Varankevičius. Švietimo, kultūros ir sporto komitete darbuosis Jonas Bakas, Antanas Burkšaitis, Darius Jakavičius, Margarita Liukaitienė, Rima Rauktienė, Bernardinas Petras Vainius. Sveikatos ir socialinių reikalų – Judita Ambrasienė, Gerda Dobrovolskytė, Martinas Eimutis, Violeta Simonavičienė, Tomas Skaizgirys, Mečislovas Švabas. Iš viso naujos kadencijos taryboje dirbs devyni nauji tarybos nariai (V. Simonavičienė yra dešimtoji, tačiau ji ėjo mero patarėjos pareigas ir politikoje nėra naujokė, tačiau dabar priesaiką davė kaip eilinė tarybos narė).

Būta nesklandumų

Tiesa, ne viskas ėjosi kaip iš pypkės, nes klausimai ir nesusipratimai pasipylė, kai atėjo metas tvirtinti administracijos direktorių. Paaiškėjo, kad kol kas negauta būtina STT pažyma, be kurios žmogus į šias pareigas negali būti skiriamas. Savivaldybės Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėja Jūratė Šneideraitienė paaiškino, kad pažyma jau turėjo būti gauta, bet... Situacijai galutinai išsiaiškinti paprašyta pertraukos, po kurios paaiškėjo, kad pažyma buvo pasiklydusi, nes išsiųsta ne tokiu elektroniniu adresu. Už į administracijos direktorius pasiūlytą Dainiaus Grincevičiaus kandidatūrą (kaip vėliau ir už vicemero D. Jakavičiaus) reikėjo balsuoti slaptai, o elektroniniu slaptu balsavimu nuspręsta pasinaudoti pirmą kartą, tad čia irgi netrūko sumaišties, išsiblaškymo bei lengvo chaoso, nes kažkas iš naujų tarybos narių išvis ištraukė kortelę, kažkas užsižiopsojo, septyni nespėjo pabalsuoti, pasipylė klausimai, tai kiek gi laiko skiriama slaptam balsavimui ir pan. Kaip pati prisipažino, palaikyti vyro nespėjo ir R. Grincevičienė. Visgi balsų pakako, kad D. Grincevičius būtų siūlomas ir toliau eiti administracijos direktoriaus pareigas. Tiesa, vėliau susizgribta, kad pats jo skyrimas jau neturi būti slaptas, tad su šiuo sprendimu įšokta jau prisistačius vicemerui.

Visgi nepaisant nesklandumų, tiek ir iki šiol pareigas ėjęs administracijos direktorius D. Grincevičius, tiek į vicemerus pasiūlytas Darius Jakavičius patvirtinti vienbalsiai. Toks balsavimas, pasak D. Jakavičiaus, išties įkvepiantis.

Laukia nauji iššūkiai

Save pristatydamas D. Grincevičius pirmiausiai pažymėjo, kad yra penkių vaikų tėvas ir turi keturis anūkus. Kalbėdamas apie nepilną  kadenciją jis sakė, kad ji buvo trumpa, bet įtempta ir įdomi, įgauta daug patirties, suprasta, kaip veikia viešasis sektorius, atsisveikinta su nesugebėjusiais dirbti skaidriai ir sąžiningai. Ateinanti kadencija taip pat kelia naujus iššūkius, nes mažėjant gyventojų skaičiui infrastruktūra lieka nepakitusi ir norint ją išlaikyti privaloma optimizuoti biudžetinių įstaigų ūkines išlaidas, apskritai efektyvinti darbą, kontroliuoti, skaidrinti viešuosius pirkimus.

„Nėra normalu, kai vienam dirbančiajam mokytojui tenka beveik 2,5 ūkinio darbuotojo, kai tuo tarpu seniūnijos ūkinius reikalus atlieka pasitelkusios viešuosius darbininkus su minimaliomis išlaidomis ir algomis“, – teigė D. Grincevičius savo kalboje pabrėžęs, kad didelis iššūkis laukia ir su daugiabučių modernizavimu, nes ankstesnė valdžia esą į tai žiūrėjo pro pirštus, yra problemų su seniūnijose esančiu ir neūkiškai prižiūrimu turtu.

Taip pat prioritetu išliks pradėtų darbų, projektų tęstinumas. Tiesa, pripažino administracijos direktorius, „reikia drąsos kai ką stabdyti, kad ateinančios kartos nebadytų pirštais dėl pridarytų darbų nelogiškumo“. Nebus toleruojamas išskirtinių įmonių protegavimas, o žadama vadovautis sąžiningumo bei skaidrumo principais. Iš administracijos, kalbėjo D. Grincevičius, bus reikalaujama komandinio darbo, žodžius „tai ne man priklauso“ privaloma keisti „o kuo ir kaip galiu padėti“.

„Kiekvienas privalo prisiminti, ką jis dirba, kur dirba ir kada dirba“, – kalbėjo D. Grincevičius, naujoje kadencijoje žadėjęs dar ryžtingesnius sprendimus ir pabrėžęs, kad nebijo nei atsakomybės, nei iššūkių, nei darbo.

Tiki bendromis jėgomis

Kandidatas į vicemerus, politikos naujokas D. Jakavičius pirmiausiai supažindino, kad yra trijų sūnų tėvas, santuokoje 27-erius metus gyvenantis su žmona Aušra. Kaip ir rinkiminiu laikotarpiu, taip ir dabar jis paaiškino, kad 21-erius metus dirbo pedagoginį darbą, bet nusprendė, kad atėjo laikas ne tik stebėti politinį gyvenimą iš šalies, bet ir pačiam imtis iniciatyvos. Jam, kaip vicemerui, patikėtos socialinės, švietimo ir jaunimo sritys. Tiesa, vėliau opozicija teiravosi, ar nenukentės ūkiniai reikalai, „ar neliksim be ūkio“, nes būtent ūkinius reikalus kuravo ir kompetencijos čia turėjo dabar jau buvęs vicemeras Bernardinas Petras Vainius. Tačiau viliamasi, kad už šią sritį bus atsakingas būsimas administracijos direktoriaus pavaduotojas.

D. Jakavičius žadėjo stiprinti socialinį darbą seniūnijose, skirti dėmesį pagyvenusiems bei neįgaliems žmonėms. Pasak jo, atėjo laikas imtis Kukarskės bei kitų globos įstaigų plėtros, reikia spręsti Socialinių paslaugų centro patalpų stygiaus klausimą. Jis pasisakė už paslaugų priartinimą prie žmogaus, už globos skatinimą, šeimynų steigimą, švietimo sistemos efektyvumo didinimą ir mokytojo profesijos prestižo didinimą. Taip pat prabilta apie būtinybę pritraukti investuotojus ir jiems parodyti, kad Šakių kraštas išties gali būti patrauklus.

„Esu patriotas ir tikiu, kad bendromis jėgomis Šakių rajoną galime padaryti klestinčiu“, – vylėsi naujasis vicemeras.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.