Išdagiškiams trūko kantrybė – reikalauja savo kaimui dėmesio

saligatvis isdaguose
Išdagų kaimo gyventojai skundžiasi prasta infrastruktūra – sugriuvę šaligatviai, trūksta apšvietimo, duobės gatvėse ir įvažiavimuose į daugiabučių kiemus. D. Pavalkio nuotr.


Rita PLAUŠINAITYTĖ-ŠERKŠNIENĖ

Gruodžio 9 d. straipsnyje „Prie konteinerių kraunami rakandai kaimą pavertė šiukšlynu“ rašėme, kad Išdagų kaimo daugiabučių namų gyventojai sukilo prieš nelegalų šiukšlyną, daug metų daromą po daugiabučių namų langais. Regis, išdagiškiams kantrybė trūko ne tik dėl sąvartyno, bet jie nori sulaukti ir didesnio seniūnijos, savivaldybės ir kitų atsakingų institucijų dėmesio. Išdagiškius piktina tai, kad daug metų jų kaime nebuvo daromos finansinės injekcijos nei šaligatvių būklei gerinti, nei apšvietimo sistemai atnaujinti ar įdiegti, nei gatvių duobių tvarkymui.

„Išdagai yra gausiai jaunų šeimų gyvenama gyvenvietė, žmonės čia greitai įsigyja parduodamą nekilnojamą turtą – kaimas yra vos už poros kilometrų nuo miesto, nekilnojamas turtas nėra brangus. Išdagai – kaimas prie gero kelio, daugiabučių butai yra šildomi autonomiškai. Nesame koks rajono pakraštys, kur nebūtų tikslo investuoti“, – taip ne kartą per bendruomenės susirinkimus yra pasisakę išdagiškiai.

Tačiau jeigu nekilnojamas turtas Išdaguose yra priimtinomis kainomis, tai infrastruktūra atrodo visai kitaip – prie daugiabučių namų esantys šiukšlių konteineriai stūkso apversti atliekų kalnais, apžėlę krūmais. Prie daugiabučių tiek privačios, tiek valdiškos teritorijos tvarkomos vangiai. Stovėjimo aikštelės ir įvažiavimai į kiemus kai kur kažkada buvo asfaltuoti, tačiau šiandien sutrūkinėję, išmuštos gilios duobės, apie daugiabučius esančiose gatvėse šaligatviai žole apžėlę, virš plytelių iškilę lietaus šulinukai, kurie vietinių iš įpročio apeinami jau užsimerkus, ,,kitaip grėstų kaktomuša su asfaltu“. Apšvietimo sistema, pasak gyventojų, nors šiemet vietomis ir atnaujinta seniūnijos pastangomis, tačiau lempos dega ne visur tolygiai ir tamsiais žiemos vakarais gatvės būna tai apšviestos, tai ne, pati sistema veikia neaišku kaip. Gyventojai norėtų, kad nuo Šakių centro einantis pėsčiųjų ir dviračių takas būtų nutiestas iki pat Išdagų kaimo, nes gyventojai tikrai noriai į miestą vyktų dviračiais, tačiau dabar nesaugu, tad vengia tai daryti, o trūksta čia vos dviejų kilometrų tako...

Prieš šventes pateiktuose prašymuose išdagiškiai dėsto, kad nori atkreipti dėmesį į tai, kad jau daug metų jų kaimas nebuvo sulaukęs finansinės injekcijos į infrastruktūrą, todėl šiandien atrodo apgailėtinai – nugyventas, netvarkomas.

Savivaldybės administracija paruošti atsakymą į gyventojų raštą pavedė Šakių seniūnijai. Dar iki metų pabaigos seniūnija ne tik ruošė atsakymą Išdagų kaimo gyventojams, bet ir susitiko su bendruomenės aktyvesniais nariais seniūnaičių sueigoje, kur buvo aptarinėjami ir sprendžiami kitų metų planai dėl gatvių asfaltavimo ar apšvietimo įrengimo. Seniūnas Dalius Jasevičius sako, kad bendruomenės kreipimasis į savivaldybę yra labai prieštaringas, nes, anot jo, Išdagų bendruomenė yra viena neaktyviausių Šakių seniūnijoje.

„Jie patys nieko nedaro, niekada nėra išreiškę pageidavimų, kad jiems kažko trūksta, ar kreipęsi į mus. Pati bendruomenė yra labai kaimą apleidusi – pasidarę sporto aikštyną, kurio dabar netgi nešienauja (šienauja seniūnija – red. pastaba) nors tam turi ir traktoriuką įsigiję. Patys mažai tvarko aplinką, labai pasyvi bendruomenė“, – aiškina D. Jasevičius.

Bendruomenės nariai sutiko, kad keletą metų jie buvo „apleidę bendruomenės reikalus“, nebuvo aktyvūs, nieko nedarė, bet dabar jau nusprendė imtis iniciatyvos ir vėl kurti aktyvų bendruomenės branduolį. Tačiau bendruomenė tikisi ir iš seniūnijos pagalbos, ypač dėmesio toms sritims, už kurias seniūnija ir atsako arba dėlioja prioritetus. Diskutuojant seniūnaičių sueigose abi pusės (seniūnas ir bendruomenės atstovai) rado tam tikrų kompromisų – seniūnas sako, kad dabar jau išgirdo, ko Išdagų gyvenvietei labiausiai trūksta, o bendruomenė pasižadėjo vėl tapti aktyvesnė ir imtis iniciatyvos. Tąkart pokalbyje seniūnas pažadėjo gyventojams žvyro gatvių duobių palyginimui prie šiukšlių konteinerių Žiedo gatvėje, be to, galbūt ras galimybę pastatyti vaizdo stebėjimo kamerą, kai gaus naujų iš Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro, ir apšvies prie konteinerių esančią teritoriją, kad žmonės tamsiu paros metu šiukšles galėtų išmesti saugiai ir tvarkingai.

Dėl šaligatvių seniūnija daug pažadėti gyventojams negali, nes, anot seniūno, jų dar daug kur rajone trūksta, o finansavimą skirsto ne seniūnija, ji tik pateikia sąrašą, kaip skirstyti prioritetus seniūnijoje.Apšvietimas Išdaguose, anot D. Jasevičiaus, yra tvarkomas, o šių metų rudenį  pakeistos senos lempos ir netgi įrengta daugiau tinklo, tačiau seniūnas pripažįsta, kad apšvietimo daugiau reikėtų prie daugiabučių namų kiemų.

Išdagų gyventojai ne tik įteikė raštus savivaldybės administracijai, bet ketina surengti kaimo gyventojų susitikimą su valdžios atstovais ir sako,  kad nuo šiol apie savo problemas „rėksime garsiai“ ir galbūt anksčiau ar vėliau kas nors juos išgirs.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip atsikratote žaliosiomis atliekomis?

klausimelis 04 16Dalė iš Griškabūdžio:

Lapus, daržovių atliekas kompostuojame. Po to kompostą naudojam ant daržo. Nugenėtas medžių šakas patys susismulkinam ir naudojam kaip kurą. Žinau, kad žaliąsias atliekas galima vežti į tam skirtas aikšteles. Bet kai kaime gyveni, tai nereikia niekur vežti. Be to, tokių atliekų nedaug ir susidaro. Nupjauta žolę dedu apie medelius, krūmus. 

klausimelis 04 16 2

Ilma iš Šakių:

Šiuo metu gyvenu bute. Tad dėl žaliųjų atliekų tvarkymo ir rūpesčių neturiu. Jeigu tvarkomės, pasigrėbiam apie daugiabutį, tai sukraunam į krūvas, kurias po to išveža seniūnija. Be abejo, žinom, kad reikia atsakingai ir gamtoje elgtis poilsiaujant, todėl ir laužą tik tam skirtose vietose kūrenam, dar ir šiukšles, kitų paliktas, surenkam.


BlueYellow-baneris
 
TKV sakiai350
sms
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.