Dosniausiai rėmė religines bendruomenes, sportą, švietimą

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) skelbia, kad Šakių rajone gyventojai, skirdami paramą nuo 2020 m. sumokėto gyventojų pajamų mokesčio (GPM), 199 paramos gavėjams pervedė 76 tūkst. 899 eurus, politinėms partijoms – 5 tūkst. 102 eurus. Lyginant su ankstesniais metais, sumos šiek tiek didesnės, tad kam gyventojai buvo dosniausi?

Nors kasmet vienoms ar kitoms organizacijoms skiriama suma daugiau ar mažiau skiriasi, bet patys prioritetai rajone kinta mažai ir įprastai daugiausiai paramos sulaukia religinės bei sporto bendruomenės, mokyklos. Paramą gyventojai gana noriai skiria ir gyvūnų, labdaros organizacijoms.
 
Jau ne pirmus metus rajone daugiausiai paramos sulaukdavo Šakių krepšinio klubas, tačiau už 2020 m. mokestinį laikotarpį ši organizacija pagal gautą paramos dydį yra trečia (2 tūkst. 331 euras paramos). Pernai gyventojai dosniausiai rėmė Šakių Šv. Jono Krikštytojo parapiją (2 tūkst. 923 eurai) bei su buvusiais beglobiais gyvūnais užsiimančią VšĮ „Stebuklingi draugai“ (2 tūkst. 689 eurai).

Tarp rajono religinių bendruomenių antroje vietoje Kaimelio Šv. Arkangelo Mykolo parapija (1 tūkst. 620 eurų), toliau rikiuotųsi Gelgaudiškio Šv. Kryžiaus išaukštinimo parapija (1 tūkst. 213 eurų), Griškabūdžio Kristaus Atsimainymo parapija (845 eurai).

Tarp švietimo įstaigų ne pirmi metai daugiausiai paramos sulaukia Kudirkos Naumiesčio Vinco Kudirkos gimnazija (1 tūkst. 977 eurai), iškart už jos – Kriūkų mokykla-daugiafunkcis centras (1 tūkst. 850 eurų), Lukšių Vinco Grybo gimnazija (1 tūkst. 311 eurų), Gelgaudiškio „Šaltinio“ specialiojo ugdymo centras (1 tūkst. 260 eurų).

Noriai rajone remiami ir medžiotojų būreliai. Šįkart daugiausiai paramos sulaukė Baltkojų (1 tūkst. 310 eurų) bei Griškabūdžio (678 eurai) medžiotojų būreliai, kurie pagal paramą lyderiai ne pirmi metai.

Tarp bendruomenių centrų daugiausiai paramos sulaukė Griškabūdžio bendruomenės centras (1 tūkst. 151 euras), Gerdžiūnų bendruomenė (1 tūkst. 53 eurai), Degutinės kaimo bendruomenės centras (992 eurai), Plokščių bendruomenės centras (979 eurai).

Iš sporto bendruomenių pagal paramą po minėto Šakių krepšinio klubo rikiuotųsi Šakių sporto klubas „Fortūna“ (934 eurai), Valenčiūnų aeroklubas (779 eurai), auto sporto klubas „4x4 Šakiai“ (535 eurai), Jaunimo kūrybos ir sporto centras (521 euras).

Žmonės neabejingi ir socialinei sričiai, labdaros organizacijoms. Čia daugiausiai paramos sulaukė „Žiburio“ gimnazijos labdaros ir paramos fondas (1 tūkst. 56 eurai), VšĮ „Namai visiems“ (832 eurai), Kukarskės globos namai (796 eurai), labdaros ir paramos fondas „Gera dalytis“.

Politinėms partijoms galima skirti iki 0,6 proc. sumokėto GMP dalies. Rajone 332 rėmėjai partijas parėmė 5 tūkst. 102 eurais. Kaip ir kasmet, čia nepralenkiama Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (2 tūkst. 560 eurų), antroje vietoje pagal paramos dydį yra Lietuvos socialdemokratų partija (1 tūkst. 66 eurai), treti – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (519 eurų).

Lietuvoje šiais metais nuo 2020 m. sumokėtų mokesčių apie 458 tūkst. gyventojų iš viso paramai skyrė beveik 21 mln. 100 tūkst. eurų, tai yra beveik 4 proc. didesnę sumą nei praėjusiais metais (pernai – beveik 20 mln. 300 tūkst. eurų).

„Draugo“ inf.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip kovoti prieš žiaurų elgesį su gyvūnais?

klausimelis 04 26Mindaugas iš Zapyškio:

Nepriklausomai, kur laikomas šuo, ant grandinės ar voljere, reikia jam sudaryti sąlygas. Nelaikyčiau žiauriu elgesiu su gyvūnu, jei jis ant grandinės gali lakstyti po visą kiemą. Kartais grandinė gali suteikt šuniui daugiau laisvės nei gyvenimas voljere. Manau, ir dabar yra numatytos pakankamai griežtos bausmės kovai prieš žiaurų elgesį su gyvūnais, nes, kiek žinau, yra ir baudžiamoji atsakomybė – laisvės atėmimo bausmė.

klausimelis 04 26 2

Lina iš Šakių:

Manau, kad pririšti šunį prie grandinės nėra blogai, bet tokie įvykiai, kai norima jais atsikratyti itin žiauriais būdais, yra netoleruotini. Jei jau nėra galimybės ar noro laikyti šuns ar katės, galima kreiptis į gyvūnų globos įstaigas, bet ne kažkur išvežt ir atsikratyt. Manau, kad už žiaurų elgesį su gyvūnu bauda nuo 200 iki 1 tūkst. eurų jau būtų žmogui bausmė.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.