Už sentimentus svarbiau saugus kelias

medziai pruseliai
Dėl kelininkų nukirstų medžių gyventojai pasidalino į dvi dalis: vieni medžių gaili, kiti pritaria pakelės tvarkymui. D. Pavalkio nuotr.


Lina POŠKEVIČIŪTĖ

Kertami medžiai gyventojams nuolat kelia įvairius sentimentus, taip atsitiko ir Plieniškių kaime (Šakių sen.).Vieni vietos gyventojai, išvydę vieną po kito kertamus medžius, sunerimo, kiti džiaugiasi, kad medžių šakos nebekris ant galvų. Plieniškių kaime kertami pakelės medžiai vietos gyventojams sukėlė ir daugiau problemų – šie turėjo kovoti, kad būtų išsaugotas kelias, kad pakelėje nebūtų sandėliuojama mediena. Darbus atlikusi įmonė dėl šios situacijos pateikia kiek kitokią nuomonę.

Dar vasario pabaigoje Plieniškių kaimo gyventojams buvo didelis šokas, kai šie pamatė, jog kelio Plieniškiai–Batiškiai atkarpoje, iškirtus medžius, mediena buvo pradėta krauti prie atokiau esančio  kaimo kelio. Gyventojai kreipėsi į savivaldybės tarybos narį Romą Pukinską.

„Jei gyventojai nebūtų įsikišę, kai darbai vyko, buvo polaidis, pakrautos mediena važiuotų fūros, tą kelią būtų taip išmalę“, – svarstė R. Pukinskas.

Šio kaimo gyventojas (red. pavardė žinoma) pasakojo pamatęs, kad Plieniškių gatvėje prie pat kelio yra kraunama mediena, suvokė, kad ją kraunant, vėliau išvežant miškovežiai kelią sugadins nepataisomai.

„To kelio gal dešimt metų iš viso niekas netvarkė, gal paskutiniaisiais metais seniūnija šiek tiek pagreideriuodavo“, – sakė vyriškis.

Gyventojas bandė išsiaiškinti, kieno sprendimu medieną nutarta sandėliuoti pakelėje, kreipėsi ir į Šakių seniūną, o šis tvirtinęs apie tai nieko nežinantis.

„Seniūnas atvažiavo, apsidairė, sakė, kad čia negerai, kad aiškinsis, bet visiems tą dieną rūpėjo tarybos posėdis, tai nelabai buvo kam čia aiškintis“, – tvirtino pašnekovas ir pridūrė, kad, jo nuomone, atvažiavęs ir pamatęs tokią situaciją seniūnas iškart turėjo imtis priemonių.

„O ne mes, gyventojai, kaip laukiniai – su šakėmis peštis, koliotis. Medienos krovimo darbai nesustojo, seniūnas išvažiavo į tarybos posėdį“, – teigė pašnekovas.

Tad atkaklus kaimo gyventojas susisiekė ir su medžius šalinusios įmonės vadovybe. Anot vyriškio, jam buvo pasakyta, kad tai „ne tavo reikalas“ ir nesileista į ilgesnius pokalbius.

„Supratom, kad jei patys gyventojai kažko nesiimsim, problema neišsispręs, tai užblokavom traktoriui, vežusiam medieną, kelią. Iškvietėm policiją, informuodami, kad yra užterštas kelias“, – situaciją komentavo pašnekovas.

Pasak jo, tuomet sulaukė iš darbus atliekančių rangovų net grasinimų, šie tvirtino, kad tai yra servitutinė žemė. Atvyko ir policijos pareigūnai, kurie, pašnekovo tvirtinimu, dirbo gana atsakingai ir darbininkams liepė medienos daugiau prie kelio nebekrauti.

„Tik policijos dėka iki vėlyvo vakaro jie tą medieną išsivežė. Laimei, tą procesą sustabdėme, nes medienos čia būtų privežę labai didelį kiekį. Kokį, galima dabar pamatyti netoliese esančioje aikštelėje, kur šiuo metu visa mediena bei šakos yra sukrautos“, – pasakojo vyriškis.

Jis neslėpė nepasitenkinimo ir minėtos Plieniškių gatvės prasta būkle.

„Aš ir seniūnui sakiau: jūs traukiat jaunus žmones gyventi į kaimą, bet mes turim du mažus vaikus, negana to, kad nėra asfalto, bet jūs pabandykit su vaikais tuo žvyrkeliu dviračiais pavažiuoti. Mes taip tą kelią saugom“, – aiškino vyriškis pridurdamas, kad neretai ir patys minėtą kelią nusigreideriuodavo.

Jis neslėpė nusistebėjimo, kaip „Kelių priežiūra“ apskritai nesidomi, kas tokius rangos darbus laimi, kai, pašnekovo nuomone, matėsi ir akivaizdūs kiti pažeidimai: technika be valstybinių numerių, tamsiu paros metu dirbo be šviesų ir pan.

Pirmiausiai situaciją pakomentuoti prašome ir AB „Kelių priežiūra“ Vilkaviškio kelių tarnybos vadovo Vidmanto Diržiaus. Jis sakė, kad „medienos sandėliavimo vietą turėjo susiderinti rangovas“ ir jie čia nesikišo, nes „pagal sutartį mediena negali būti kraunama kelio juostoje“.

Susisiekiam ir su darbus atlikusia UAB „Baltic Forest Group“. Mielai sutikęs situaciją pakomentuoti įmonės darbų vadovas Aurimas Bondzinskas pateikė kiek kitokią įvykių seką. Anot jo, policijos pareigūnus teko iškviesti jiems patiems, tiksliau, rangovams.

„Gyventojai elgėsi labai neadekvačiai, vartojo necenzūrinius žodžius, užtvėrė kelią. Atvyko ir „Kelių priežiūros“ atstovas, kuris paaiškino, kad mediena sandėliuojama ne privačioje žemėje, o kelio apsaugos zonoje, kad tai yra servitutinis kelias ir gyventojai neturi teisės kelio užtverti ir trukdyti darbui. Aš skambinusiam tam ūkininkui ir paaiškinau, kad kelias visų ir mes turim teisę juo naudotis, o jei jį sugadinam, tai ir sutvarkom, kad privačioj žemėj medienos mes nesandėliuojam, – aiškino A. Bondzinkas. – Kadangi gyventojai ir toliau trukdė darbus, mes ir iškvietėm policiją, kuri pasakė, kad gyventojai neturi teisės trukdyti darbų, tik tuomet gyventojai techniką patraukė nuo kelio.“

Pasak darbų rangovo atstovo, vėliau, norint išvengti konfliktų su gyventojais, buvo priimtas sprendimas ir, susisiekus su miškininkais, mediena buvo sukrauta jiems priklausančioje aikštelėje. Paklaustas, ar nereikėjo sandėliavimo vietą suderinti su seniūnu ir gauti jo leidimą, pašnekovas atsakė: „Kodėl mes turėjome išsiimti leidimą, jei į privačią zoną nelendame, tai yra servitutinis kelias.“

Pokalbio metu pašnekovas svarstė, kad visas šis ažiotažas kilo galimai dėl konkurencijos, ko gero, nepasitenkinimą reiškę žmonės patys norėjo medžius nupjauti ir panaudoti savo poreikiams.

Nuomonę išsakė ir Šakių seniūnas Dalius Jasevičius. Jo tvirtinimu, su juo niekas dėl medienos sandėliavimo vietos minėtame objekte nederino. O pasiteiravus dėl gyventojų priekaištų, jog minėta Plieniškių gatvė prastai prižiūrima, seniūnas išsakė tokią nuomonę: „Negalim ir neturim mes tokių galimybių visus kelius nužvyruoti naujai. Manau, šitas keliukas yra pakankamai geras. Yra jis pagreideriuojamas ir prižiūrimas, gal anksčiau ir buvo šiek tiek primirštas“.

Plieniškių kaime šalinami pakelės medžiai sukėlė diskusijas ir tarp vietos gyventojų. Vieni gyventojai už galvų susiėmę kalbėjo, kodėl pjaunami sveiki medžiai.

„Man baisu, kai taip smarkiai apgenėtos liepos. O kai pamačiau prie Plieniškių tvenkinio nukirstus medžius, širdį suskaudo. O į gyventojų pasakymus, kad nuo pakelės medžių šakos krenta, tai ir sakau – bijot, kaip tas katinas, kad ant uodegos lapas nukris... Gal kažkam malkų reikėjo pasidaryti, man tai medžių gaila. Nebuvo jie supuvę. Kerta medžius, o po to dejuoja, kad klimatas šyla“, – neslėpė emocijos viena kaimo senjorė.

Būta ir kitų nuomonių. Pakalbinta Ritinių bendruomenės centro pirmininkė Rita Rakauskienė tvirtino, kad ji tik už medžių šalinimą, kadangi storos šakos lūžinėjo. Gerai, kad neatsitiko kokia nelaimė. O žmonėms, anot pirmininkės, niekada nebus gerai.

Apie Plieniškių kaime šalinamus pakelės medžius tikslesnės informacijos pasiteiravus V. Diržiaus, šis dar kartą akcentavo, kad topoliai yra invaziniai medžiai, kurie kelia pavojų eismo saugumui.

„Po pernai metų nelaimės Vilkaviškyje, kai iš pažiūros sveikas topolis pražudė du žmones, topoliai visoje Lietuvoje iš kelio juostos ribų šalinami masiškai. Plieniškiuose buvo pašalinti 29 topoliai, taip pat šeši beržai ir viena pušis. Pavojų eismo saugumui keliančių beržų ir pušies nupjovimui gautas savivaldybės leidimas“, – informavo V. Diržius.

Prenumeruok laikraščio el. versiją!

Orai Šakiuose

Kaip vertinate prezidento rinkimų rezultatus?

klausimelis 05 14Virginijus iš Branduoliškių:

Rinkimuose dalyvavau. Balsavau namuose. Man svarbu, kurį prezidentą išsirinksim. Tegul būna tas pats prezidentas. Bet patinka ir Žemaitaitis. Nes žmones palaiko. Tik nesupratau, kaip reikia balsuoti dėl to referendumo. Kažkaip nesusigaudžiau. Tai nieko biuletenyje ir nežymėjau. Balsuosiu ir antrame ture. 

klausimelis 05 14 2

Kristina iš Miknaičių:

Aišku, balsavau. Šiaip patenkinta rezultatais. Man Nausėda – toks žmogus kaip žmogus. Nemanyčiau, kad Šimonytė tikrai įeitų į tą frontą. Aš už Nausėdą, nors prie širdies ir Žemaitaitis. Daug žadantis. O kad atsisakė Seimo nario mandato, manau, turėjo savo priežasčių. Aišku, būtų buvęs nekaltas, būtų nereikėję trauktis. Kiti kandidatai – visi kytri, daug žada, bet nieko nedaro.


BlueYellow-baneris
 
sms
tu esi 350px
Mes vertiname jūsų privatumą
Mes naudojame slapukus. Kai kurie iš jų yra būtini svetainės veikimui, o kiti padeda mums tobulinti šią svetainę ir jūsų naršymo patirtį (stebėjimo slapukai). Galite patys nuspręsti, ar norite leisti slapukus, ar ne. Atkreipkite dėmesį, kad juos atmetę negalėsite naudotis visomis svetainės funkcijomis.