Orią senatvę globos namuose padeda užtikrinti ir geradariai

kukarske pranaitiene1
Kukarskės globos namų direktorė Asta Pranaitienė džiaugiasi ne tik rajono vadovų pozityviu požiūriu į įstaigą, bet ir rėmėjų – ūkininkų ir verslininkų – pagalba, jie remia ne tik pinigais, bet ir daržovėmis, mediena, kitomis gėrybėmis. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Apie prabėgusius, kaip ir visiems, nelengvus, tačiau geradarių nuolat pradžiuginančius metus kalbamės su Kukarskės globos namų direktore Asta Pranaitiene.

Kukarskės globos namuose gyvena 43 gyventojai, kuriais rūpinasi 28 darbuotojai.

„Mūsų įstaigos vizija ir yra ori senatvė, rūpestis čia gyvenančiais žmonėmis ir dirbančiais darbuotojais. Be abejo, įpareigoja aukštyn stiebtis ir gautos licencijos“, – pokalbį pradeda A. Pranaitienė.

Įstaigos vadovė pirmiausiai pasidžiaugė rajono valdžios dėmesiu ir pagalba įstaigai.

Šįmet buvo skirtos lėšos (23 tūkst. eurų) ir įrengtas keltuvas, apie kurio būtinybę kalbėta ne vienerius metus. Be to, pagalbinėse patalpose įrengti kondicionieriai-rekuperatoriai.

„Įrengus keltuvą labai pagerėjo gyventojų gyvenimo, o darbuotojų darbo sąlygos. Palengvina darbuotojams tiekiant maistą, taip pat transportuojant gyventojus, sėdinčius vežimėlyje“, – rodo keltuvo privalumus įstaigos vadovė.

Apžvelgdama pandemijos iššūkius įstaigos vadovė pamini, kad vienaip ar kitaip su jais susitvarkė, tiesa, teko paaukoti du kambarius (6 vietas) izoliaciniam kambariui, šiuo metu globos namuose gyvenimas teka įprasta vėže, aišku, tenka laikytis dėl COVID-19 taikomų reikalavimų.

kukarske keltuvas
Tiek Kukarskės globos namų gyventojams, tiek personalui keltuvas pagerins gyvenimo ir darbo sąlygas, jo įrengimas kainavo apie 23 tūkst. eurų. D. Pavalkio nuotr.

Be abejo, įstaigos vadovė pamini ir geradarius, ne tik Šakių krašto ūkininkus ir agroverslo įmones, bet ir verslininkus iš Lietuvos, kurių padedami globos namai gyvena išties geriau.

„Nuolat atsiranda naujų tikrinančių institucijų reikalavimų globos įstaigai, o norint įgyvendinti juos, prireikia papildomų lėšų, kurių neužtenka iš mūsų biudžeto, todėl esame priversti ieškoti papildomo finansavimo, kad galėtume gerinti gyvenimo sąlygas globos namų gyventojams“, – pripažįsta įstaigos vadovė.

Ji pasidžiaugia, kad paprašius ištikimųjų rėmėjų pinigų naudotoms funkcinėms lovoms iš Prancūzijos parvežti, gavus paramą, globos namus pasiekė net 58 funkcinės lovos su specialiais čiužiniais, taip pat neįgaliųjų vežimėliai, vaikštynės ir kitos slaugos priemonės. Lovos ir kita įranga gaunama kaip labdara, o kainuoja tik jų pargabenimas.

„Kiek kreipiausi pagalbos, nė vienas neatsisakė padėti. Galbūt tam turi įtakos ilgametis bendradarbiavimas, komunikavimas su partneriais, kolegomis ir, aišku, rėmėjais. Ir tuos ryšius reikia auginti ir puoselėti“, – pripažįsta devintus metus įstaigai vadovaujanti A. Pranaitienė.

Ji pasakoja, kad gautomis lovomis dabartines pakeis palaipsniui, kartu pasiremontuodami po vieną kambarį, taip pat gauta labdara pasidalins ir su rajono gyventojais. Kaip aiškino įstaigos vadovė, natūralu, kad globos įstaigoje viskas, taigi ir lovos, labai dėvisi. Anot A. Pranaitienės, gauta įranga yra patikrinta ir veikianti, todėl atnaujinimas gerokai palengvins darbuotojų darbą, pagerins globos namų gyventojų gyvenimo sąlygas.

A. Pranaitienė dar pamini, kad vienas nuolatinis įstaigos rėmėjas iš Vilniaus prasidėjus koronaviruso pandemijai padovanojo deguonies aparatą, kitais metais planuoja skirti lėšų poilsio kambario remontui.

„Nenorėčiau kurį nors vieną geradarį išskirti, visų jų gerumas yra neįkainojamas. Dažnai jie nori likti neįvardinti. Štai vienas ūkininkas atveža kasmet česnakų. Sulaukiam ir medaus, daržovių“, – gražiomis žmonių iniciatyvomis džiaugiasi A. Pranaitienė paminėdama ir gražų bendradarbiavimą su Kidulių bei Sudargo seniūnijomis.

kukarske projektai
Kalbantis apie ateities planus, globos įstaigos direktorė rodo ir pasakoja, kad šalia Nemuno kranto planuoja įrengti arbatinę, kad gyventojai galėtų gerdami arbatą gėrėtis nuostabiu kraštovaizdžiu, atsiveriančiu iš Kukarskės globos namų sodo. Planuojamai arbatinei dalį medžiagų (vitražus) taip pat padovanojo rėmėjai.

Pasak įstaigos vadovės, arbatinės pastatas gražiai įsilies į jų Šakių krašto VVG įgyvendinamą projektą „Terapinės rekreacijos paslaugų teikimas Kukarskės globos namuose“. Jau įrengtas trinkelėmis klotas lauko takelis su metaliniais turėklais, Kneipo takas, bebaigiama statyti uždara lauko terasa.

„Tiek globos namų gyventojams, tiek bendruomenių nariams bus teikiamos terapinės-rekreacinės procedūros po ypač sunkių ligų, tokių kaip insultas, pasitelkiant įvairią sensorinę įrangą. Manau, kiekvienas čia užėjęs ras sveikatinimo, o užsukę į arbatinę – atokvėpio minutę“, – gražia įstaigos vizija dalinasi jos vadovė pridurdama, kad su paslaugomis greičiausiai startuos kitų metų gegužę.

Beje, savivaldybės taryba pritarė, kad nuo sausio 1 d. Kukarskės globos namuose didės globos kaina.

Jei iki šiol senyvo amžiaus asmenims ar suaugusiems asmenims su negalia mėnesio globos kaina buvo 908 eurai, tai nuo sausio ji bus 1 tūkst. 48 eurai, žmonėms su sunkia negalia kaina buvo 1 tūkst. 111 eurų, tai dabar ji didėja iki 1 tūkst. 322 eurų.

Sprendimo įgyvendinimui iš savivaldybės biudžeto papildomai reikės 18 tūkst. eurų, valstybės tikslinių dotacijų – 15 tūkst. eurų.

Komitetų posėdžiuose savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Daiva Pilypaitytė aiškino, kad įtakos didesnei kainai turėjo mėnesinės algos, pareiginės algos bazinio dydžio didėjimas, pabrangusios slaugos priemonės, reikėjo ir COVID priemonių, taip pat didelę reikšmę turi elektros energijos sunaudojimas, nes įstaiga šildoma naudojant būtent elektros energiją. 2021 m. elektros energijos sunaudota už 31 tūkst. eurų, 2022 m. planuojama sunaudoti už 35 tūkst. eurų.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Ar planuojate dalyvauti Prezidento rinkimuose?

klausimelis 05 10Diana iš Panovių:

Būtinai. Visada stengiuosi balsuoti rinkimų dieną, o ne iš anksto. Kai buvo maži vaikai, vesdavomės kartu, kad ugdytume patriotiškumą ir parodytume pavyzdį, jog balsuoti yra privaloma. Dėl kandidato esu apsisprendusi, tačiau, manau, kad antro turo reikės. Kiek sunkiau su referendumu – turėtų balsuoti 51 proc., kad jis būtų laikomas įvykusiu. 

klausimelis 05 10 2

Rimantas iš Plokščių:

Jau balsavau. Reikia balsuoti. Čia yra kiekvieno pareiga. Balsavimas turėtų būti privalomas. Tada nereikėtų verkti, kad ne tą kandidatą išrinko. Kadangi sekmadienį išvažiuosiu, ėjau balsuoti iš anksto. Apsispręsti sunku nebuvo. Rinktis tikrai yra iš ko, pretendentų turim daugiau nei Amerikoje. Vieni galvoja, ką daro, kiti – šiaip ateina, dėl vaizdo.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.