Prie „Darom“ šakiškiai jungiasi šimtais: yra akcijos nepraleidusių ir dešimtmetį

darom luksiai
40 tūkst. tonų atliekų, kurias surinko 1,5 mln. gyventojų. Tokiais rezultatais, pasiektais per 12 metų, gali pasigirti visoje Lietuvoje vykstanti akcija „Darom“. Šiemet į visuotinę talką iniciatyvos organizatoriai pakvies balandžio 27-ąją ir prie jos, kaip ir kasmet, prisijungs būrys Šakių rajono gyventojų. Akcijoje ypač noriai dalyvauja moksleiviai bei visuomeninės organizacijos, o į „Darom 2019“ jau planuoja atvykti daugiau nei 600 šakiškių iš 14 rajono seniūnijų.

„Darom 2019“ rūpinsis sveikata: vyks mankštos ir šokiai

Šiųmetinė akcija „Darom“ planuojama su šūkiu „Švari Lietuva – sveiki piliečiai“. Todėl organizatoriai daugiausia dėmesio skirs švarios bei saugios aplinkos svarbai žmonių sveikatai. Akcijos iniciatoriai numatė ne tik tradicinį šalies švarinimą, bet ir įvairias veiklas gryname ore: bėgimą, renkant šiukšles, mankštas, šokius.
 
„Praeiti metai buvo sėkmingi, nes atliekų surinkome mažiau – apie 1350 tonas visoje Lietuvoje. Pastebime, kad šiukšlių vis mažėja. Gyventojai išties iniciatyvūs, buvo net 3500 tvarkomų taškų. Šiemet, be rūpesčio sveikata, stengiamės atkreipti dėmesį į nuorūkas, jų dažnai nepastebimą žalą gamtai. Taip pat kalbėsime apie atliekų prevenciją, tinkamą tvarkymą ir perteklinį vartojimą“, ¬–  „Darom 2019“ tikslus įvardija akcijos projektų vadovė Justina Anglickytė.

Pašnekovė priduria, kad dėmesys taip pat bus skirtas gyvenimo be atliekų judėjimui. Pasak J. Anglickytės, kiekvienas galime mažinti savo plastiko atliekų kiekius namuose. O, bendraujant su įmonėmis, bus kviečiama judėti aplinkai draugiškesne linkme.

„Siekiame, kad gamtoje šiukšlių ir toliau rastume vis mažiau. Tikimės, kad daugės sąmoningumo gamtosaugos tematika ir atliekų vežimas į mišką liks praeityje“, – priduria pašnekovė.

Per dešimtmetį – nė vienos praleistos akcijos

Kad rūpestis gamta svarbus šakiškiams, liudija ne tik noras jungtis prie iniciatyvos, bet ir skaičiai. „Darom“ gausiai suburia gyventojus bendram tikslui – gražesnės bei švaresnės aplinkos kūrimui.

„Akcijoje kasmet dalyvauja apie 600–800 talkininkų, surenkama daugiau nei 20 tonų bešeimininkių atliekų. Už jų surinkimą iš sukauptų vietų ir pristatymą į regioninį sąvartyną apmoka savivaldybė biudžeto lėšomis. Prisijungia kolektyvai, visuomeninės organizacijos, moksleiviai ir pavieniai piliečiai. Kiekvienoje seniūnijoje akciją koordinuoja seniūnai, girininkijų ribose – girininkai“, – sako Šakių rajono savivaldybės administracijos Ūkio, architektūros ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė-ekologė Asta Cikanienė.

Pašnekovės žodžius tik patvirtina Šakių rajono Lukšių gyvenvietės moterų klubo „Fedora“ vadovė Aldona Plaušinienė. 13 narių vienijanti draugija šiemet švenčia 10 metų jubiliejų ir per visą šį laiką nepraleido nė vienos akcijos „Darom“.

„Prisidedame siekdami ir švaresnės gamtos, ir prasmingo laisvalaikio praleidimo. Patys gyvename toje aplinkoje, norime, kad pirštais nebadytų. Veiklos tikrai netrūksta. Jungiamės prie „Darom“, per 10 metų akcijos nepraleido nė viena klubo narė. Tai pat padedame miestelio seniūnijai pasipuošti aplinką, jubiliejaus proga nusprendėme susitvarkyti ir paruošti vietą sveikatingumo takeliui prie ežero“, – užsidegimu spinduliuoja A. Plaušinienė.

Rajonų gyventojai išsiskiria atvirumu ir bendruomeniškumu

Moterų klubo „Fedora“ pavyzdys gali būti puikiu įkvėpimu kitiems ir paskatinimu organizatoriams. O pastarieji numatę plėstis, planuodami daugiau edukacinių, aplinkosauginių ir pilietiškumą skatinančių projektų. „Nenorime tvarkytis amžinai, todėl rūpinamės šiukšlių bei atliekų prevencija“, – teigia „Darom“ projektų vadovė.

Išliks ir dėmesys regionams, nes prie iniciatyvos prisijungia visa Lietuva. O, pasiteiravus pašnekovės, kas aktyvesni – šalies miestų ar rajonų gyventojai, išskiriamas mažesnių miestelių atvirumas. Kartu, būdami arčiau vieni kitų, jie labiau brangina ir savo aplinką.  

„Regionuose, matyt, lengviau surinkti žmones, nes ten labai aktyvios bendruomenės. Galbūt ir renginių mažiau, žmonės ne tokie persisotinę veiklomis. Taip pat gerai vieni kitus pažįsta, labai vertina savo aplinką“, – pastebi J. Anglickytė.

Su tuo sutinka ir A. Cikanienė. „Pažinodami vieni kitus, seniūną, paragindami vieni kitus, talkininkai renkasi aktyviau“, – teigia šakiškė.

Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad šiemet talkos vyks ir kitomis, akcijos datai artimomis, dienomis. Todėl, norėdami prisidėti prie „Darom 2019“ ne tik balandžio 27-ąją, gyventojai kviečiami informacijos ieškoti savo seniūnijose bei Šakių rajono savivaldybės internetinėje svetainėje. Ten detaliai pateikiamos visos tvarkymo vietos bei datos.
 

AMESfond

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar pakanka sporto infrastruktūros rajone?

klausimelis 04 19Arūnė iš Griškabūdžio:

Ne. Griškabūdyje nieko nėra. Mokyklos stadionui reikėtų labai didelio remonto. Ten yra krepšinio aikštelė, bet aš krepšinio nežaidžiu. Atvykdavau pasportuoti į Šakius. Lankiausi baseine ir treniruoklių salėje. Šakiuose reikėtų daugiau dviračių takų, nes nelabai yra kur važiuoti. 

klausimelis 04 19 2

Milda iš Šakių:

Nepakanka. G alėtų būti daugiau. Labai trūksta dviračių takų. Daug metų laukiam dviračių tako Šakiai–Lukšiai. Girdėjau apie Šakių „Varpo“ mokyklos stadiono rekonstrukciją. Tikrai reikalingas ir futbolo aikštynas, ir lengvosios atletikos treniruotės, nes kuo daugiau sportuosim, tuo bus geriau.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.