Tarp Lietuvą garsinusių – mokslininkė Agnė Kajackaitė

kajackaite nauseda
Už Lietuvos vardo garsinimą buvo apdovanotos visos septynios nominantės, tarp kurių ir šakietė Agnė Kajackaitė, kuriai ši nominacija buvo netikėta, tačiau ypač maloni. Prezidento kanceliarijos (J. Auškelio) nuotr.

Asta Saulė ŠULSKYTĖ

Penktadienį Prezidentūroje iškilmingos ceremonijos metu apdovanoti Lietuvoje ir užsienyje gyvenantys žmonės, sukaupę tarptautinės profesinės patirties, savo žiniomis, investicijomis, iniciatyvomis ir išskirtiniu talentu kelia Lietuvą į tarptautines verslo ir mokslo aukštumas, garsina jos vardą pasaulyje. Tarp „Globalios Lietuvos apdovanojimų 2019“ laureatų – iš mūsų krašto kilusi mokslininkė Agnė Kajackaitė.

Jau tradicija tapusioje šventėje šiemet pagerbti laureatai septyniose kategorijose – už sugrįžimą investicijomis, žiniomis, už lietuvių telkimą užsienyje, už grįžtančiųjų pokyčius regionuose, už viso gyvenimo nuopelnus, už grįžtančiųjų įgalinimą kurti ir už Lietuvos vardo garsinimą.

Šiemet į apdovanojimą už Lietuvos vardo garsinimą pretendavo septynios moterys – dirigentė Mirga Gražinytė-Tyla, operos solistė Asmik Grigorian, operos „Saulė ir jūra (Marina)“ autorės Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė ir Lina Lapelytė, mokslininkė Agnė Kajackaitė, knygos „Lapė yra laimė“ autorės Evelina Daciūtė ir Aušra Kiudulaitė, mokslininkė Urtė Neniškytė, serialo „Černobylis“ prodiuserė Lietuvoje Lineta Mišeikytė.

Visos pretendentės savo išskirtiniais pasiekimais prisidėjo prie Lietuvos žinomumo tarptautiniu mastu, tad buvo priimtas precedento iki šiol neturėjęs sprendimas apdovanoti ir paskelbti laureatėmis jas visas.

„Pabandykite iš šių nuostabių moterų išskirti, kad kažkuri padarė šiek tiek daugiau“, – kalbėjo Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.

Paklausta, ar tikėjosi tapti „Globalios Lietuvos apdovanojimų 2019“ laureate ir gauti apdovanojimą iš Prezidento rankų, A. Kajackaitė buvo atvira: „Tikrai nesitikėjau, nes šiuos apdovanojimus dažniausiai gauna daug vyresni žmonės už gyvenimo nuopelnus, tačiau labai džiaugiuosi, kad pagerbti ir jaunesni, kad tiek mūsų moterų gavo apdovanojimus toje pačioje kategorijoje.“  

Vis tik ji prisipažino, kad žinia, jog tapo „Globalios Lietuvos apdovanojimų 2019“ laureate, penktadienį jai nebuvo staigmena, nes apie tai buvo informuota dar lapkričio 27 d., kaip tik prieš išvykstant į Balio salą, kur šiuo metu jaunoji mokslininkė rašo knygą apie lyties skirtumus, paremtus elgsenos ekonomika.

„Tikrai iš karto dar nežinojau, ar galėsiu grįžti į apdovanojimų ceremoniją, tačiau įsimečiau keletą šiltesnių suknelių, o persėdimo metu Kataro oro uoste nusipirkau bilietą į Lietuvą, – atviravo savo moksliniu darbu apie temperatūrų poveikį vyrų ir moterų darbingumui visame pasaulyje pagarsėjusi šakietė. – Labai smagu, kad buvau įvertinta. Nors yra sakoma, kad savame krašte pranašu nebūsi, tačiau matau, kad šįkart ši patarlė man negaliojo.“

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar sutiktumėte prisidėti prie kelių infrastruktūros gerinimo?

klausimelis 05 17Ona iš Patamošupių:

Asfaltuotas kelias pas mus. Jau seniai paklotas. Ir remontuotas jau truputį. Tai man ir neaktualus šitas klausimas. Kita problema yra – pro mus autobusas neina. Tai turim pėsčiomis eiti du kilometrus iki Patašinės, kad iš čia nuvažiuotume į Griškabūdį, Šakius. 

klausimelis 05 17 2

Gediminas iš Žeimio k.:

Turime savo kaime ir žvyrkelio atkarpą. Tik koks šimtas metrų asfalto, per patį kaimą. Gyvenu čia nuo 1973m. Tai ir kenčiam nuolat dulkes. Žadėjo ir ūkininkai prisidėti. Manau, visi gyventojai prisidėtų kažkiek, kad tą asfaltą paklotų. Asmeniškai aš taip pat, kiek galėčiau, tiek prisidėčiau.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.